Läser ut Själv – kraften i egentid av Linus Jonkman när jag har årets tredje digitala sabbat, passande nog, inte minst eftersom Linus faktiskt har just ”detox från stimuli” som en av utmaningarna i boken (s. 164).
Ett av de finaste ord jag vet, som just Linus gjort mig uppmärksam på, är självsamhet. I boken skriver han så här: Ensamhet är självsamhet som blivit bitter. Självsamhet är däremot kvalitetstid med dig själv.
Sedan citerar Linus författaren Alice Koller för att rama in begreppet:
Att vara självsam är att vara ensam väl: att vara lyxigt försjunken i de saker du själv valt, medveten om fullständigheten i din egen närvaro snarare än avsaknaden av andra. Sann självsamhet är en bedrift.
Jag har läst flera av Linus böcker tidigare, en av dem innan jag första gången kom i kontakt med honom. Jag tycker om Linus sätt att skriva, och skrattar ofta högt åt hans underfundiga och humoristiska inslag. Och liksom Linus så använder även jag skrivandet som ett sätt att få syn på mig själv, mina tankar och känslor, och ofta nå klarhet, och skriver även själv under på följande: Jung ansåg att konst är en mycket viktig ventil för våra tankar. Att måla sina känslor och att beskriva sina tankar i text betraktade han som stärkande. Jag kan själv skriva under på den läkande kraften i att skriva ut grubbel. En del tankar kan inte lösas genom att diskuteras fram, utan de måste internaliseras och skrivas ner, i min erfarenhet. Det konstnärliga kan vara en källa till oerhört mycket glädje.
Ett stycke längre ner kommer meningen De konstnärligt bildade har resurser inombords för att hantera en yttre storm som hjälper mig sätta luppen på en bidragande faktor till varför jag blivit så mycket bättre på att hantera yttre stormar, med pågående, snart avslutad skilsmässa som mest aktuellt exempel. Under det halvannat år sedan vi först separerade har jag skrivit mig ur mitt grubblande mången gång.
Förmågan att reflektera har för mig varit en stor del i det faktum att jag verkligen njuter av livet, oavsett om det stormar runt (eller i) mig. Och Själv – kraften i egentid visar på ett lättförståeligt och väluppbyggt vis, med många gapskratt dessutom, hur viktigt just det är: Självsamhet hjälper dig att reflektera och fatta beslut, men den gör dig inte tvärsäker. Att vara tvärsäker är ibland ett signum för de riktigt korkade. Det faller på reflekterande människors lott att vara nyanserade och att se gråtonerna. Vishetens färg är grå.
Mycket av det jag fastnar för i boken är saker jag bloggat om, både en och två gånger, kanske ännu fler till och med, men det är också en bok som ger mig mycket nya tankar, funderingar och tankespjärn, inte minst kapitlet om Personlighet. Det är en bok jag tycker om. En bok jag kan tänka mig att läsa om. En bok jag har rekommenderat min förstfödda att läsa, och som jag nu rekommenderar även dig att läsa.
Boken jag skriver om är del i den bokläsningsutmaning jag skapat för mig själv under 2018, att läsa och blogga om 26 svenska och 26 engelska böcker, en per vecka, böcker som jag redan har hemma.
Pingback: Hej då 2019! | HERO – the coach
Pingback: Uppföljning av 2018 års intentioner – mars | HERO – the coach
Pingback: #Läsaalfabetet2018 | HERO – the coach
Många intressanta tankegångar i det här blogginlägget. Sen gillar jag tanken på det med en personlig bokutmaning. Jag har samlat på mig ett bibliotek genom åren, men tyvärr läser jag färre än jag köper.
Många intressanta tankegångar i boken också, vill jag lova!
Och yes, det var lite min tanke med, att ”faktiskt läsa” några av alla de böcker jag köpt på mig. Tycker om Goodreads.com där jag enkelt kan hålla koll på lästa böcker, boktips osv.
Oh, den blir härmed ett måste på min att läsa-lista! Som jag gillar orden och citaten. Självsamhet. Vishetens färg är grå. Mmm. Vet redan nu att jag kommer att gilla och få nya insikter. Att dryfta med dig bland annat. (Min älskling har en benämning på självsamheten som jag älskar: själsligt enrum. Samma innebörd som självsamheten.)
Själsligt enrum. Tycker om.
Ser fram emot reflektion när den halkat över till ”har läst”-listan!
Gillar tanken på att man genom att inte vara tvärsäker är öppen för nya intryck. Det resonemanget känns i hela min kropp. Lyhörd. Så viktigt, men ibland så ruskigt svårt. Har inte läst något av Linus än, men en vacker dag så 🙂
Ja, visst är det fint. Läs detta också (och lyssna till podden jag tipsar om, helt fantastisk): https://herothecoach.com/2014/01/26/certainty-and-doubt/
Tror du kommer uppskatta Linus böcker!