Som om läxor vore svaret…

Träffade någon idag för första gången, och berättade att jag är initiativtagare till #skolvåren. Drog kortfattat lite bakgrund om ”Varför skola?” och fick till svar:

Det stora problemet idag är att barnen inte får någon läxa. Det är så flummigt i skolorna idag. Känner ett par vars son gick i en sådan flummig skola där det aldrig ställdes krav på honom, och inga läxor fick han heller. Nu går han i gymnasiet och har stora problem, för han är inte van vid att det ställs krav på honom.

Gick inte i polemik, men gav åtminstone en smula tankespjärn. Blev dock ganska så trött. Jag förstår inte hur någon kan tro att avsaknad av läxor är svaret på varför det ser ut som det gör i svensk skola. Ärligt. Jag fattar inte. Som om läxor är det enda sättet att ställa krav på en individ. Om bara alla elever ges läxor – är allt guld och gröna skogar då?

För snart ett år sen skrev jag ett inlägg på Föräldraföreningens blogg Husieforaldrar om läxors vara eller inte vara, och jag har inte ändrat synpunkt sedan dess. Kan dock inte låta bli att ställa mig själv frågan:
Om läxor är svaret, hur lyder frågan då?

20130820-133324.jpgJag bävar för tanken att läxor är svaret på frågan Varför skola, men vem vet, människor har en förmåga att förbluffa mig.

Tror du läxor är svaret?

12 tankar på “Som om läxor vore svaret…

 1. Pingback: Det sociala arvet | HERO – the coach

 2. Men alltså… att öva, att traggla, att upprepa det man lärt sig – sedan NÄR måste det ske på övertid, utanför skolan? Jag har ett jobb där jag håller presentationer. Jag får ju inte öva på dem hur mycket jag vill på kvällstid eftersom det finns ett regelverk kring antalet övertidstimmar per år. Efter 150 timmar måste man förhandla med facket. 150 timmar = max tre timmar i veckan. Och därefter så måste arbetsgivaren motivera varför jag förväntas göra jobb utanför arbetstid. DET vore ju nåt att införa i skolan, det.

 3. Nej, slentrianläxor är inte svaret! Men kanske om det t ex handlar om att lära sig glosor eller stava vissa språkljud eller lära sig en mängd fakta, kanske att man då behöver lära sig att ta ansvar för att faktiskt lära in det, hemma, om det inte hinns med på lektionerna. Det finns antagligen sätt att komma runt även dessa läxor. Men jag kan tycka att det finns en poäng i att även få lära sig _hur_man_lär_sig_ – inför högre studier. Men dessa evinnerliga läxor som var på lågstadiet – klipp ut bokstäver och bilder som börjar på den bokstaven, läs denna text högt varje dag i en vecka, räkna dessa likadana tal, – nej nej och åter nej! Tog bort all glädje med att lära. Åtminstone i den här familjen.

  • Ja, det finns ju det – språklärare Pernilla Alm kör läxfritt med framgång (och har tom skrivit en bok om det). Så det går.
   Jag är inte motståndare till att ”lära sig ta ansvar för sitt lärande” men tror att det sätt vi – under århundraden – försökt få folk att göra det, bevisligen funkar riktigt kass i många fall. Så ett nytag vore på sin plats, istället för denna eviga ”så här har vi alltid gjort” som ju är så himla enkel – det kräver inget av dig som individ, medan dess motsats ”hm, detta har vi aldrig testat, hur skulle vi kunna tänka nu?” kräver desto mer! Och om lärare (och ALLA vuxna runt barn och ungdomar) faktiskt levde så – jomensnacka om att vi då hade varit justa lärande förebilder!

 4. Pingback: Läxfritt! | HERO – the coach

 5. Pingback: Om läxor är frågan… | #Skolvåren

 6. Läxor är väl för att läraren inte lyckades få eleven att lära sig på skoltid. Så lägger han skulden på eleven. För mig kändes det ofta som ”negative reinforcement”. Ett tvång och ett Måste

 7. Jag tänker så här… Det är kanske inte så att läxor är lösningen på världens problem med problemet tror jag blir när man kastas från system UTAN läxor till system MED läxor, kanske från grundskola till gymnasium. Det är där svårigheter kommer.. det kanske är därför jag är för läxor för jag är rädd för att förändringen gör att ungdomarnar inte hänger på…
  Framför allt, ännu en gång.. VAD är en läxa?

  • För egen del kan jag ju säga att läxvana från grundskola & gymnasium inte öht förberedde mig för universitet, vilket var första gången som jag verkligen utmanades i en ”skolsituation”. Ännu en anledning att jag tycker det blir lite för enkelt att säga att ”läxor löser alla problem”, som denna människan antydde.

   Men visst är det en bra fråga vad en läxa är – och i inlägget på Husieforaldrar skriver jag några tankar om även det.

 8. Kort svar: Absolut nej!

  Längre svar: Om läxor är svaret på varför skola? så kommer jag förespråka en omedelbar nedläggning av den verksamhet jag är utbildad för att verka i, för då har vi helt förlorat förståndet och verklighetsuppfattningen!

  Fredrik (Valaret2010)

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.