Lågt hängande frukter

Att sparra.
I ett samtal.
I boxningsringen.
Oavsett var, så gagnar det att sparra.
Givet att jag är i behov att öva, träna, få testa nytt, lära in nya tanke- eller rörelsemönster. (Alltsom oftast med andra ord.)

Sparringpartner Lena Fridlund, vilken klippa. Kul har vi dessutom!

Har sparrat i dagarna två, nästa möte inbokat i övermorgon. Min chef har fått gå till jobbet, på ett sätt som hen inte gjort på länge. Det är så lätt att bara köra på utan att faktiskt reflektera över om insatsen är värd det. Om timmarna jag, i form av min egen arbetare, lägger ner faktiskt ger de resultat och den effekt jag, i form av min egen chef, önskar. Eller inte?

Och önskar chefen inget, för att chefen inte har gjort sitt jobb, ja, då kan arbetaren i mig jobba ihjäl sig, klappa sig på axeln och säga Bra jobbat! fast det enda som hen kanske lyckas är en form av Sisyfosarbete.

Men nu är chefen ombord, arbetarens direktiv blir allt tydligare, och samverkan dem emellan kommer att ge resultat. Eftersom chefen vaknat och går till jobbet kommer hen ha koll på uppföljningen av resultat och effekt av arbetarens arbetsinsats. Blir det inte resultat – ändra. Gör något annat. Tänk om, tänk till, tänk nytt. Och agera. Och följ upp. I en evig spiral!

Vi avslutade med att sätta mål, och min sparringpartner var noga med att säkerställa att vi båda fick ett par lågt hängande frukter med oss till nästa sparringtillfälle. Det både inspirerade och gav mig tankespjärn.

Så när dagens Mastermindmöte led mot sitt slut, bad jag deltagarna att ge mig ett kortsiktigt mål att bocka av tills vi ses igen nästa vecka, och ett långsiktigt att ta ett kliv framåt i till dess.

Att blanda de två typerna av mål, kort- och långsiktigt, och säkerställa att det finns åtminstone en eller ett par lågt hängande frukter bland de mer omogna och svåråtkomliga målen, gör gott. Det ger en känsla av progression, att något händer, och är ett ypperligt tillfälle att klappa sig på axeln och säga Bra jobbat där!

9 tankar på “Lågt hängande frukter

 1. Pingback: Hej då 2019! | HERO – the coach

 2. Pingback: Skrivretreat… njae… det är väl att ta i ändå. | HERO – the coach

 3. Fy fasen vad grymt det är med sparring! Och att våga både ge och ta. Och ja: peppen av lågt hängande frukter! Lätta att missa för att de är så … lågt hängande?

  HEJA DIG!
  (Älskar glädjen i bilden)

  • Ja du, det e kanske så att ”vi” generellt e lite för bra på att göra saker svårare än de måste vara? Därför som vi lätt bortser från de lågt hängande frukterna kanske?

 4. Så kloka tankar och så lätta att glömma bort när man är sin egen.
  Jag längtar mycket efter någon att bolla och sparra med i denna delen av mitt liv. Det egna.

 5. Lågt hängande frukter … alltså de som är lätta att plocka. Jag tycker det är så intressant, för ibland kan frukter som är mogna till synes vara högt upp i trädet… Det är som att en missar deras mogenhet… och i värsta fall förblir de osynliga och dör på grenen. Så ibland kan det ju vara bra att skaka bara lite på trädet och fånga upp de där frukterna… De kanske är hur smakrika och smaskiga som helst!

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.