Kravlöshet?

NEJ!

Jag menar inte så!

När jag snackar om ett samhälle (och därmed också ett skolsystem) där individen utmanar sig själv utifrån sina egna förutsättningar så snackar jag INTE om ett samhälle baserat på kravlöshet. Jag förväntar mig av mig själv och alla andra att vi alla ställer höga krav – på oss själva. Utifrån vår egen utgångspunkt. Jag anser det vara ganska ointressant att jämföra mig med någon annan, för det intressanta är var kom jag in och var går jag ut. Ingångsvärde kontra utgångsvärde. Input kontra output. Eller som Troed Troedsson uttrycker det, fritt ur minnet ”höjd över havet är inte intressant, det är min utgångsvinkel och utgångshastighet som spelar roll för min framtid”.

Kalla det vad du vill – för mig är det individens resa som är av störst intresse. Om du sporras av att jämföra dig med andra, var så god, gör det. Men basera inte systemet på den principen, för det är inte en nödvändighet.

Sikta högt!

Men kan du se att jag inte säger att samhället inte ska ställa krav på varje individ? Eller omskrivet:

Jag tycker samhället ska ställa krav på varje individ!

Men kraven bör inte vara detaljerade till en absurd nivå (läs: kursplaner) utan snarast handla om ganska övergripande och generella krav. På det viset uppmuntrar vi ännu mer den livsnödvändiga olikhet som skapar mångfald.

Till exempel (några att-satser medvetet skrivna i jag-form):

 • Att jag bidrar till samhället
 • Att jag utmanar mig själv
 • Att jag lär dig något nytt varje dag
 • Att jag älskar min nästa såsom mig själv (inte istället för mig själv, märk väl!)

Kan säkert komma på ett par till, om jag tänker efter ordentligt. Du har kanske själv några generella krav du skulle föreslå till listan? Dela gärna med dig av dina tankar i frågan – för det är genom att dela tankar & idéer med andra som jag själv växer och lär mig mer och mer, för varje dag som går. Så snälla – hjälp mig lära mig mer idag!

4 thoughts on “Kravlöshet?

 1. Ping: Som om läxor vore svaret… | HERO – the coach

 2. Ping: Tankespjärn! | HERO – the coach

 3. En av de stora utmaningarna i mötet med dagens elever är att de upplever samhällets krav som abstrakta floskler och att de inte kan se vilka ansträngningar för dem som skulle leda åt rätt håll. Det är snarare så att mängder av de människor som syns hävdar att än det ena än det andra inte spelar någon roll.

  Troed Troedssons tes kan man ifrågasätta genom att påpeka att de är inte den som springer fort nere på slätten som lätt bestiger Mount Everest, det är den som bott på 4000 meters höjd länge. Jag anser att han har totalt fel! Det är den som är van vid att komma högt, förstå djupt och prestera väl som kan göra de extraordinära prestationerna.

  Rädslan för att mäta och jämföra är en jättestor hämsko när det gäller att ge individen möjligheten att höja sina personliga mål.

  • Det är ju det som är så härligt dock – att vi kan ha så olika tankegångar. Och ingen av oss har rätt eller fel, vi bara tänker olika. Och som sagt, mångfald berikar, på alla sätt & vis.
   Tycker ju dock inte att skolsystemet som det är uppbyggt INTE är baserat på mätning & jämförning. För det är det ju. Sen att jag kan titta på det befintliga och ifrågasätta vad som mäts och hur det jämförs, är en sak. Dock så har jag, ju äldre & visare jag blir, kommit till insikt att själva mätandet och jämförandet med andra i mina ögon inte gagnar vare sig individ eller samhälle. Men där får vi nog bara enas om att vi inte är ense.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.