#Läsaalfabetet2018

Maria Lindgren kommenterade på ett av mina inlägg om läsande, och skrev bland annat ”Ett annat mål i år är att beta av rec-exen, och att läsa alfabetet på flera olika sätt”. Det där väckte min nyfikenhet och jag fick, tack vare att jag frågade, veta att rec-exen innebar recensionsexemplar och att det kan gå till så här att ”läsa alfabetet”:
”Med alfabetet menar jag att jag vill läsa en bok på varje bokstav i alfabetet. Jag har flera listor. En på författares efternamn, en på förnamn, en på titel och en på gemensamt. Förhoppningsvis hinner jag fylla en lista helt (gissningsvis den gemensamma). Jag har en flik på bloggen som förklarar det lite bättre och man kan se vad jag har kryssat för.”

Hur lång tid tror du det tog innan jag knattrade för fullt i Excel för att skapa mina egna listor? Nä. Helt rätt. Inte många sekunder inte. Så här kommer mina #läsaalfabetet2018-listor, som jag kommer uppdatera (i detta inlägget) då jag läst en ny bok som fyller en tom rad. Jag länkar dessutom till boken i fråga, antingen till ett blogginlägg eller till min Goodreads.com-recention av den.

Lista nummer ett baseras på författarens förnamn:

Författarens förnamn
a
b
c Chinua (Achebe; Allt går sönder)
d Dossie (Easton & Janet W Hardy; The ethical slut: A practical guide to polyamory, open relationships, and other freedoms in sex and love)
e
f
g Geir (Gulliksen; Berättelse om ett äktenskap)
h Haruki (Murakami; Vad jag pratar om när jag pratar om löpning)
i
j J. M. (Coetzee; Foe)
k Karin (Tenelius; Arbetsmarknadscoaching)
l Lina (Nertby Aurell & Mia Clase); Food Pharmacy: En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat)
m Mihaly (Csikszentmihaly; Flow: The Psychology of optimal experience)
n
o
p
q
r Richard (Gerver; Creating tomorrow’s schools today: Education – Our children – their futures)
s Seth (Godin; Icarus Deception)
t
u
v
w
x
y
z
å
ä
ö
10 av 29 bokstäver avklarade

Lista nummer två är baserad på författarens efternamn:

Författarens efternamn
a Achebe (Chinua; Allt går sönder)
b
c Csikszentmihaly (Mihaly; Flow: The Psychology of optimal experience)
d
e Easton (Dossie & Janet W Hardy; The ethical slut: A practical guide to polyamory, open relationships, and other freedoms in sex and love)
f
g Godin (Seth: Icarus Deception)
h
i
j Jonkman (Linus; Själv kraften i egentid)
k
l
m Murakami (Haruki; Vad jag pratar om när jag pratar om löpning)
n Nertby Aurell (Lina & Mia Clase); Food Pharmacy: En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat)
o
p Persson (Gerhard; Processer, SIS HB 333)
q
r
s Sinek (Simon; Start with why: How great leaders inspire everyone to take action)
t Tenelius (Karin; Arbetsmarknadscoaching)
u
v
w
x
y
z
å
ä
ö
10 av 29 bokstäver avklarade

Lista nummer tre är baserad på bokens titel:

Titel
a Arbetsmarknadscoaching (Karin Tenelius)
b Berättelse om ett äktenskap (Geir Gulliksen)
c Creating tomorrow’s schools today: Education – Our children – their futures (Richard Gerver)
d
e
f Flow: The psychology of optimal experience (Mihaly Csikszentmihalyi)
g
h
i Icarus Deception (Seth Godin)
j
k
l Letters From a Stoic (Seneca)
m
n
o
p Processer, SIS HB 333 (Gerhard Persson)
q
r
s Start with why: How great leaders inspire everyone to take action (Simon Sinek)
t The ethical slut: A practical guide to polyamory, open relationships, and other freedoms in sex and love (Dossie Easton & Janet W Hardy)
u
v Vad jag pratar om när jag pratar om löpning (Haruki Murakami)
w Wealth Warrior: The Personal Prosperity Revolution (Steve Chandler)
x
y
z
å
ä
ö
11 av 29 bokstäver avklarade

Lista nummer fyra, den slutliga, är baserad på de tre ovanstående listorna:

Gemensam lista: för-, efternamn eller titel
Lästa bokstäver: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, p, r, s, t, v, w
Ännu icke-lästa bokstäver: o, q, u, x, y, z, å, ä, ö
20 av 29 bokstäver avklarade

De där sista mindre vanliga bokstäverna kan ju möjligen visa sig något utmanande, men jag ska nog lyckas, åtminstone med Gemensam-listan!

13 thoughts on “#Läsaalfabetet2018

 1. Kul att du är med. 🙂 Jag ser det som en utmaning att hitta roliga nya författare på de svåra bokstäverna. 😀 och går det inte så går det inte, då är det nya tag nästa år.

 2. Oj! Det var ambitiöst. Jag är mer inne på ämnen som jag vill läsa, som personlig utveckling, mental träning, träning, hälsa, stress. Jag läser fler böcker samtidigt och väljer efter dagsform. Just nu varvar jag mellan Hjärnstark och Omgiven av Idioter men även Vardagsmakt.

  • Jag är också multipelläsare – det är roligast så. 🙂

   Hjärnstark tyckte jag var så där, men det kanske är för att jag läst ganska mycket sånt tidigare. Idioterna har jag konsekvent undviker av principskäl (tycker det är en sådan ”clickbait”-titel) även om jag i pod med författaren förstått att h a n inte avser att boken ska användas för att skylla ifrån sig ”på idioterna”. Vardagsmakt har jag inte hört talas om – nått du rekommenderar?

  • Ja, visst är det en kul idé!

   Och allt har sin tid, du lägger denna idén i minne och plockar fram den när och om den platsar i ditt liv helt enkelt. Ni har ju ganska mycket annat för er menar jag, med husbilandet och allt det medför!

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s