Att uppnå oenighet!

Krista TippettOn Being gör det igen. Hon väcker min nyfikenhet, ger tankespjärn som möjliggör insikter och aha-upplevelser. The future of marriage med David Blankenhorn och Jonathan Rauch är en helt fantastisk podcast!

20130425-231935.jpg

Här får du möta två individer, som kommer från två helt motsatta åsikter, i frågan om samkönat äktenskap. Krista är en väldigt smidig intervjuare som verkligen gör sin hemläxa inför varje intervju. Jonathan och David har debatterat mot varandra i 15 år eller så. Under den tiden har de byggt upp en vänskapsrelation, som ledde till att de till slut möttes i vad de själva kallar achieving disagreement, dvs, att uppnå oenighet. Och det som sticker ut här är deras insikt att för att verkligen kunna förstå varandras olika perspektiv, så måste man också veta vad man är ense om.

En helt fantastisk berättelse, vars budskap till mig är vikten av att kunna sätta sig in i hur frågan ser ut för motparten. Nog skulle världen se annorlunda ut då. Att dessa två män har kunnat mötas på detta vis, och visar varandra en sådan enorm respekt, det inger hopp om framtiden!

Har läst nånstans att om parterna i en kärleksrelation besitter förmågan att se på saker från den andres synvinkel, så är det ofantligt mycket större chans att båda parter upplever sig vara lyckliga och även anser sig ha en riktigt bra kärleksrelation. Och givetvis är detta allmängiltigt, och högst relevant i alla relationer.

När satte du dig senast in i ”den andres” perspektiv, i en fnurra eller ett bråk? Gjorde det någon skillnad?

9 tankar på “Att uppnå oenighet!

  1. Pingback: Podcast: Ett samtal | HERO – the coach

  2. Allt som vidgar synfältet tror jag på. Det kan vara att läsa böcker, att lyssna på andra, att liksom öppna dörren och inspireras. Det är svårt om man inte samtidigt försöker sätta sig in i den andres situation. Men det är ännu svårare om den andre inte ger en möjligheten att förstå. Tunga bitar detta. Men finns viljan så hoppas och tror jag att även lösningen finns där.

  3. Pingback: Målgång #Blogg100 | HERO – the coach

  4. Det stämmer så ofantligt bra min vän 😀
    Jag försöker med detta men har också upptäckt att den insikt jag tror mig ha om min partners perspektiv/ingång inte alltid behöver stämma och det kan leda till en större fnurra ;p
    Jag har alltid sagt att den bästa politiken skulle vi få om Gudrun Schyman och Alf Svensson kan komma ”överens” och tillsammans leda landet 😉

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.