Skild. Igen.

Nu sitter jag här – skild för andra gången.
Så här tänkte jag inte att det skulle bli. Men det blev så.

Sorgligt?
Jamen jo, visst är det det. Jag ville inte detta. Förrän jag faktiskt ville det. För så är det ju – ett tu tre skiftar perspektiven, en insikt dyker upp som sätter allt i ett annat ljus. Visst kan jag se det sorgliga i att livet inte blir som tänkt, samtidigt som jag inte är ledsen. Jag ångrar inget. Faktum är att jag mest känner enorm tacksamhet över att vi båda, jag och exmaken, i stort har – och har haft – förmågan att hålla såväl huvudet kallt som hjärtat varmt och välvilligt under processen från separation till fullbordad skilsmässa, med överenskommelser kring bodelning- och underhållsavtal och allt annat som kommer med på köpet, när två själar ska trassla sig ur varandras liv, på ett eller annat sätt.

Skillnaden i mitt liv är inte så stor heller ärligt talat. Jag bor kvar; älskar Hasselbacken och gläds åt att vi hittat en lösning som gör det möjligt för mig att bo kvar. Barnen bestämmer själva hur de vill ha det, var de vill bo och när (i görligaste mån). Ja, barn och barn, lillebror kan räknas som sådant, men 18-åringen tar ju alldeles strax studenten, så tiden kvar i boet för hen är begränsad av fullt naturliga skäl.

Funderar lite över vad det är som gör att det känns så lugnt inom mig. Kanske för att det har fått ta tid? Eller snarare: att jag har låtit mig själv få ta den tid jag behövt. Ta tid att känna efter, tid att gråta, sörja, landa.

Kanske för att jag låtit tankar och tillhörande känslor komma och gå? Inte grävt ner mig i varken den ena eller andra känslan, utan låtit dem komma, skölja över mig, och passera. Ibland snabbt, ibland riktigt långsamt – hela tiden trygg i min visshet att vad jag än känner i stunden så går det över. Det kommer en annan tanke, till slut. Ingen känsla är statisk. Någonsin.

Och som Pernilla brukar säga – sorgen och glädjen går hand i hand, är bästa kompisar. Sorgen när något tar slut handlar om glädje, kärlek och ömhet som flödat, om allt det som upplevts. Glädje över det som varit, som inte längre är. Tacksam för allt jag fått vara med om, över allt jag lärt mig, över allt denna relationen gett upphov till. Jag tar med mig de bästa av minnen, och ser med nyfikenhet framtiden an, samtidigt som jag har fokus på att leva och njuta av och i nuet.

16 tankar på “Skild. Igen.

 1. Pingback: Hej då 2018! | HERO – the coach

 2. Pingback: Dramat drar | HERO – the coach

 3. Pingback: Check på den! | HERO – the coach

 4. Pingback: Uppföljning av 2018 års intentioner – mars | HERO – the coach

 5. Vad skönt att du kan känna så här. Jag känner igen dina tankar, jag kom ganska fort dit också efter min skilsmässa för 23 år sen. Det är också något som följt med mig i livets förändringar. Att kunna glädjas åt det som varit och sedan se framåt. Att det kommer nya dagar med nya möten och äventyr.

 6. Jag vill först säga att det alltid är sorgligt när två människor skils framförallt för barnen. Sedan vill jag säga grattis till dig för att du skriver så kloka saker. Absolut har framtiden nya överraskningar till dig, det är jag alldeles säker på. Du skriver så fint om att leva i nuet och det är precis såsom jag också känner. Har själv gått igenom en skilsmässa, så jag vet hur det känns.

  Intressant ordval du nämner i början av inlägget.
  ”Visst kan jag se det sorgliga i att livet inte blir som tänkt, samtidigt som jag inte är ledsen.”
  För det är just vad min debutroman och första delen i en trilogi heter *Livet blir aldrig som man tänkt* just nu till extra förmånliga priser på min webshop: https://widget.publit.com/livet-blir-aldrig-som-man-tankt_2822/page/1

  Sänder dig påskkramar ❤

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.