Vad hände med de där böckerna egentligen?

Tredje januari, 2020, publicerade jag ett blogginlägg med 12 svenska böcker att läsa under 2020. Vid samma tillfälle valde jag 12 böcker på engelska också. Detta var tredje gången som jag valde ut ett bestämt antal böcker att läsa, som ett sätt att faktiskt läsa böcker som jag redan besitter.

För första gången så fullföljde jag i n t e min egen-utmaning.

Jag läste tio av de svenska, tio av de engelska, och lämnade två + två olästa, böcker jag lika väl kan donera/ge bort, ty fastän de drog mig till sig i början av 2020, så har de inte gjort det sedan dess. Å andra sidan gav flera av de läsa böckerna mig riktigt fina läsupplevelser, där två sticker ut som böcker jag redan vet med mig att jag kommer läsa om, Det omätbaras renässans (men först vill jag läsa Jonna Bornemarks senaste bok) och Guds olydiga revben.

Givet hur bra jag är på att leva upp till interna (såväl som externa) förväntningar, så kanske du tänker något i stil med:

Vad hände med henne, varför genomförde hon inte denna utmaningen?

Hon håller helt på att tappa greppet, eller hur? Jag menar, hon kunde inte ens fullfölja denna utmaning som hon lagt ut för hela världen att beskåda.

Eller, så kanske du tänker:

Oh. Herre. Gud. Hon är mänsklig trots allt! 

Hon måste vara så upprörd över att hon fallerat!

Saken är, att jag varken känner att jag håller på att tappa greppet, och inte upprördhet. Inte alls. Snarast tvärt om.
Min starka Upholder-tendens håller enkom på att dämpas, trimmas in, finjusteras, jag använder det med större urskiljning, specifikt vad jag släpper taget om, oaktat om detta något har gagnat mig tidigare. Om det inte längre gör det, så är det dags för Adjö! Så om nått hänt, så är det detta.

Givet att jag kan dämpa denna tendens, och att jag tom bör dämpa den, är en av minaviktigaste lärdomar från 2020. Så när jag nu går in i 2021 så har jag inte, och ska jag inte, köra en repeat på denna utmaningen. Jag har satt ett nytt läsmål att läsa om böcker som under mitt liv haft stor betydelse för mig, på ett eller annat vis. Och fast jag läste långt över det mål jag satt i min Goodreads reading challenge att läsa 65 böcker föregående år (jag läste 88), så har jag satt samma mål, 65 böcker 2021.

Kommentera här/Please comment here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.