Jag läser mina skrivna ord högt

Fast tyst. I mitt inre. När jag skriver.

Jag läser mina skrivna ord, under tiden jag skriver dem, fast tyst. I mitt inre.
Rytmen blir viktig. Allt viktigare. Tror inte jag skrev så här för ett år sedan, rytmiskt, i mitt inre, hör hur orden, meningarna, skiljetecknen hänger ihop. En paus här, ett mellanrum där. Allt för att möjliggöra något mer, något bortom orden. Där känslan kan förmedlas, och byggs, i dig, precis som den skapas i mig, när jag läser och skriver, skriver och läser, samtidigt.

Letar ord. Finner dem. Ibland. Ibland inte. Går vidare.
Läser alltid om innan jag publicerar. Men filar inte oändligt på mina texter, det gör jag inte. Ibland går de snabbt att skriva. Oftast tar det lite tid, fast inte dagar. En timme. Kanske två. Men då uppbrutet, annat hamnar emellan. Ibland är det riktigt bra, för texten växer, min avsikt tydliggörs, i mellanrummet jag ger mig själv då jag släpper taget om det skapade, för ett ögonblick, en stund, en timme, dag, vecka i sällsynta fall.

Ofta har jag kanske en rad att utgå från.
En podcast. Ett citat. En tanke som jag fångade i flykten, i syfte att skriva om den, utveckla den, sätta kött på benen. Ge den svartvita världen färg. Måla. Med ord.BoldomaticPost_Undrar-om-jag-med-skiljetecke

Jag är lite kluven dock. Skriver ju både på svenska och engelska. Inte medvetet, strategiskt. Mer slumpen som avgör. Det bara blir som det blir. Oftast är det orden som styr, känslan jag vill förmedla, och var jag bäst förmår göra det, utifrån min vokabulär.

Har nog aldrig tittat på hur jag skriver. Har bara skrivit. Lite intressant att notera hur jag – även i detta nu – läser orden högt, fast tyst, för mig själv. Tonfallet är viktigt.
Undrar om jag, med skiljetecken, radbrytningar, styckesindelningar, lyckas förmedla den melodiska rytm jag förnimmer i mitt inre. Vad förnimmer du?

5 tankar på “Jag läser mina skrivna ord högt

 1. Jag skriver mitt hjärtas ord. Går alltid tillbaka och läser igenom. Ibland bara en gång, men ofta även efter publicering för orden faller annorlunda ibland när man ser dom i design än utan. Jag skriver gärna korta meningar, ibland bara ett ord. För att det känns bra. Typ. Så.

  • Vackert formulerat! Ditt hjärtas ord. ❤

   Och hög igenkänning i ditt sätt att skriva – jag gör också så. Det är ett sätt för mig att förmedla rytmen som jag hör inom mig medan jag skriver. Punkteringar, pauser, mellanrum. Blir enklare att förmedla i text om "jag använder alla medel som står mig till buds liksom"!

 2. Mycket intressant måste jag säga, önskar att jag hade dina gåvan. Har du funderat på att jobba som tillexempel spökskrivare, eller skriva content hos olika företag? Det vill säga om du brinner för detta?

  • Njäe… det har jag väl inte egentligen. Kan tycka det är svårt att skriva på beställning – mycket enklare att *för att använda Annas begrepp* skriva mitt hjärtas ord!

   Men vem vet!

 3. Pingback: Han kan han! | HERO – the coach

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.