Vikten av ett ord

Orden vi väljer, tonfallet vi säger dem med, blicken vi ger.

Visst spelar det stor roll. Oerhört stor roll.

Tänker på detta när jag läser om en konversation någon snappade upp på ett pendeltåg.

Och så tänker jag på detta:

20130405-093538.jpg

Avgörs ordvalet av vår inställning, till livet, oss själva och våra medmänniskor?
För inställning spelar också stor roll.

Och hur faller härskar- respektive främjartekniker in i detta?

20130405-092525.jpg20130405-092534.jpg

Jag har tänkt mycket på härskar- och främjartekniker under många år, och har aktivt försökt gå från härskartekniker till främjartekniker. Det är inte lätt dock, för det finns mycket härskartekniksmönster i mig och i den vardag jag lever och verkar i. Men jag har valt att sätta på mig främjartekniksglasögon och därmed bygger jag, sakta men säkert, vanor, rutiner och mönster av att agera bekräftande och främjande, snarande än nedvärderande och överlägset.

Det riktigt svåra är dock att bemöta härskarteknik med främjarteknik, istället för att falla in i de förstnämnda själv. Det är en riktig utmaning det, och för egen del krävs det att jag trycker på PAUS-knappen emellan åt för att lyckas. Dvs, jag hindrar mig från att reagera i affekt, där jag bara vräker ur mig oreflekterat. Jag behöver pausa, landa i tanken, fundera igenom vad jag egentligen tycker och tänker och vad jag vill förmedla. Sen kan jag trycka på PLAY igen, och agera. Då ökar chansen att jag agerar som en främjare snarare än en härskare.

Tänker du på vilka ord du väljer och hur du uttalar/uttrycker dem?
Vad är ditt bästa knep för att bygga främjarteknik-vanor hos dig själv?

13 tankar på “Vikten av ett ord

 1. Hur gör jag för att bygga främjarteknik hos mig?
  Ja, ett främjarbad som Fröken Ann nämner är ju alltid bra, att vara med främjare så att en blir smittad (i positiv bemärkelse).

  och även måste all min träning och dagliga övning i mina tre A:n vara ett sätt att bygga mina tekniker….
  A – andas
  A – acceptera
  A – agera

 2. Jag tror att det bästa sättet attbygga främjartekniner hos mig själv är att bada i dem själv. Att umgås i kretsar där de används. Då blir de vardag och det är lättare att bemöta andra på samma sätt som man själv är van att bli bemött.
  Utan mitt främjar-gäng hade jag aldrig varit dör jag är idag! 😘

 3. Pingback: Skolsnack lyfter Varför | HERO – the coach

 4. Pingback: Låt mig testa mina tankar | HERO – the coach

 5. Pingback: Magiska miniatyrer | HERO – the coach

 6. Pingback: Mitt hundrade inlägg | HERO – the coach

 7. Ja ord är verkligen jätteviktiga och jag funderar och har funderat över lång tid kring kommunikation och främjartekniker. Ett ytterligare verktyg för mig är NVC (non violent communication). Det är särskilt användbart i den inre kommunikationen som sker innan en säger något t ex när någon försöker använda härskartekniker. Även att synliggöra kan vara ett bra knep. Ex ”Jag märker att ni har undanhållit information från mig. Det var säkert inte avsiktligt, men det är viktigt för mig att få samma information som er andra.” Åh det finns så mycket att prata om i detta ämne! 🙂

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.