Jag ser…

På nätet.
Hänger på nätet. Har jag gjort i många år nu, fick min första epost när jag började plugga på universitetet 1993, och i samband med det skaffade jag egen dator. När första barnet föddes 1999 var det Allt för föräldrar som gällde, sen snickrade samman en egen hemsida för att kunna dela mitt barns öden och äventyr med nära och kära. Startade ett Facebook-konto så tidigt att jag hann hålla mig därifrån i ett år eller två innan äldsta barnet suktade efter ett eget konto. Då väckte jag mitt nedsläckta konto till liv igen. Twittrat har jag också gjort, ja, gud vad jag twittrat! Var en av initiativtagarna till en sedermera landsomfattande rörelse som faktiskt föddes på Twitter. 15 februari 2013 klockan tio på kvällen. Ett födelsedatum jag har lika bra koll på som båda barnens dito.

Kostat på.
Jag har lärt mig mycket, skapat ett stort nätverk och byggt en handfull oerhört innerliga och givande nära relationer, tack vare sociala media. Men det har kostat på samtidigt. Att vara synlig, göra sin röst hörd, försöka röra runt i grytan låter sig inte göras ostraffat. Jag har, successivt, lärt mig se allt mer. I takt med att jag utvecklas och lär mig, har jag blivit allt bättre på självreflektion. 
Det gör att jag idag ser mycket i de mänskliga interaktionerna på nätet som gick mig helt förbi för bara ett par två-tre år sedan. För jag ser!

De utkastade. De uthängda.
Jag ser de som blir utkastade. De som blir uthängda. De som på något vis frångår normen, det slätstrukna, det lättsmälta. Som sagt vad de tycker, som står för det, och som – ofta – oförstående står där i en tsunami av inlägg och kommentarer, av repliker och privata meddelanden, ömsom vin ömsom vatten, ris och ros i en salig blandning. Stå där, till synes, med rumpan bar. Som vill försvara sig. Som hittar argument för varför hen inte gjort något fel överhuvudtaget, hur det är någon annan som gjort, sagt, tolkat, fel.

De som tystnat.
De som tystnat. De som tar det personligt. Som blir kränkta i detta de lättkränktas tidevarv. Som vuxit upp i ett tidevarv där de upplevt sig vara förringade, förnedrade, förtryckta. Som gått på pumpen så många gånger och möts av lilla gumman eller andra nedsättande invektiv, så de inte längre tror sig om att ha något att bidra med. Som tror att deras perspektiv inte är värt att lyssnas till.

Jag ser de som tystnat, som nu vågar sig fram, eftersom någon tagit action å deras vägnar. Tacksamheten för att någon annan agerat och åtminstone öppnat dörren på glänt åt dem igen. Jag är en av dem som tystnat läser jag om och om igen, och kan, till viss del, känna igen mig. Men inte av kränkthet (eller?), utan av utmattning.

Fast… nu glömmer jag bort mitt Jag, version 2015/16 skulle jag tro. Den Helena som twittrade dag och natt, och definitivt upplevde sig både stött, missförstådd och kränkt emellanåt. Så jodå. Jag får tillstå detta: även rollen av att vara den som tystnat har varit min.

Alfahannarna.
Men jag har också tagit rollen av den som tröttnat på att ständigt behöva fajtas för att göra sin röst hörd, som (alltför ofta kvinnor, precis som jag) sitter mitt i ett gäng alfahannar som tuppar sig, utan minsta självrannsakan. Till synes helt utan nyfikenhet, utan vanan eller ens impulsen att tystna, att släppa fram andra röster, kanske till och med bjuda in dem. Nu har jag gått på här en timme, vad tycker/tänker/känner/ser/hör du? Berätta och ge mig en chans att få andra perspektiv på saken! Som då lyssnar. Ödmjukt. Inte tystnar i två och en halv minut, för att sen ta till orda igen och förklara varför det nyss hörda inte stämmer, varför det är fel, som mer än gärna skjuter knappt hörda tankar i sank. Jodå, nog är detta personligt allt. Det här är mitt perspektiv. Eller åtminstone ett av mina perspektiv i denna typ av situationer. Som jag fajtats för att ta plats, låta min röst höras, fast besluten att övertyga och inte övertygas. Gått på många smällar, men också blivit lyssnad till. Men jag har tystnat. Orkar inte längre fajtas för att bli lyssnad till. Kostar för mycket energi. Så jag undviker den typen av sammanhang. Pallar inte längre. Detta är alltså en roll jag numera undviker att ikläda mig.

