Tankespjärn!

Vilket fantastiskt ord. Det kom till mig via en Twitterdialog om kravlöshet, vidare till ett inlägg som inspirerats av Helena von Schantz blogginlägg efter Anna Wahlgrens deltagande på Skavlan. På en kommentar från Anne-Marie Körling svarar Helena med det oerhört attraktiva begreppet tankespjärn.

Tankespjärn

Tankespjärn kommer bli mitt nya favoritord, jag lovar!

Jag riktigt känner hur min tanke växer och blir starkare när den får spjärna emot någons ord, eller någon annans handling. Jag får en inre bild av transformation när jag smakar på ordet tankespjärn, som en fjäril som kämpar för att ta sig ur en puppa.

Butterfly

Mina tankar tar mer och mer spjärn nuförtiden, eftersom jag inte bara läser, lyssnar & ser på andras ord & handlingar utan också väldigt aktivt deltar i en konversation – i såväl cyberrymd som köttvärld – för att skapa en hållbar framtid. När de tar spjärn så antingen stärks de eller försvagas. Under processen som sker, så transformerar mina tankar mig, i takt med att de växer, krymper, ändras, klonas och delas. Jag älskar det, så förändringsagent jag är!

Var tar dina tankar spjärn? Dela gärna med dig – kanske kan jag hitta nya fenomen att spjärna emot!

26 tankar på “Tankespjärn!

 1. Pingback: Tankespjärn, mitt hjärtebarn! | HERO – the coach

 2. Pingback: Igelkottens elegans (bok 2 av 12) | HERO – the coach

 3. Pingback: #blogg100 – Höra mig själv leva. | HERO – the coach

 4. Pingback: Zooma ut! | HERO – the coach

 5. Pingback: Mycket snack nu? | HERO – the coach

 6. Pingback: En framtidsvision | HERO – the coach

 7. Pingback: Bok som ger tankespjärn! | HERO – the coach

 8. Pingback: Lyssnandets konst | HERO – the coach

 9. Pingback: En vår och en ostpromenad senare! | HERO – the coach

 10. Pingback: Upp igen! | HERO – the coach

 11. Pingback: Låt mig testa mina tankar | HERO – the coach

 12. Pingback: Räcka fram sitt väsens skål | HERO – the coach

 13. Pingback: Var gömmer sig guldkornen? | HERO – the coach

 14. Pingback: Smälter intryck! | HERO – the coach

 15. Pingback: Tack Barnverket! | HERO – the coach

 16. Pingback: #StayConnected – tumme upp! | HERO – the coach

 17. Pingback: Hur ser du på världen? | HERO – the coach

 18. Pingback: Värdegrund vad döljer du? | HERO – the coach

 19. Pingback: Nedtryckt? | HERO – the coach

 20. Pingback: LIVET!!!!! | HERO – the coach

 21. Pingback: Samskapande | HERO – the coach

 22. Pingback: Betyg + nationella prov = ökad motivation? « Föräldraföreningen i Husie

 23. Pingback: Essens | HERO – the coach

 24. Ord är intressanta och viktiga och vi reagerar olika på dem allt utifrån vilka trosföreställningar, behov och drivkrafter som vi har. Det är intressant att följa dina tankar, Helena! Du vet ju att jag ser livet genom Enneagramfiltret. Det ska jag dock inte orda om här.

  Min personliga reaktion på ordet ”tankespjärn” är…ja… trötthet? Stress! Precis som med ordet ”utmaning”. Dessa ord försätter mig i stress. De innebär snudd på hot. Snudd på! Jag lägger ner, vänder mig bort. Allt utifrån det filter, som jag ser min verklighet genom, det där filtret som vi alla har, men som kan se väldigt olika ut.

  Jag försöker tänka på att de ord som attraherar just mig kan skrämma iväg någon annan och kanske just de personer som jag ville attrahera med mina ord, hur trendiga de än är. Då kan det bli konstigt.

  Men jag förstår och ser genom kärlekens filter din vurm för ovannämnda ord.

  Så, vad är mitt svar på din fråga: var tar mina tankar spjärn? Ja, det är ju så, att de tar inte spjärn.

  Nu tänker jag Alf Henriksson, som skaldade:

  ”Ett ord som en människa fäster sig vid
  kan verka i oberäknelig tid
  Det kan framkalla glädje till livets slut
  det kan uppväcka obehag livet ut
  Ja, det påverkar livet på jorden,
  så slarva inte med orden!”

  Kram!

  • Tusen tack för din fina kommentar, min vän! Visste att du skulle kunna lägga en extra dimension på det hela.

   Är så fascinerande hur olika vi är, hur olika filter vi upplever världen genom, sas.

   Och det är väl eg det som är det viktigaste – att jag visar världen som jag upplever den, genom mina filter, och inte försöker skriva eller tillrättalägga något, varken text här, eller handling i verkliga livet, utifrån vad jag tror att någon annans filter skulle uppskatta. Då blir det bara tillgjort.

   Härlig dikt – den tar jag med mig, för orden ÄR väldigt viktiga för mig, så tvilling jag är. ;-D
   Kramar!

 25. Pingback: Hemma och kurerat mig |

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.