#blogg100 – Att förbli öppen.

Även Dag Hammarskjöld har reflekterat kring den mentala vilan:
”Att bevara den inre tystnaden – mitt i stojet. Att förbli öppen, stilla, fuktig mylla i det fruktbara mörker där regnet faller och säden gror – hur många som än i det torra dagsljuset trampar fram över markerna i virvlande damm.”

Att förbli öppen…
Är det förmågan att vara öppen som är skillnaden som gör skillnad?
Ett slutet sinne har fastnat i ett läge, och om inställningen noterar och irriterar sig på stojet runtomkring… då förblir den (alltid närvarande på något plan) inre tystnaden oåtkomlig.
Ett öppet sinne däremot, i konstant rörelse, förmår notera utan att irriteras, eller åtminstone utan att fastna där, glider vidare, noterar annat, drar vidare igen, smakar på glädje, sorg, förvåning, upprördhet, lugn, förälskelse, tacksamhet, ilska. Som en fjäril som flyger från blomma till blomma, suger lite nektar och sen flyger vidare, på en evig repeat.

Att förstå att sinnet fungerar så, är en för mig central pusselbit som gett mig så många fler upplevelser av ett öppet sinne. Ju oftare jag ger mig ett öppet sinne (för vems är valet?), desto lättare blir det att leva livet med ett öppet (öppnare!) sinne. Leva livet i kontakt med den fuktiga myllan i det fruktbara mörkret, oavsett vad som sker i det yttre, runtomkring mig.

#Blogg100-utmaningen 2017 – inlägg nummer 54 av 100.
Boken ”Mot enkelhetens punkt – anteckningar från vägkanten” av Pelle Bengtsson.
Svenska inlägg här, engelska på helenaroth.com.

4 tankar på “#blogg100 – Att förbli öppen.

 1. Pingback: #blogg100 – Är viljan på plats? | HERO – the coach

 2. Open mindset and closed mindset är även ord som dyker upp i mig. Tror jag att hjärnan är plastisk och jag kan lära mig eller tror jag att den är statisk och jag inte kan. Var det Carol Dweck?
  Och så som jag hörde att Erik sa: Att kunna vara så öppen att du är beredd på att det du nu tror på är helt fel.

 3. jag har ofta reflekterat över det du skriver om.
  minns Matti Bergström, hjärnforskaren, som skrev om öppna system och slutna. hur de öppna har flöde och friskhet. och de stängda till sist dör. ungefär så.
  öppenhet kan kännas läskigt och man kan bli lite rädd, men man vinner i det hela stora.
  det är ju spännande att leva, att utforska sig själv; hur mycket jag vågar öppna och när jag måste smalna av och fokusera, lära känna växlingarna, i viss mån lära mig styra…

  tack för din text!

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.