Ser rädslan.
Tupparna då? Jag ser dem också. Även om det kan vara svårt för mig, för att jag så ofta fajtats mot dem. Men ser dem gör jag. Ser rädslan. Skräcken för att inte vara tongivande. Är jag betydelselös då? Om jag inte besitter svaret, lösningen, mirakelkuren, är jag utan värde då? Med handen på hjärtat är detta också något jag upplevt själv. Rädslan jag känt över att inte alltid vara på topp, ha svaret som vore jag Encyclopedia Helenica, att jag har värde som människa enkom som allvetande sådan. Rädslan för att säga Jag vet inte. Kan du berätta, så kanske jag kan lära mig något nytt?

De som tar det personligt.
Jag ser de som inte förmår skilja på sak och person. Som läser nonsens eller dumheter eller fattar du ingenting som svar på en fråga, ett påstående, en åsikt eller en fundering de gjort, och tar det som en käftsmäll. Som om du, som frågat, påstått, delat din åsikt eller din fundering, är mindre värd, dum, korkad. Vissa blir offensiva, invektiven haglar och ingen blir varken lyckligare eller klokare. Andra blir defensiva; med svansen mellan benen slinker de undan och skäms… för att sedermera tystna?

Dramaträsket.
Jag ser de som kastar sig ner i dramaträsket, som vill försvara den som blivit uthängd, utkastad. Viljan att stå bredvid, solidariskt kroka arm med hen och högljutt vill låta hen veta att hen inte är ensam. Drivs av att förmedla att andra ser vad som händer, hur orättvist det är, som har långa och många tankar om hur fel det hela är.

Jag ser andra som också kastar sig ner i dramaträsket, i syfte att lyfta fram de förmenta offren. De som hävdar vikten av god ton och solidariskt krokar arm med de som tystnat. Vill visa dem sin sympati. Kanske även empati? Räcker upp handen även här – mången gång har jag gett röst åt denna rollen.

De som slätar över.
De som vill släta över. Dem ser jag också. De som känner sig obekväma med de starka ställningstaganden som görs. De som inte tycker att vi ska göra en stor grej av det hela, de lösningsfokuserade som kommer med en myriad av alternativa vägar framåt. Invånarna i mellanmjölkens land, som tycker att man måste väl inte hänga ut folk, inte kasta ut dem, inte stänga av på livstid, kan man inte bara ta bort dem från vänskapslistan, varna eller stänga av på visstid? Kan inte alla bara vara snälla?

De som kastat/hängt ut.
Jag ser den som kastat ut, hängt ut. Som slår sig på bröstet och med säkerhet vet att den inslagna vägen är den enda rätta. Som inte har ett tvivel i sin kropp. Fast är det egentligen bara en fasad för den andra typen av människa som hängt och/eller kastat ut? Den som våndats. Mycket. Som velat fram och tillbaka, vägt personliga tankar och omdömen med gruppens regler och gruppens bästa. Som så gärna vill moderera, lyfta de som tystnat så de börjar ta plats igen, fila av de vassaste kanterna på de som uttrycker sig rakt på sak, de som tycker att vi måste väl ha högt i tak och tar den slitna klyschan som ursäkt för att säga precis vad som helst hur som helst och som av andra lätt uppfattas kantiga och okänsliga. Och jodå. Här har jag också varit. Brutal ärlighet. Min rätt att yppa min åsikt. Absolut. Fast – varför? Om det är brutalt, måste jag hävda min synvinkel då?

Olika perspektiv.
Jag ser alla dessa olika perspektiv, och känner igen mig i de flesta, för att inte säga alla, för vid ett eller annat tillfälle har jag varit vart och ett av dem.

