12 svenska böcker att läsa under 2019

Förra årets delutmaning att läsa 26 svenska (likväl som 26 engelska) böcker gav mersmak och jag har därför valt ut 12 svenska (och 12 engelska) böcker som redan fanns i huset vid årsskiftet, att läsa under 2019. Dessa böckerna kommer jag, precis som 2018, att blogga om på söndagar, en gång/månad på respektive blogg. Utöver denna 12+12-utmaning har jag föresatt mig att läsa (minst) 75 böcker totalt under 2019, och du kan följa min läsresa på min Goodreads-profil.

Likt förra årets utvalda böcker är även årets en salig blandning och jag ser fram emot att göra dess bekantskap! En signifikant skillnad från förra året är att alla dessa, med möjligt undantag för Edris-boken, kom till mig 2018. Det är alltså inte hyllvärmare av rang, som många av föregående års böcker var, då de kunde ha värmt mina bokhyllor under både fem som tio år, om det ens räcker.

Vis av erfarenhet från 2018 kommer jag inte att avvakta att börja läsa ”de tyngre böckerna” tills slutet av året, om än att merparten av de tunga böckerna måhända finns i de engelska 12 snarast än bland dessa på svenska.

Strömbäck-boken har jag lånat av Caspian (och att välja den säkerställer att jag kommer att läsa den. Smart va?); Huxley blev jag inspirerad av Sara att plocka på mig när jag trillade över den på loppis; jag vill ge Marianne Fredriksson en chans till då jag fullkomligt avgudar hennes den som vandrar om natten samtidigt som jag aldrig lyckats ta mig igenom flera av hennes storsäljare; Lidman fick jag tips om på ett ChattyMeals jag höll på tema Älskade böcker; Rosling fick jag i julklapp av mor min (vilken lycka!); Igelkottens elegans har D pratat sig varm om i flera år liksom Vad jag älskadeTankar för dagen köpte jag (signerat ex, så klart!) av Bob på skrivarhelgen på Mundekulla 2018; Vaidya och Wainaina bryter av mot de övriga författarna; och slutligen Lekfull tantra av bästa väninnan och Mastermind-kollegan Charlotte, boken jag faktiskt läste en tidig version av, så jag ser med stor nyfikenhet fram emot att få sätta tänderna i den slutliga utgåvan!

Har du läst någon av böckerna ovan, och om så, vad tyckte du om den/dem?

24 tankar på “12 svenska böcker att läsa under 2019

 1. Pingback: 12 svenska böcker att läsa under 2020 | HERO – the coach

 2. Pingback: Hej då 2019! | HERO – the coach

 3. Pingback: Du sköna nya värld (bok 12 av 12) | HERO – the coach

 4. Pingback: Utan invandring stannar Sverige (bok 11 av 12) | HERO – the coach

 5. Pingback: En dag ska jag skriva om den här platsen (bok 10 av 12) | HERO – the coach

 6. Pingback: Vad jag älskade (bok 9 av 12) | HERO – the coach

 7. Pingback: Factfulness (bok 8 av 12) | HERO – the coach

 8. Pingback: Tankar för dagen, manual för ett snällare liv (bok 7 av 12) | HERO – the coach

 9. Pingback: …men vad går det ut på egentligen – livet alltså (bok 6 av 12) | HERO – the coach

 10. Pingback: Vad jag älskade (bok 6 av 12) | HERO – the coach

 11. Pingback: Tjärdalen (bok 5 av 12) | HERO – the coach

 12. Pingback: Lekfull tantra – din väg till att njuta av livet (bok 4 av 12) | HERO – the coach

 13. Pingback: I det sista regnet (bok 3 av 12) | HERO – the coach

 14. Pingback: Igelkottens elegans (bok 2 av 12) | HERO – the coach

 15. Pingback: enligt Maria Magdalena (bok 1 av 12) | HERO – the coach

 16. Jag älskar också Den som vandrar om natten. En av få böcker i mitt liv som jag läst om. Annars har jag läst flera av MF, men ingen som fastnat och berört mig som den.

  Läste Du sköna nya värld för eoner av tid sedan. En klassiker där jag inte kan citera en rad… 😅

 17. Factfulness är en gåva till den delen av mänskligheten som den är skriven för – me like it a lot! Och den går att befrukta sådär som bi-pollinering som du och jag gillar.
  Igelkottens elegans – ja, underbar och härlig stämning i den. Gillar!
  Bob är ju Bob och jag gillar denna bok massor. Även min mor blev förtjust, utan tidigare koppling till Bob.
  Marianne Fredrikssons bok läste jag för länge, länge sedan. Minns att jag plöjde hennes alla då där i slutet av gymnasiet och en stund efter. Då var de självklara val för mig. Vet inte alls numer.
  Och så har även jag Charlottes bok att läsa – om den lekfulla tanterna kan utökas i mitt liv ❤

  • Oh, så lite humlande kan jag se fram emot med Factfulness med andra ord! 🙂

   En av mina goda vänner gjorde som du, plöjde alla MF-böckerna i ungdomen, och jag vet jag påbörjade flera av dem utan att komma in i dem. Så det ska bli spännande att se vad jag gör av denna!

 18. Jag har läst factfullness av Rosling men jag gillade ”Hur jag lärde mig att förstå världen” bättre. Den innehöll en del från ”Factfulness” men framförallt var den mycket mer personlig och Hans Rosling berättar om sitt liv. /Annelie

  • Undrar om jag inte också läst den nu när jag tänker efter… ska se om den finns i Goodreads.

   Hm. Står som ”want to read” på Goodreads hos mig, men jag har bestämt för mig att jag läst den… får väl fånga in den från bibblan och börja läsa så ser jag!

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.