När jag mår som bäst

Sitter på utbildning. Får i uppgift att gradera mig själv i fyra steg mellan två ord satta i ett motsatsförhållande. En hel radda motsats-ordpar ska jag ta mig igenom, och efter en stund inser jag att jag tappat bort den avgörande ingångsfaktorn: gradera dig i relation till när du mår som bäst.

Och jag ser – plötsligt – min förvirring. Jag vet inte…

Svarar jag som jag svarar, för att jag är van vid att agera på x eller y vis? Handlar det mer om vanan att agera utifrån x eller y än om inre välbefinnande? Och vad innebär egentligen när jag mår som bäst? Hur vet jag det? Hur känns det, när jag är och verkar i världen, utifrån att jag mår som allra bäst? Hur är det att leva mitt liv utifrån den utgångspunkten?

Tung insikt.
Den landar. Den känns.
Den pockar på ett nyfiket utforskande.
Den säger mig att det finns något att upptäcka här, en dörr öppnas att under en period gå genom livet med glasögonen när mår jag som bäst på mig. Och jag är bra på just det. Det är en av mina superkrafter (det hörde jag mig säga under lunchen, tidigare på dagen, till en av mina kursare), att sätta på mig ett par metaforiska glasögon med det jag vill fokusera på. På så vis har jag arbetat med min ilska och aggression, med mina inre diktatorer, med min livsuppgift att göra ett positivt avtryck och mycket annat. Nu, när jag mår som bäst.

Nyfiket, bubbligt och samtidigt väldigt klar över att jag i detta nu startar ett nytt projekt, undersökande, utforskande, upptäckande. Inombords. Spännande!

3 tankar på “När jag mår som bäst

  1. Insiktsfullt och jobbigt tänker jag. Utvecklande. Men det är väl det som är vitsen att bara svara på ditt sätt – i förvirringen 😉 – och se det och jobba vidare därifrån. Jag har jättesvårt för sådana uppgifter där jag ska ringa in och fokusera på mig själv.

  2. Oh så spännande! Och viktigt! Jag har delvis ägnat mig åt en sån studie sedan 163 dagar genom att logga mitt mående, aktiviteter och också göra korta noteringar vissa dagar om särskilt härliga eller jobbiga händelser som påverkat mitt mående. Det har jag gjort i appen Daylio, och jag har fått syn på att jag i genomsnitt mår mycket bättre än vad jag tror. Mitt mående är ju väldigt berg-och-dalbanigt, och dalarna tenderar att vara de som stannar kvar i minnet. Då är det bra att kunna gå tillbaka och se dels vad som får mig att må bra och bäst, dels bli påmind om att det på totalen är bättre än vad det känns i vissa stunder.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.