Träning i det vardagliga

Emellanåt undrar jag. Lika mycket för egen del, som å andras vägnar. Hur vi tänker, eller snarast hur jag tänker, när jag inte nyttjar det som är gratis och tillgängligt så fort jag är i farten.

Trappor.
Tänker på trappor.

Hemma är det självklart att jag knatar i dem, upp och ned. Parhus i två plan plus källare därtill. Fast det känns knappt. Men när jag däremot cyklar till stan för att ta mig upp till Newton yrkeshögskola, som ligger på… typ tredje eller fjärde våningen, där känns det desto mer. Och jo, jag väljer så gott som alltid trapporna, såväl upp som ned. Hissen ratar jag, och det gladeligen.

Fast finns det en rulltrappa – och gärna en tung ryggsäck eller liten rullväska på det – så är jag alltför snabb på att rata trappor till förmån för rulltrappan. Ibland finns det ju inte ens trappor att tillgå – som på Malmö C när man ska ner till perrong 3-4 eller 1-2. Hiss eller rulltrappa. Triangeln är likadan, fast där har så andra sidan rulltrapporna stått stilla i månader har jag förstått. Kanske gjort gott för det fysiska välbefinnandet hos de dagliga pendlarna?

Och det är ju inte bara trapporna som finns där, som gratis träning i det vardagliga. Det är även löjligt korta bilresorna (som jag tack gode gud inte lockas att göra helt enkelt för att jag inte längre har bil), som så enkelt ersätts av antingen en promenad eller cykeltur. Är lyckligt lottad som bor och arbetar mestadels i Malmö Stad, som är alldeles ypperlig att cykla kors och tvärs genom. Utöver transporter finns det gratis träning att tillgå på så många vis – klippa gräset med handjagare, häcken med manuell häcksax, kånka på tunga matkassar från butik hem och sen ett sista ryck upp på diskbänken innan kassarna vittjas och innehållet förpassas in i skafferi och kyl/frys.

Mmm.
Nog finns det väldigt mycket lättillgänglig och gratis träning i det vardagliga, alltid.
Gäller kanske bara att bli medveten om det?

4 tankar på “Träning i det vardagliga

  1. Bra inlägg. Jag som bor på landet tycker det är himla svårt att få till vardagsmotionen. Det är inte så att jag går ut och spontangår hela tiden.Men när jag är inne i stan eller ännu hellre i storstan som Stockholm eller Malmö då får jag lätt ihop över 15000 steg på en dag.
    I somras jobbade min dotter med att köra ut paket i Malmö-området. Det var så många moment i hennes jobb så hon, som är ganska liten normalt, gick ned minst 10 kg till. Hon hade enormt mycket rörelse i sitt jobb. Det gav mig en tankeställare om hur viktigt det är med vardagsmotion, särskilt för en som jag som bara sitter bakom en dator hela dagarna. Tänk att få jobb med något riktigt fysiskt ett par dagar i veckan, det skulle vara något.

    • Ja – vardagsmotionen är i sanning av vikt och värde. Jag inspireras också av naprapatjonas på Instagram – han hade ett inlägg där han snabb-visade en timme på kontoret där han besvarade mail. Tror han visade 15 olika ställningar han satt/stod/låg på stol såväl som golv – ett mail, en ställning. Nästa mail, ny ställning. Tankeväckande!

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.