Hämta hem mig själv. Igen.

Julen stundar, tredje advent kom och gick, och fast jag har fått upp både julstjärnor, utebelysning och adventsstake så känns det inte så juligt i sinnet. Inte ens efter flera dygns marinerande i Vi är i advent, julskivan som församlingens körer sjungit in, som nyss kommit ut (finns att köpa samt att lyssna till på Spotify). Det är en fantastisk julskiva, och i lördags framförde vi två julkonserter (fullsatt kyrka, fantastiska omdömen från publiken!), och trots det, så känns det inte så juligt i sinnet.

Kanske ett tecken på att jag behöver hämta hem mig själv? Igen… 

Jag har insett att mitt behov av egentid, av inget-planerat-tid, av gör-precis-vad-jag-känner-för-tid, har ökat. De senaste veckorna har varit ganska fullspäckade, med bra många fler dagar ute hos kund och därmed färre dagar med jobb hemifrån. Och dessutom har dagarna hemma varit fyllda av diverse olika typer av deadlines, så utrymmet som jag oftast har numera, har varit krympt.

Vaddå ökat?
Jo. Jag undrar om jag inte blivit lite beroende av mellanrummen, av tiden att bara vara, på ett sätt som jag för fem år – eller åtminstone för sju år – sedan överhuvudtaget inte hade kunnat relatera till. Fram till dess arbetade jag heltid ”så där som man gör”, och det var först i samband med att min tid i Indienprojektet började minska som jag första gången fick prova på hur det känns att ha mer mellanrum i livet. Sen var jag ett par år på Tetra Pak, och samma sak där, inledningsvis heltid, för att sedan sakta fasa ut. Efter det har jag egentligen bara arbetat heltid ute hos kund under fem veckor våren 2016.

Det betyder inte att jag inte arbetar heltid, för det gör jag. Typ. Eller… tja, det är svårt att förklara kanske. Men en vecka ser aldrig likadan ut som nästa, och oftast så hinner jag under en veckas tid röra mig – sett i utfört arbete – mellan flertalet olika kunder och/eller egna projekt, en mångfald jag verkligen uppskattar enormt. Det berikar så mycket – både mig själv som mina olika uppdrag/projekt.

Ser fram emot en dryg veckas julledigt innan jag ska göra klart mina förberedelser inför tre intensiva veckor i januari. Därefter så ska jag göra mitt bästa för att se till att det finns utrymme för reflektion och egentid varje vecka, så att jag inte hamnar i samma situation av känslan att jag ”behöver hämta hem mig själv”. Jag vill skapa en tillvaro där jag inte behöver sakna mig, för att jag hela tiden får ta det utrymme som behövs för att jag ska må riktigt bra – så att jag inte med jämna mellanrum föranleds att skriva en sådan här reflektion. För det är ju långt ifrån första gången. Kanske sista?

6 tankar på “Hämta hem mig själv. Igen.

 1. Jag känner igen mig i det du skriver. Jag har alltid haft ett stort behov av tid för mig själv då jag bara får vara. Helt utan klocka och krav, och gärna ensam i tystnad. Jag har hamnat ur askan i elden med jobbuppdrag som har svällt till enorma proportioner, och försökt sätta gränser och säga ifrån. Men i vinstjaktens och underbemanningens tider har det inte lyssnats på. Det heter så fint att man måste säga nej när det blir för mycket. Men då borde det accepteras och respekteras när man gör det.

  • Ja. Att uppmuntra gränssättning, utan att hedra gränser som sätts – det blir fel. Dubbelmoral. Oetiskt och begränsande. Farligt till och med, för så uppmuntras de facto människor som i n t e tar ansvar för sig själva och sitt eget välbefinnande. Och det samhället vill jag åtminstone inte leva i.

 2. Jag känner igen känslan. Innan har jag kört på i 110 utan att känna efter men nu märker jag snabbare att det blir för mycket. Det känns skönt att jag känner efter på ett annat sätt men det känns tufft när man känner behovet och inte riktigt har möjlighet att ta sig den tiden.

 3. Igenkänning!
  Ingen jul i sinnet. Tvärtom en önskan att få slippa helt och hållet.
  Mer mellanrum åt folket (och dig och mig).
  Hämtar hem mig själv.
  Blir hållen och ömt utmanad av min älskade.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.