Jag ser alla dessa olika perspektiv, men jag ser ingen som lyfter dem. Vart och ett. Systematiskt. Som går igenom dem alla, som vill belysa. Kanske förstå, men det är inte ens nödvändigt egentligen, eller är det det? Jag måste kanske inte förstå allt och alla, men jag behöver se deras vinkel, deras perspektiv; att det finns. Att det inte är svart eller vitt, utan grått, en gråskala med många nyanser, som alla pekar på det faktum att man kan se saken från många olika vinklar. Det är en Sanning.

Släppa fram dem alla?
Vad händer, om vi inte sopar detta under mattan? Vad händer om vi släpper fram alla dessa perspektiv, inte för att döma vissa som rätt och riktiga, andra som fel och falska, utan bara för att se att det finns mer än ett sätt att se på saken. Fler än två. Fler än tre. Fler än tio till och med. Att alla har sitt livsberättigande i att de faktiskt existerar. Att någon upplever en situation på ett visst sätt gör ju att det är en sanning. Det är en upplevelse som upplevs. Kommer från tankar, som ger känslan. Ja. Och samtidigt: den enskilda upplevelsen är inte Sanning för det. För då skulle alla uppleva exakt samma sak och vi hade bara haft vitt. Eller svart. Inte ens bådeock. Men det är en sanning med litet s i så mån att det är upplevt. Ja!

Vad händer om vi förstår detta? Om vi tar höjd för det istället för sopar det under mattan, visslar och låtsas som ingenting? När vi sätter på oss skygglappar och tycker alla som inte tycker som just jag är dumma i huvudet och borde skjutas, eller åtminstone hålla käft – hur gagnar det någon?

Rollerna fyller en viktig funktion.
För jag ser också hur alla dessa roller fyller sin funktion. Hur jag, genom att kliva in i någon av alla dessa roller som finns, gagnar samfundet i stort. För problemet är inte rollerna. De är oss till gagn. Vi behöver alla dessa roller. De hjälper oss att beskriva vår gemensamma verklighet från så många perspektiv som möjligt. Var och en som kliver in i en roll bidrar, medvetet eller undermedvetet, till att vår syn på det som sker, på det som är, blir så komplett som möjligt. Problemet är när jag fastnar i en roll, inte förmår se andra perspektiv, inte inser att jag kan röra mig mellan roller. Jag måste inte alltid kliva in i en och samma. Gör jag det så stagnerar jag. Och jag hindrar också andras lärande om jag lägger beslag på en roll. Då ges ingen annan chansen att se hur världen ser ut, hur det känns, vad som händer i kroppen, utifrån denna roll.

Öppet forum.
Vad händer om vi låter alla de sagda och osagda perspektiven ta plats på arenan. Inte för att slitas i stycken – som under gladiatorernas kamp på Colosseum – utan för att synas i ett öppet forum, ett forum där alla vinklar bjuds in. Och mer än så, ett forum som enkom blir komplett om allas syn på det hela lyfts fram. Belyses. Kanske vågar inte alla göra sin röst hörd, och då måste vi andra lyfta den. Jag måste lyfta dem.  Med all min empatiska, inlyssnande och ödmjuka förmåga, med fantasi och inkänning, måste jag – och du? – lyfta fram de möjliga scenario jag kan förnimma. Kanske kan jag knappt sätta ord på det/dem, men då ska jag åtminstone försöka. Som att försöka fånga dimma, det låter sig inte göras, men kanske jag, om jag försöker, väcker någon annans tankegång, så att dimman lättar och perspektivet klarnar och blir lättare att förmedla, förnimma, ta del av?

Vad skulle bli möjligt då?

Vad ser du?

13 tankar på “Jag ser…

 1. Pingback: Att se. Och bli sedd. | HERO – the coach

 2. Pingback: 1-0 till Metodboken | HERO – the coach

 3. Pingback: Uppföljning februari 2019: Som jag är. | HERO – the coach

 4. Vi hade vår första kontakt på Twitter. Jag har tänkt (och bloggat om) liknande tankar i omgångar. Jag trivs inte överallt längre, jag väljer direkt bort det som inte passar mig. Ligger ingen energi där det tar mer än det ger. Är egoist numera, i de sociala kanalerna.

