Hur ser du på världen?

Annika Lindblom skrev på Twitter och Facebook om en fundering som föreläsningen ADHD i arbetslivet triggade i henne. Det satte igång tankar hos bland annat Troed Troedsson:Diagnoser och skolanJag hoppade in i dialogen, men tänkte vidareutveckla mina tankar här, och tar avstamp i Annikas fundering.

Jag har tyckt och tänkt mycket om ADHD, ADD, autismspektrum och dylika diagnoser, etiketter eller vad man vill kalla dem. Numera brykar de samlas under begreppet npf, dvs neuropsykiatriska funktionshinder.

Jag har tagit stort intryck bl a av Iris Johansson, vars bok En annorlunda barndom är fantastisk. Även boken (och dokumentären) Hästpojken, som handlar om autistiske Rowan, möjliggjorde tankespjärn.

Shamanen i Hästpojken säger till Rupert Isaacson, Rowans pappa:

Jag känner igen mig i din son, han är nu som jag var då

Det berörde mig och gjorde att jag än mer kände att vi i dagens moderna samhälle sluter oss för alternativa sätt att se på livet och omvärlden. Och vilken guldgruva det är – olikheterna berikar om vi bara har vett att faktiskt se värdet i dem.

Temple Grandin har också visat mycket tydligt vilken skillnad det kan vara i hur vi uppfattar vår omvärld. Hon har använt sin världsuppfattning till att göra mycket för modern djurhållning (ffa för nötkreatur) – en industri som jag har mycket synpunkter på, men utan Temple vore det än värre, det är jag övertygad om.

Insikter om att det finns individer som ser sådant jag inte ser – och jag menar det bokstavligt – har gjort mig mer öppen för olikheter. Bara för att jag ser och uppfattar rött på ett visst sätt är det ju inte säkert att alla gör det. Jag vet ju faktiskt att det inte uppfattas lika av alla, för de som lider av röd-grön färgblindhet har svårt att särskilja just de färgerna.

Det får mig att fundera över vari min egen färgblindhet består?
Vad är det som Iris, Rowan och Temple ser som jag inte ser?
Vad är det som Iris, Rowan och Temple ser som inte du ser?

1 tanke på “Hur ser du på världen?

  1. Underbart min vän Helena! ❤
    Ja vad ser jag som har Asperger och ADD som inte du ser. Jag ser mina funktionstillgångar som just tillgångar men troligtvis är mitt liv lite annorlunda mot ditt liv – kan ej veta eftersom jag alltid har varit jag. Vad jag verkligen vet är att omgivningen kan göra att mina tillgångar blir ett funktionshinder – därför är relevant information om NPF mycket viktig att föra ut till alla våra medmänniskor. Detta är högst påtagligt när det gäller mina barn som har autism och när NPF-kompetens inte finns hos t.ex. lärare och pedagoger i förskola, skola och fritidsverksamhet. Jag har själv under hela mitt liv lärt mig strategier för att komma runt ”luddiga människor” som jag kallar dem men ibland är det mycket tufft även för mig som vuxen. Genom att vi lär av oss varandra och ser våra olikheter som en tillgång kan vi förändra världen där vi alla får ta plats. Ja när min äldsta son just fått sin diagnos läste jag Iris Johansson bok En annorlunda barndom och för mig var det många gånger som att komma hem under läsningen av boken – det finns underbara världar som jag brukade åka till som barn. Hästpojken var en underbar resa som jag grät mig igenom – mest lyckotårar. Temple Grandin är en hjälte in mina ögon och om hennes mamma hade lyssnat på dåtidens läkares rekommendationer hade hon hamnat på institution – vi föräldrar är otroligt viktiga. Du har säker läst fler böcker och sett fler filmer men jag kan rekommendera några: En riktig människa av Gunilla Gerland , förord av professor Christopher Gillberg. Lotta Abrahamsson, Tänk om. En bok om autism, Aspergers syndrom, ADHD och andra förmågor. Sven Olof Dahlgren, Varför stannar bussen när jag inte ska gå av? Att förstå autism, Aspergers syndrom och DAMP. Bo Hejlskov Elvén, Problemskapande beteende vid utvecklingsmässiga funktionshinder. Ada Marsbacken, Ingen familj är en ö. En bok om ADHD och Asperger, om arv, miljö och skuld . Marlene Larssen, Är jag normal mamma? Att se, förstå och möta en flicka med ADD. Marlene Larssen, Man dör inte, men man blir en ganska knäckt människa. Ross W. Greene, Vilse i skolan. Hur vi kan hjälpa barn med beteendeproblem att hitta rätt. Ross W. Greene, Att bemöta explosiva barn. Pelle Sandstrak, Mr Tourette och jag. Kathy Hoopmann, All Cats Have Asperger Syndrome. Kathy Hoopmann, All Dogs Have ADHD. Christopher Gillberg, Barn, ungdomar och vuxna med Asperger syndrom. Normala, geniala, nördar? Olga Bogdashina, Sinnesintryck och omvärldsuppfattning vid autism och Aspergers syndrom. Iris Johansson, Ett annorlunda liv. Tina Wiman, Superperfekta. Catherine Maurices, Let Me Hear Your Voice. Nuala Garndners, Min vän Henry. Se och lyssna gärna på Svenny Kopp som finns på youtube. Filmer: Adam, Mary and Max, Ben X, My name is Khan, I rymden finns inga känslor, Rain Man, TV- Bron, Mozart and the whale, Snow Cake, Autism: The Musical, TV- The Big Bang Theory, After Thomas, Tempel Grandin. Sedan kommer det en dokumentärfilm från Organiserade Aspergare – De kallar oss autister.

    Ja men du ställde frågan: vad ser jag som inte du ser… vi kan väl träffas igen så kan jag berätta om mina förmågor. Mycket handlar om min perception: syn, ljud, lukt, smak, känsel – jag har inget filter utan allt går in.
    Stor Kram 🙂 ❤ din vän Ann Nolin

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.