Måsten…

…finns de?

Eller är de bara fantasifoster som vi hittar på, för att vi inte egentligen vill säga vad det handlar om?

Är det inte så att det handlar om min vilja, eller ovilja, att göra något, och att det är när jag är ovilliga att göra något som jag sätter etiketten Måste på det? Som ett sätt att komma undan? Eller ett sätt att försöka göra mig viktig kanske?

Varför lurar vi oss själva på detta viset?
Vem gagnar vi egentligen?
Definitivt inte oss själva, om det är jag övertygad.

20130404-202348.jpg

Under de senaste 2 åren har jag varit ganska noga med hur jag uttrycker mig. Jag har undvikit att prata i termer av Måsten, Det är mycket nu, Stressigt nu, Hinner inte med allt osv. Jag har valt att använda andra ord, och prata i termer av prioritering. Antingen prioriterar jag något eller inte, och det jag inte prioriterar motsvarar ju det jag ”inte hinner med” för att uttrycka det på annat vis.

Men för ett par månader sedan så föll denna min strategi. Jag började känna mig stressad, hade fullt med måsten i att-göra-listan och kände mig vansinnigt stressad. Och så fort jag började använda dessa termer, i ord och tanke, så är det som om jag hamnade rakt in i ekorrhjulet igen.

För två veckor sedan utmanade min coach dessa mina Måsten, och jag lovar, det var stört omöjligt för mig att uttala något annat än att jag har en massa Måsten jag måste göra. Men hans utmanande av Måstena gjorde att jag började tänka mer på detta, och veckans coachsession var helt annorlunda. Jag kunde inte komma på ett enda måste, förutom ett litet, som mer består av en aktivitet som jag vill göra med det finns en liten motståndsfickan i själva aktiviteten, något som tar emot.

Och det är faktiskt det som det hela handlar om för mig. Måsten är egentligen bara ett annat ord på de aktiviteter som jag är ovillig att göra. De där jag tvingar mig till, som går segt som kola, som dränerar mig på energi. De där sakerna som jag borde tacka nej till, delegera eller köpa in.

Så nu storstädar jag bland åtaganden och aktiviteter. Jag rensar bort sånt som jag känner ovilja (eller åtminstone inte så stor vilja att jag gör dem med glädje) mot. Jag filar på en inte-göra-lista, så jag ska komma ihåg vad jag ska hålla mig undan. Och jag listar aktiviteter på en axel som sträcker sig mellan villig till ovillig.

Det är ganska uppfriskande med lite vårstädning, måste jag säga. 🙂

Vad har du för relation till Måsten? Har du några? Och finns det egentligen Måsten?

12 tankar på “Måsten…

 1. Pingback: Ännu Ett Samtal: Tempo | HERO – the coach

 2. Pingback: Ringrostig. | HERO – the coach

 3. Pingback: Tio tankar om tid (bok 7 av 26) | HERO – the coach

 4. Pingback: Blogg100 – haka på du med! | HERO – the coach

 5. Pingback: Sommarlunk på bloggen | HERO – the coach

 6. Pingback: Skynda skynda! | HERO – the coach

 7. Pingback: Låt mig välja hatt! | HERO – the coach

 8. Pingback: Målgång #Blogg100 | HERO – the coach

 9. Jag gjorde en fyrfältare!!!
  Vill, Vill inte
  Gör, Låter bli
  Det blir fyra rutor där du själv kan fylla i och förtydliga vilka saker vi vill göra – eller inte vill men ändå gör. Det blir tydligt. Ett sätt att möta sig själv…
  Jag kom fram till följande;
  • ”Vill inte och gör” upprätthåller familj, samhälle, lagstiftning och ordning
  • Samma saker kan ligga under det vi gör, vare sig vi vill eller inte
  • Rädsla, snålhet kan ligga bakom att vi låter bli att uppfylla våra önskningar eller drömmar
  • Vilken tur att vi låter bli att göra det vi inte vill

 10. Pingback: Mitt hundrade inlägg | HERO – the coach

 11. Mina relation till Måsten, ja du den är lång… men om det ska jag inte berätta för det tillför inget för jag tränar på att ta mig från det.
  Jag läser just nu ”Att överlista djävulen” av Napoleon Hill, jag skänker en STOR tacksam tanke till Rasmus Carlsson, Lifebooks, som översatt boken och härmed gett mig uttrycket ”driva, drivare” som har hjälp mig in på rätt spår. Bort med Måsten, jag tränar på att tillhöra de 2 % av människor som tänker själv och tar min plats, jag är nr 1 i mitt liv i numera, på gott och ont. Kramis på dig (bra inlägg)

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.