 5. Det är mer än trettio år sen som jag såg hur jag tog på mig en roll i samma stund som jag tog på mig kostymen på morronen inför arbetsdagen. Då var det rollen som säljare i IT-branschen. Sen tog det drygt 20 år innan det hände igen på ett medvetet sätt. Då blev det en djupdykning in i mitt innersta.
  Vem är jag? Ingen såg att jag rakat bort allt hår. Totalt avskalad och ingen kommentar över huvud taget. Finns jag inte? Är jag osynlig? Om ingen ser detta, vad mer ser de inte? Vad mer är jag inte? Mitt namn? Arbete? Pappa? Make? Man? Bror? Son? Alla dessa etiketter? Till vilken nytta?
  Ofta har mina roller handlat om att försvara de som i mina ögon blivit orättvist behandlade. I dagens värld med sociala medier där vad som helst kan sägas utan att den som säger det kan ställas till ansvar. Därför har jag nyligen klivit ur ett antal grupper på fb därför att jag ser ingen nytta i att vara kvar. Det har blivit som att stånga pannan blodig i ett försök att förändra någon annan människas syn på sina medmänniskor. Det har blivit uppenbart att de som ser ner på andra har mer eller mindre fastnat i sina tankar och att jag ska möta det på något annat sätt än att ”ta debatten”. Det andra sättet som dyker upp i mig är att visa på det goda i människan. Visa på de goda exemplen. Det blir en ny roll. Vete 17 hur den kommer att se ut och manifesteras.
  Det som också slår mig är min egen förmåga eller oförmåga att se ”den andra sidans” syn på ämnet i fråga. De spelar också en roll. Utan att veta om det. Den eviga dansen.
  Så.
  Din tanke om ett öppet forum är ingen slump. Och slumpen är ingen tillfällighet. Vi är allihopa en del av samma universum. Av samma energi som skapat detta universum.

 6. Det är mer än trettio år sen som jag såg hur jag tog på mig en roll i samma stund som jag tog på mig kostymen på morronen inför arbetsdagen. Då var det rollen som säljare i IT-branschen. Sen tog det drygt 20 år innan det hände igen på ett medvetet sätt. Då blev det en djupdykning in i mitt innersta.
  Vem är jag? Ingen såg att jag rakat bort allt hår. Totalt avskalad och ingen kommentar över huvud taget. Finns jag inte? Är jag osynlig? Om ingen ser detta, vad mer ser de inte? Vad mer är jag inte? Mitt namn? Arbete? Pappa? Make? Man? Bror? Son? Alla dessa etiketter? Till vilken nytta?
  Ofta har mina roller handlat om att försvara de som i mina ögon blivit orättvist behandlade. I dagens värld med sociala medier där vad som helst kan sägas utan att den som säger det kan ställas till ansvar. Därför har jag nyligen klivit ur ett antal grupper på fb därför att jag ser ingen nytta i att vara kvar. Det har blivit som att stånga pannan blodig i ett försök att förändra någon annan människas syn på sina medmänniskor. Det har blivit uppenbart att de som ser ner på andra har mer eller mindre fastnat i sina tankar och att jag ska möta det på något annat sätt än att ”ta debatten”. Det andra sättet som dyker upp i mig är att visa på det goda i människan. Visa på de goda exemplen. Det blir en ny roll. Vete 17 hur den kommer att se ut och manifesteras.
  Det som också slår mig är min egen förmåga eller oförmåga att se ”den andra sidans” syn på ämnet i fråga. De spelar också en roll. Utan att veta om det. Den eviga dansen.
  Så.
  Din tanke om ett öppet forum är ingen slump. Och slumpen är ingen tillfällighet. Vi är allihopa en del av samma universum. Av samma energi som skapat detta universum.

