Korrekturläser bok.

Fått ett nytt uppdrag, att ”tekniskt korrekturläsa” en satt men ännu inte tryckt bok. Det vill säga, en bok som är redo för tryckning, men ska genomgå en sista syning för att försöka hitta, och eliminera, alla dubbla mellanrum, borttappade punkter, dubbelord och allt sånt där som är så retligt att finna efter att boken väl gått i tryck. Får en slant för arbetet jag lägger ned, vilket betyder att detta är första gången jag får betalt för att läsa en bok kan man väl säga. Bara det är ju lite roligt.

Och vilken bok sedan!

Tänker inte avslöja den än, det får komma när den släppts, men oj, så bra skriven. Vilken distinkt tonart (ja. Faktiskt. Språket är mycket speciellt, inte vackert, snarast målande och oerhört rakt-på-igt på ett smocka-i-magen-vis). Och ödet sen. Ja, gisses, min själ, vad människor får stå ut med. Det är inte klokt, vad vi människor kan göra mot andra människor – jag vet att vi är kapabla till det mest vedervärdiga, och likförbannat blir jag chockerad och indignerad varje gång jag ställs inför faktum. Bortsett från de gånger då jag bara blir in-i-hjärteroten-ledsen och börjar gråta.

För ja, det är en självbiografisk bok. Och den griper tag i mig så mycket att jag – efter att ha suttit i fem timmar igår med pennan i högsta hugg och följt ord för ord i texten, så att jag mäktat med att korrekturläsa hela två tredjedelar av den – när jag vaknade och skulle iväg till Skurup för ett helt annat uppdrag tillsammans med Pernilla Tillander, var lockad att ta med utskriften i bilen.

Korrekturläsning pågår.

Det gjorde jag nu då inte. Men när jag väl blivit hemskjutsad av Pernilla efter två intensiva 3,5-timmes-workshops på för- respektive eftermiddag, gått en promenad, fått i mig lite mat, låtit barnen bubbla av sig, sedan drog fram luntan när klockan var åtta så är det inte utan att ni borde förstå att detta är en bok i särklass. Trött som få, men helt enkelt för nyfiken på hur det går – vill veta! – för att låta dagen gå helt utan en djupdykning ned i berättelsen. Efter trekvart har jag korrekturläst totalt fyra femtedelar av boken och kanske kanske jag kan nå i hamn imorgon?

9 tankar på “Korrekturläser bok.

 1. Pingback: Välkommen på bokrelease! | HERO – the coach

 2. Pingback: Sigrid sover på soffan | HERO – the coach

 3. Pingback: Att våga göra, med gitarren i knät | HERO – the coach

 4. Det låter spännande och en del av mig blir så nyfiken. Men en annan del, den som suttit i terapirummet och tagit del av de mest vidriga berättelser om vad vuxna gör mot barn, för att en annan vuxen gjort så mot dem, säger NEJ, absolut inte! Den delen orkar inte med fler sådana intryck. De gör för stort avtryck. Men språket du talar om, det lockar!

  • Förstår det. Jag har i stort varit mycket lyckligt lottad, som varken upplevt denna typ av händelser och inte heller stött på det mycket i mitt liv, varken för egen eller vänners del. Så jag kan förstå hur du kan ha ”nått din kvot”.

   Läste ut boken idag och den landar i kraft och styrka, vilket kändes väldigt skönt, efter 360 sidor av nagelbitning, mer eller mindre.

 5. Låter onekligen som en bra bok! Älskar att läsa, att få gå in i tankarna hos andra ”figurer”. Läser inte så ofta självbiografier, men vissa har onekligen en historia att förmedla som kan hjälpa andra.

  • Så är det.

   Jag tycker väldigt mycket om både biografier och självbiografier, det måste jag säga.

   Var bara tvungen att ta mig tid idag (trots heldags släkttillställning) så nu är boken slut-korrläst!

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.