”Den historia som formar vår syn är en syntetisk produkt. Verkligheten löses upp i sina beståndsdelar och sammansättes på nytt efter metoder som är ett patent inom den lärda världen. Under den processen utrangeras en del av verkligheten som oangående. Det är den verklighet som innehåller kvinnans historia. Mäns och kvinnors historia är ju så sammanflätad som varp och inslag i en väv. Men de har lyckats göra en historia enbart av inslaget.”
– Elin Wägner, Väckarklocka
Jag såg Guds olydiga revben som teateruppsättning på HIPP i maj 2019 och var alldeles uppfylld av upplevelsen, något jag delade i den Facebook-live jag spelade in väl hemkommen. Nu när jag läst boken återbesöker jag blogginlägget och Live:n och påminns om hur mäktig teaterupplevelsen var.
Boken av Gunilla Thorgren är också en upplevelse, och samtidigt… inte på samma vis som teaterföreställningen, där estetiken i föreställningen och (ur)kraften i berättelsen framkommer tydligare. I boken går det inte att komma undan Thorgrens egen ilska –hon är heligt förbannad, milt uttryckt!– och ilskan både bidrar till min egen känsla av Ameh, va fan! Ska det verkligen vara så här? samtidigt som den delvis ställer till det, för till och med jag, som är en ganska okritisk läsare på många vis, ryggar tillbaka av hennes vrede emellanåt. Min känsla av att Thorgren drar lite för vilda paralleller och slutsatser helt enkelt för att hon är så förbannad, pyr i bakgrunden hela läsningen igenom, och flammar nu och då upp till rejäla majbål.
Kapitlet Kvinnors hopp börjar med följande citat:
”Det finns ingen klädsel som passar en kvinna eller ett hembiträde så illa som när hon försöker låtsas vara begåvad.” – Martin Luther i bordssamtal
Därefter fortsätter Thorgren:
”Jag kan gripas av en obegriplig sorg, när jag läser om Luther och hans kvinnosyn.
Det har gått 500 år. Moral, normer, regler – jag känner igen allt från min uppväxt. Det är som förgjort. Nya idéer växer fram, nya förhoppningar väcks – också hos kvinnorna. Det rinner en flod av kvinnors tänkande genom historien. Ständigt blir den torrlagd av ett ovilligt patriarkat. Så blev det också med reformationen.”
Hon visar, i kapitel efter kapitel, århundrade efter århundrade, hur denna flod av kvinnors tänkande torrläggs. Om och om igen. Nedslående. Upprörande. Och, inte minst, frustrerande. Slås av samma tanke som då jag läste Ett jävla solsken av Fatima Bremmer: Hur är det möjligt att jag aldrig hört talas om Ester Blenda Nordström innan? Fast nu handlar min frustration om Inanna och Beginerna och Christine de Pizan. Var fanns (finns) de i historiaböckerna och läroplanen? Hur är det möjligt att dessa är nya bekantskaper för mig?
Så jo.
Nog rekommenderar jag dig verkligen att läsa boken, oaktat att Gunilla Thorgren emellanåt drar för stora växlar i sin frustrerade vrede. Jag undrar vad som hade fått henne att bli mindre vred. Kanske en process som denna: ”Jag är inte religiös, men om jag vore det skulle jag plocka fram den gamle herrnhutaren Nikolaus Ludwig von Zinzendorfs förslag – att man med jämna mellanrum borde infoga nya texter i Bibeln. Se Bibeln som ett ”work in progress”. Det kunde bli spännande.”
Den slutsatsen gör också Amichai Lau-Lavie, rabbin i New York City, som i det fantastiska podavsnittet First aid for spiritual seekers med Krista Tippett i On Being när han konstaterar ”Not everything that we’ve inherited is worthy of being passed on, like trauma and like memories and like values that have evolved.”
Kanske en Bibel, eller för den delen, en kristendom, eller religion i stort, i ett föränderligt varseblivande och varande, hade möjliggjort något annat? Eller en Bibel för varje århundrade? Nog vore det en rikedom att få ta del av en väv med både varp och inslag, som förtäljer en mer fullödig historia av fler av de sanningar som levs bland oss människor?
Boken jag skriver om är del i den bokläsningsutmaning jag skapat för mig själv under 2020, att läsa och blogga månatligen om 12 svenska och 12 engelska böcker, böcker som jag redan har hemma.
Pingback: Vad hände med de där böckerna egentligen? | HERO – the coach
Pingback: Black Elk talar (bok 8 av 12) | HERO – the coach
Kul att läsa dina reflektioner och citat från boken som jag hörde talas om första gången i Myter och mysteriers Gudinneavsnitt tror jag. Har förlyssnat mig på religionshistorikern Karen Armstrong under året, och om jag förstår henne rätt så har delar av den judiska traditionen varit mycket mer emergent än den kristna. Med nytolkningar av och tillägg till kanonen, vars mänskliga natur därmed också blir mycket mer levande. Däremot tror jag inte på att stryka över och förtränga historien, som vissa förordar i statydebatten. Snarare lära oss leva med insikten om vad som en gång i tiden var gällande sanning hos dem som ägde makten över pennan och plånboken. Och se det i ljuset av den utveckling som sedan dess ägt rum och veta att vi sannolikt kommer att, på vissa punkter, med största sannolikhet kommer framstå som lika inskränkta vi en dag…
Ja, även jag hörde talas om den första gången i samma pod-avsnitt!
Inte heller jag tror på att stryka över och förtränga historien… men det är ju samtidigt det jag upplever görs ”i historien” på något vis, vilket, som du pekar på, blir tydligt i skillnaden mellan den judiska och den kristna traditionen kring kanon. Den kristna har bevisligen gjort det, och det till synes väldigt medvetet. Genom årtusenden. Därför upplever jag också att Gunilla Thorgren gör mig en tjänst när hon pekar på det där förvrängda, det undanträngda, det bortglömda/bortvalda. Som ju, trots allt, också ÄR en del av historien, om än nästintill osynliggjord.
Men onekligen – dagens sanningar är morgondagens skämt, skrönor, dåliga vitsar… ”Hur kunde man nånsin ha trott att….” liksom!