 7. Delar mycket av det du beskriver att du ser, precis som vi pratat om. Min spontana reaktion blir en ja, och:
  Både rollerna och sakfrågorna är centrala. Jag ser en dimension till: Plattformen. Plattformen vill jag mena på påverkar både sakfrågorna och rollerna. På Facebook finns ett antal sakfrågor och ett antal roller. På Twitter andra. På Youtube andra. Och så vidare.

  Vad jag tror att det gör med oss är att det sätter kulturen, vilken i många fall dirigerar tankar, beteenden och i det här fallet även roller. Dels genom strukturer, där jag på twitter måste hålla mig kort, och genom kulturen, där jag på Facebook har svårare att skriva att min pappa är dum i huvet – han ser det här.

  Så skulle jag vilja säga att det alltid varit, men kanske inte lika tydligt och/eller lika diversifierat. Jag skojade för ett tag sedan om att vara på Facebook är som att gå ut på ett torg och prata med människor. Det är en väldig variation och du kommer hitta människor i alla roller förr eller senare.

  Det jag vill säga med det här är helt enkelt att rollerna behöver sättas i relation till plattformen som de finns på. Det tror jag är väldigt viktigt just eftersom att plattformen påverkar rollerna. Och då blir det också tydligt för mig vilka plattformer som passar vilka roller bättre och sämre – iallafall för egen del.

  Rollerna fyller liksom olika funktioner på olika plattformer. Jag försökte till exempel ställa mina frågor på twitter för ett par år sedan – det blir en helt annan grej än här. Precis som att det skulle bli en helt annan grej om jag gått ut på stan och frågat random människa vilken superkraft de absolut inte skulle vilja ha.

  Med det sagt tror jag, precis som du beskriver, att vi behöver se, tydliggöra och medvetandegöra rollerna.

 8. Så skönt med den här genomgången av de olika perspektiven. Jag har också funderat en hel del över det. Jag kan se att jag själv har tagit olika roller vid olika tillfällen. Jag har också tystnad ibland. Jag undviker vissa diskussioner, för jag orkar inte, vill välja vad jag engagerar mig i. Occh jag tänker att förståelsen för att det finns olika perspektiv är viktig och för mig personligen att försöka ha en så nyfiken och odömande attityd jag kan… och samtidigt händer det att jag blir arg, eller ledsen över den hårda tonen. Jag minns särskilt en liten episod. Jag hörde ett skämt som hade med #metoo att göra häromåret. Jag tyckte det var oskyldigt och rätt kul. Och jag blev så påhoppad av detta. En får inte skämta om detta. ”Det här trodde jag inte om dig” och en del kommentarer som var värre. Jag valde att ta bort inlägget. Det var inte viktigt för mig. Det som gjorde ont var att jag kände mig tvingad till tystnad, att det just då bara fanns ett läge som var comme-il-faut, att det fanns så många fördömanden, så mycket ilska, och uppdämt hat som svämmade över. Kanske av ett bra skäl, men ibland så strömmar det också över liksom på fel ställe. Jag känner flera kvinnor som slutat twittra för att tonen blivit rå och hjärtlös. Ja, faktiskt också jag själv. Det där när jag avföljer någon eller avvännar någon för att få sinnesfrid.
  Bra att du tar upp detta. Stor kram

 9. Pingback: Om ”Jag ser…”. | HERO – the coach

 10. Så mycket skulle bli möjligt om vi mer vågade testa just Öppet Forum, där tankar och perspektiv får mötas inte i syfte att hitta rätt, utan att var och en kan lämna samtalet och dialogen något klokare och mer medveten. Tack för bidrag!

 11. Så viktiga, kloka iakttagelser! Jag känner igen dem alla, de olika rollerna, när du så skickligt målar upp bilden av dem. Och jag tänker att, ja, det är angeläget att vi låter många perspektiv och scenarior mötas, göra sig och göras hörda. Samtidigt tänker jag att det också finns en gräns för hur många nyanser jag som människa kan ta in och processa parallellt. Och att den gränsen skiljer sig åt mellan personer och över tid hos en och samma person. Hur hanterar vi det?

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.