Hur läser du böcker?

För ett år sen hoppade jag på Goodreads bokutmaning och satte som mål att läsa 36 böcker. Specifika böcker, som jag hittade när jag körde en liten mini-cleanse i sovrummet. Nu blev det inte 36 böcker. Det blev (minst) 42. Fast inte just de där specifika utvalda. Av dem blev det 13 stycken. Inte så illa pinkat ändå, tänker jag.böcker 2016

Utan Instagram till hjälp hade jag aldrig lyckats klara av att nå upp till mitt mål… på själva Goodreads alltså, böckerna är ju lästa av mig oavsett vilket. Men nu gick jag igenom förra årets blogginlägg, böckerna på nattygsbordet och i bokhyllan, och hade då ett par böcker kvar till 36. Så jag bläddrade igenom alla mina Instagramögonblick från 2016 och kom alltså upp i 42 böcker. (Där är ett inlägg på en #glömenbok-bok som jag mycket strategiskt dolt titel och författare på, och jag vet ju att jag läst fler skönlitterära feelgood-böcker som jag inte har koll på, men… det spelar ingen roll.)Goodreads bokutmaning

Så nu satsar jag högre. Årets Goodreads-utmaning för 2017 blir att läsa 50 (femtio!) böcker. Skillnaden från 2016 är, utöver att det är (minst) 14 fler böcker, att jag inte tänker förhandsbestämma vilka böcker jag ska läsa, och att jag ska försöka komma ihåg att logga allt jag läser (när jag läser det!).

Fast ska jag vara ärlig så skulle jag nog lägga ut femtio böcker på sängen som jag verkligen skulle vilja läsa och faktiskt redan har här hemma. Har liksom kommit in i ett köpa-böcker-stim igen. Körde bara med bibblaböcker under många herrans år, men nu lockas jag att läsa med blyertspenna i hand, noterar, stryker under och stjärnmarkerar för fullt, allt som talar till mig. Och det kan jag inte (vill inte!) göra med bibliotekets böcker inte.

Men jag älskar verkligen böcker. Älskar att läsa! Läser innan jag släcker lampan om kvällarna, och ofta lite till, utöver det. Framför allt om det är en bladvändare. Då kan jag å andra sidan lika gärna ligga och läsa in på vargatimmarna, tills den tar slut, eller jag helt enkelt inte förmår hålla ögonen öppna längre. Fast är det en riktig bladvändare så har jag inga problem att hålla mig vaken. Lustigt det där att tröttheten blir så bortblåst av en riktigt bra bok. Hur läser du böcker?

15 tankar på “Hur läser du böcker?

 1. Pingback: #Läsaalfabetet2018 | HERO – the coach

 2. Jag har också som mål att läsa 50 böcker i år, för tredje året i rad. Första året fick jag ta med alla småsaker jag läst (som The Raven) för att lyckas, men i 2017 översteg jag det med över 60 lästa böcker. Jag läser alla sorters böcker, på alla sorters plattformar och gärna också flera samtidigt, så länge jag kan skilja på dem. 🙂 Ett annat mål i år är att beta av rec-exen, och att läsa alfabetet på flera olika sätt. 😀

  • I år, 2018, är mitt mål 100 böcker, något jag satte eftersom jag 2017 läste 73 på målen 50. Så jag ville spänna bågen lite mer helt enkelt.

   Rec-exen? Berätta – vad innebär
   Alfabetet – menar du lära dig alfabetet på olika språk eller?
   Många frågor blir det!

   • Jag har en hög med recensionsexemplar som företag och författare har skickat ut, och dem vill jag veta av. 😊

    Med alfabetet menar jag att jag vill läsa en bok på varje bokstav i alfabetet. Jag har flera listor. En på författares efternamn, en på förnamn, en på titel och en på gemensamt. Förhoppningsvis hinner jag fylla en lista helt (gissningsvis den gemensamma). Jag har en flik på bloggen som förklarar det lite bättre och man kan se vad jag har kryssat för. 🙂

   • Amen du – det där var ju kul! Skapade genast en alfabetslista, ja, fyra stycken så klart, på samma kriterier som du: författarens förnamn, författarens efternamn, titel samt en gemensam. Har klart 10 av 29 (med W med i alfabetet) på de tre första och 19 av 29 på den gemensamma. På två månader. Coolt. Ska absolut se om jag kan pilla in detta på bloggen på något vis, sådana här utmaningar gillar jag!

   • Det kan få en att läsa lite böcker man inte tänkt sig bara för att få in bokstäver, tänker jag. 🙂

    Kul att du tar efter, får jag länka till dig som deltagare på sidan? 😊

   • Ahhhhh, tack för förklaringarna! Rec-ex, makes perfect sense nu. 🙂
    Alfabetgrejen, det var ju riktigt roligt, det är inte omöjligt att jag kan komma att inspireras av dig där – tack!

   • Du får så gärna länka till mig – lovar jag ska kasta ut det på bloggen också!

    Och exakt, det där med ”bokstavsjakten” tänker jag kan ge mig udda läsupplevelser, på ett annat plan än den vidgning av min läsrepertoar som jag redan nu medvetet försöker skapa (mer författare från andra kontinenter än Europa, Nordamerika och Australien).

 3. Pingback: Möjligt läsprojekt för 2018? | HERO – the coach

 4. Älskar att läsa! Bloggade faktiskt idag om drömmen att även skriva en bok 🙂 Men jag läser i perioder. När jag har mycket med jobb så tar jag mig inte tiden att läsa. När det är lugnare så läser jag varje ledig stund. På sommaren läser jag många böcker t.ex. Men jag kommer inte upp i 30-50 böcker på ett år, så mycket läser jag inte. Än. 🙂

 5. Jag gillar att läsa! Har en hel hög böcker bredvid sängen som bara ligger och väntar. Men det går sakta för jag är så sömnig på kvällarna och det gör så ont på näsan då 🙂

  • Hehe – så är det! Faktiskt är det bara senaste månaderna som jag lyckats nästan somna med bok i händerna, innan har jag aldrig slummerläst. Lustigt att utveckla den ”talangen” nu. 🙂

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.