Med möjlighetsmanteln på!

Under januari månad har jag hållit kursNewton i Malmö, en skola för yrkeshögskole-, diplom- samt uppdragsutbildningar. Kursen heter Kartläggning och dokumentation av processer och är en tre-veckors-kurs med 45 lärarledda timmar, i en tvåårig utbildning till Kravanalytiker IT.

Om du känner mig, så kanske du tänker: Men, alltså, vaddå kartläggning av processer? Och kravanalytiker IT? Sånt där har hon väl inte sysslat med? Har hon fått spatt Helena, eller?

Och jo. Lite så har det nog varit. Lätt övermodig sa jag ”Ja, det är klart jag kan!” när frågan kom från Newton om jag kunde tänka mig att leda denna kursen. När kontraktet var signerat återstod bara ett läge: Fullt ös medvetslös. Nästan i alla fall. Som jag har slitit! Jag har plöjt kurslitteratur och lusläst det ärvda material jag fått från föregående lärare. Har googlat och antecknat, möblerat och skrivit om och på alla vis försökt att göra materialet till ”mitt”.

Andra veckan i januari drog det så igång och sen följde tre veckor av tisdag-onsdag-torsdag på Newton buffrat av kvälls- och helgarbete hemifrån, för att använda återkoppling från eleverna till att förbättra kommande dags eller veckas material, till att försöka sätta mig in i olika frågeställningar än mer, skapa prov och omprov, och mycket mer.

Igårkväll, när jag äntligen landade i soffan efter sista heldagen på Newton, plockade jag upp Facebook och möttes av vännen Caspians inlägg, med följande inledning:
Hej hopp!
Jag har ett problem. Lyxproblem, men det stör mig fortfarande. Massvis med människor jag träffar tror inte på sin egen förmåga att utföra saker.

Då landade det. Verkligen. För gisses så långt bortom både trygghets- och säkerhetszon jag varit i detta uppdrag. ”Att hålla kurs” är lugnt, det tycker jag om, har gjort flera gånger tidigare och vet att jag är bra på.

Men ämnet… I n t e min hemmaplan, alls! Samtidigt har jag ju accepterat uppdraget, och då sätter jag själv press på mig att leverera det bästa jag förmår, annars vore jag ju en bluff. Så jag har lagt ner enorm tid och kraft på att försöka ta in materialet, för att sen kunna förmedla ut det. En utmaning som heter duga det vill jag lova!

Emellanåt har jag snurrat ihop det, men det enda sättet att komma ur det är att säga Stopp. Nu blev det fel. Jag testar igen, och sen köra på. Stundom har jag lagt mig platt som vid frågan ”Hur brukar man göra…?” där mitt instinktiva svar Jamen det vet ju inte jag. Har inte en susning, ledde fram till ett resonemang om hur jag – och eleverna, som varit väldigt delaktiga och mycket generösa med sina egna erfarenheter och lärdomar – skulle kunna tänka oss att det är.

Överlag har det gått bra, trots att jag varit ute på hal och tunn is under hela kursen. Återkopplingen från eleverna har varit väldigt fin, vilket också känns skönt så klart. Och jag är stolt över dem ska ni veta – den mest fantastiska grupp jag arbetat med i en sådan här ”traditionell kurssituation”! Och det är inte utan att jag redan saknar dem!

Jag är stolt över mig själv också, som under hela kursen verkligen levt med möjlighetsmanteln på. Tillsammans har vi tagit oss genom tre tuffa veckor, som varit enormt lärorika, och jag vet med säkerhet att det här är en upplevelse jag kommer minnas i många år.

Så Caspian, nog fasiken har vi som människor en förmåga att utföra bra mycket mer än vi tror, det kan jag verkligen skriva under på. Med möjlighetsmanteln på är allt möjligt, det gäller bara att ta första steget!

13 tankar på “Med möjlighetsmanteln på!

 1. Pingback: Bästa föreläsaren! | HERO – the coach

 2. Pingback: Träning i det vardagliga | HERO – the coach

 3. Pingback: Hej då 2018! | HERO – the coach

 4. Pingback: Snön ändrar mina planer | HERO – the coach

 5. Pingback: Uppföljning av 2018 års intentioner – januari | HERO – the coach

 6. Pingback: Nu kan jag inte… | HERO – the coach

 7. Jag som elev kände aldrig av det du beskriver som ute på ”tunn is”… verkligen inte. Dina beskrivningar kunde jag nämligen relatera till mina erfarenheter och det fanns alltid en logik samt teori bakom som gjorde det lätt för mig att lära mig. Jag gick in kursen med tron om att jag hade knappt något i mitt kunskapsförråd som kunde hjälpa mig i detta ämnet. Du hjälpte mig att växa och stärkte min självinsikt om jag är faktiskt kunnig och lite smart samt att det är okej att faktiskt höja sig själv emellanåt när man gjort något bra. Bara det att erkänna de faktum att man faktiskt gjort något bra! En klapp på axeln. Så.

  Ditt råd om att ”fast är det är en åsikt eller ett faktum?” när den där elaka rösten i huvudet vill säg ”fast vad kan du egentligen om det där? Uttala dig inte. Vem bryr sig egentligen om va du har gjort? Tro nu inte att du är något. Räck inte upp handen fast att du kan, folk kommer bara tycka du är dryg”.

  Tack än en gång för ditt lärande! 🙌

 8. Vad bra att du utmanade dig själv och begav dig ut på okänd mark! Du har säkert vuxit jättemycket under de här veckorna, lärt känna dig själv ännu bättre. Visst är det tråkigt när vi håller oss själva tillbaka och förminskar det vi kan och gör? Jag beundrar dig för att du steg utanför din comfort zone och provade något nytt. Vilka kurser brukar du annars hålla i?

  • Håller med dig!

   En vän läste detta och reflekterade att ”det är ju inte som att du är helt rudis” och det har hen ju rätt i. Men just arbete med processer och processkartor på detta vis är inget jag gjort, så känslan för mig är ju ”ute på väldigt djupt vatten”!

   Har hållit lite olika kurser. Inom läkemedelsbranschen håller jag ofta lite grundläggande GMP-utbildningar (Good Manufacturing Practice). På YH Syd i Hässleholm höll jag under 5 års tid en två-dagars kurs i kvalitets- och miljöledningssystem. Tillsammans med Pernilla Tillander har jag under 2017 hållit i en utbildning vid namn Ringar på vattnet till all förskolepersonal i Skurups kommun, som handlar mer om personlig grupputveckling. I Skurup har jag också tillsammans med Gonza hållit i en pågående kurs för arbetsförmedlare och näringsliv på temat Coacha för aktiva unga. Så det varierar ganska vilt får jag nog erkänna! 🙂

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.