Sömnlöshet utan stress

sömnlös utan stressNatten till igår låg jag sömnlös. Läste ut en bok, låg och vilade och slumrade säkert till emellanåt, men långt från mina åtta timmars sömn, det kan jag garantera. Och det var inga problem det. Jag stressar inte upp mig längre när jag har en sådan här natt. Det hjälper så klart att jag fortfarande har julledigt och inte har något inbokat som jag vill prestera på topp för.

Natten till idag låg jag också sömnlös. Låg mest och vilade, och stressade inte upp mig inatt heller. Men tankarna gick till förra årets början, då jag också hade ett par sömnlösa nätter, vilket stressade mig enormt mycket då.

Och just i den jämförelsen, mellan mig själv idag och mig själv för ett år sedan, under liknande omständigheter, finner jag nöje i att göra. Inte minst för att jag minns hur uppjagad jag var för ett år sedan. Ojojoj, som jag vände och vred på mig och gjorde just det där som man så lätt gör, dvs, jag gjorde ett problem av det hela eftersom jag började tänka att det är ett problem. Och då skapar jag ett problem av det hela, istället för att bara acceptera det som Är, vilket vid det tillfället var samma som de senaste två nätterna: En natt då jag ligger vaken. Varken mer eller mindre. Kroppen klarar det, ett par nätter, och förr eller senare kommer jag att somna.

Skulle min sömnlöshet fortsätta natt ut och natt in, i veckor. Ja, då skulle jag ha svårt att fortsätta göra det jag gör just nu, dvs bara låta det vara som det är. Då skulle jag kanske kontakta vårdcentralen för att ta reda på vad som felar mig och försöka hitta en lösning.

Men efter en eller två sömnlösa nätter är jag inte där. Behovet är inte sådant. Jag hyser all förhoppning att jag i natt kommer att sova väldigt gott, men om jag mot förmodan inte gör det, så gör jag det nog imorgon natt.

Och vet du, att leva i nuet på detta vis, utan att jaga upp mig (vilket definitivt inte gör att jag sover bättre, det vet jag sedan länge!), är förunderligt skönt. Välbefinnande, det är ordet jag letar efter. Jag upplever nuet utifrån en hög grad av välbefinnande, fast jag inte sovit på två nätter.

För ett år sedan, samma situation, två sömnlösa nätter, och jag lovar, inte i närheten av denna känsla av välbefinnande. Då var jag uppjagad, stressad och orolig. Rädd att något var fel på mig, rädd för att jag inte skulle sova gott nånsin mer, att jag skulle haverera mentalt och fysiskt pga sömnbrist.

Efter två nätters sömnlöshet.

Amenhallåliksom, rim och reson, var fanns det? Tja, det fanns inte helt enkelt. Och nu? Nu känner jag inte att jag behöver lägga på ett lager av rim och reson alls, för jag har ett välbefinnande som gör att jag inte oroas av mina två sömnlösa nätter. Utan att jag talat mig själv till rätta, utan att jag lagt på ett lager av logiskt resonemang på det hela. Välbefinnandet bara finns där, en stabil grund att utgå ifrån, i varje stund.

Spännande som det kan bli!

Har du varit med om något liknande, där du återupplever en liknande händelsekedja efter ett år eller två, och har förmågan att reflektera och notera hur din reaktion och ditt agerande skiljer sig mellan tillfällena?

5 tankar på “Sömnlöshet utan stress

 1. Känner igen den där gnagande olustiga känslan när sömnlösheten slår till, var ett gissel under alla år insomnia dominerade mina nätter.

  Som du beskriver, vi människor är väldigt duktiga på att stressa upp oss själva. Och det görs givetvis inte enklare förhindra med det sönderstressade samhälle vi har runtomkring. Är en utmaning klara hantera, och det kräver att man själv lyckas ta tag i det på rätt sätt.

  Numer har jag allt färre sömnlösa nätter och det är naturligtvis skönt veta. Då dom kommer försöker jag fundera utifrån ifall det kan bero på:

  1 – Oro över något som bubblat upp
  2 – Mitt undermedvetna som plötsligt skapat en möjlighet lösa något

  Om 1 så tar jag flödesbilden ”Then why worry?” (som bland annat används i https://wanderage.wordpress.com/2016/06/01/then-why-worry/) och det hjälper mig bli lugnare, oftast också läga undan.

  Om 2 så blir det oftast svårt lägga undan utan att ha gått upp och gjort något, som skriva ner den, åt den plötsligt uppstådda lösningen. Inspirationen kunna skapa något blir då för påtaglig för kunna lägga undan 🙂

  • Vilken fin distinktion – dessa två är verkligen olika skäl till sömnlösheten. Och som du säger, med 2an så kan gåvan bli än större om man agerar på det!

   • Precis, genom att skriva ner och på så sätt bevara den plötsliga insikten, inspirationen, lösningen, osv… så har det hjälp mig undvika oron över att ”glömma bort” vad det viktiga handlade.

    Krävde träning, men jösses vad skönare och lugnare jag sover numera 🙂

 2. Va konstigt, jag har oxå legat sömnlös i tre nätter, tycker mest det är jobbigt för att jag är trött men kan inte sova. Det insignier kanske blir en stress, men jag känner mig inte stressad egentligen…tror jag.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.