Hur läser du?

Frågan ställdes av Caspian, min bokabonnemangs-compadre, på Facebook efter att han berättat om sitt kretslopp bestående av tre distinkta perioder: läsa (och lyssna) – skriva – skapa. Superspännande läsning. Har aldrig analyserat mitt eget liv på det viset. Och tror inte jag har så distinkta perioder som Caspian verkar ha. Jag läser mest hela tiden, lyssnar likaså (poddar, gud vad jag älskar poddar!), bloggar ju mer eller mindre dagligen så där får jag skrivsuget tillgodosett och skapandet… ja, det sker nog också parallellt med det andra.

Hm. Blir närmast lite avundsglad på Caspian som har fått syn på tre så distinkta faser, det vore ju spännande att få testa det. Eller är det bara så att mina faser snurrar så mycket snabbare? Om Caspians varar i dagar/veckor/månader så kanske mina snurrar inom loppet av ett dygn?

Den enda perioden då jag är medveten om att jag verkligen inte alls haft något lässug, var då jag just träffat min (numera ex-)make. Första året vi var tillsammans läste jag inte en endaste bok. Och jag menar verkligen det. D e t var förunderligt må jag säga, och jag vet att jag redan då noterade det som ett grymt avvikande och icke-hellenskt beteende.

Efter ett år av vild (ny)förälskelse trappades mitt läsande upp igen så sakteliga, och de senaste åren har det verkligen kommit igång på riktigt. Islossning på något vis. Blir närmast som ett självspelande piano – ju mer jag läser, desto mer vill jag läsa. Ju fler böcker jag markerar som lästa, desto fler hittar jag som jag sätter epitetet vill-läsa på. (Goodreads.com äger, där har jag äntligen hittat ett riktigt bra sätt att hålla koll på vad jag läst och än viktigare, vad jag vill läsa!)

Hur läser du?

10 tankar på “Hur läser du?

 1. Läser ju ständigt i jobbet, allt från tidning till webbartiklar och avhandlingar samt böcker. Men visst, bokläsandet går i perioder. Just nu med i en bokcirkel och tvingas (nåja) läsa andras val av böcker. Utmanande och intressant. Vi har gått från svår bok av nobelpristagare, via kriminaldeckare till nuvarande underfundiga och komiska berättelsen om en 14-årings val och kval. Annars läst en massa på engelska de senaste 25 åren, om inte annat för att ständigt träna och utveckla mitt andra språk.

  • Haha – även jag är med i en bokcirkel och älskar det faktum att andra väljer vilket verkligen vidgar min läsbubbla!

   Även jag läser mycket och gärna på engelska – väldigt väldigt sällan stöter jag på en bok på engelska som verkligen utmanar. Men det händer emellanåt, det gör det. Och då är det extra häftigt – då vet jag att jag är på gränsen av mitt grepp om engelskan som språk.

 2. Jag slalomläser gärna, dvs flera böcker på en gång och tar du upp den bok jag känner för för stunden. Sedan har jag olika perioder då jag läser mycket, skriver mycket och skapar mycket. För mig är skapa och skriva samma sak men ibland byter jag material och skapar med ull istället. Mina perioder är ungefär månaders långa.

 3. Jag känner igen mig i ditt flöde av läsa/lyssna, skriva, skapa. Alltid flera böcker på gång. Mest fakta, lite fiction, minimalt m poesi. Ibland drabbad av informationströtthet – då blir det en paus i läsandet/lyssnandet t förmån f musik i hörlurarna istället. Under förra året läste jag nästan inget. Traumat av att ha blivit lämnad och den bubblande nyfikenheten på dejtandets ädla konst tog all energi. Men i år är läslusten tillbaka med råge!

  • Och för mig var det nog precis tvärt om förra året – då började jag läsa ”på riktigt” igen. Så olika det kan vara – och så häftigt att det verkligen är det!

   • Ja, så olika! Och så lätt att vi (eh, jag) börjar jämföra och stämpla som bättre/mer rätt/mer utvecklat… Det är ju förresten temat för det blogginlägg som jag ska skriva ihop här innan det är sovdags.

   • Hehe. Bra att du ser det. Särskilj faktan (jag läste x böcker förra året, du läste y böcker förra året) från åsikten (x är ju mycket mer än y och därmed bättre… osv). Viktig faktor i det växandet som människa!

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.