#blogg100 – I vila hos sig själv.

Lånade den som vandrar om natten i höstas. Eller rättare sagt, en vän stack boken i handen på mig och sa att denna skulle jag läsa. Så det gjorde jag. Förundrades. En ofantligt vacker bok. Språket, känslan. Läste ut den… och vägrade lämna tillbaka den. Visste att det fanns mer jag ville med denna boken, eller kanske var det den som ville mer med mig?

Igårkväll plockade jag fram den igen – det är dags nu. Dags att läsa om. Dags att reflektera. Och blogga om den, inom ramen för mitt tema i #blogg100-utmaningen. Hann bara två sidor innan jag såg det. Det första fragmentet av en längre mening, ett fragment som likt nässlans nässelcell exploderade och sköt rakt in i mig.

…i vila hos sig själv…

Min förmåga att uppleva livet, när jag är där, i vila hos mig själv, så mycket större. Ingen känsla förkastad, förringad, bortkörd. Välkomnad, helhjärtat och öppet, nyfiket med en visshet i botten, en visshet som utgår från känslan av att – fullkomligt – vara i vila hos mig själv. I de stunderna är allt som det ska, hur kaotiskt och förvirrande livssituationen än må vara. Det som är, det är, och det är som det ska vara.

I stunderna där jag går vilse i mig själv, där jag snubblar mig fram, slår i tån så det gör ont så ont… då är jag långt från den där vilan, tycks det mig. Och ändå så vet jag, att det är en chimär. Avståndet påhittat, för det enda som egentligen krävs är en endaste tanke som tränger genom (det mentala) bråtet som lagt sig som en barriär mellan mig och välbefinnandet… Och den tanken kan komma när som. Var som. Hur som. Givet att jag förmår hålla en aldrig så snäv springa öppen till mitt innersta jag. Och då det åtgår mer energi att försöka hålla mig sluten, än att hålla en springa öppen, så nås jag, av ljuset, av tanken, som i ett huj för mig tillbaka, till mig, mitt medfödda välbefinnandet. Där jag finner mig, åter, i vila hos mig själv. Hemma.

#Blogg100-utmaningen 2017 – inlägg nummer 69 av 100.
Boken ”den som vandrar om natten” av Marianne Fredriksson.
Svenska inlägg här, engelska på helenaroth.com

5 tankar på “#blogg100 – I vila hos sig själv.

  1. Pingback: enligt Maria Magdalena (bok 1 av 12) | HERO – the coach

  2. Pingback: 12 svenska böcker att läsa under 2019 | HERO – the coach

  3. Under en period i mitt liv läste jag ”allt” av M Fredriksson. Tyckte att böckerna gav mig massor. Speciellt hur de visar historiska människor som ”vanliga”, men ändå magiska. Och väldigt mycket handlade om här och nu, att vara där en är och må bra där. Kanske läsa igen? Tack för tipset

    • Och själv har jag stått emot. Plockade upp Simon och ekarna någon gång och la raskt ifrån mig den igen fast en av mina goda vänner prisade den till skyarna. Men denna boken alltså, den talade verkligen till mig. Så ja – definitivt dags att läsa igen, det tycker jag!

  4. i vila hos sig själv… i vila hos mig själv. Vad vackert och betryggande känner jag. Jag kan alltid gå tillbaka till mig själv och få vila där. Vila från allt omkring mig. Jag gör så mer än vad jag inser tror jag. Jag är väldigt bra på att skärma av och inte höra eller se vad som händer omkring mig. En överlevnadsmekanism kanske men väldigt praktisk.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.