Tolv år

En av de mest känslomässigt tuffa bloggtexter jag skrivit heter just så. Tolv år. Handlar om något helt annat än vad dagens tolv år belyser. För idag är det ett firande som ska till. Idag för tolv år sedan, den förste oktober 2007, var jag nybakad egenföretagare, då min tidigare anställning tog slut den siste september.

Jag hade inget uppdrag den där måndagen för tolv år sedan, då jag inte ville tala i egen sak innan min anställning tagit slut. Jag hade dock bokat lunch med en tidigare uppdragsgivare, och det resulterade i att jag fick en månads uppdrag. Och på den vägen är det…

Tolv år.
Som jag hållit mig själv i uppdrag av ett eller annat slag.
Det är allt ganska coolt!

Klev in i företagandet utan prestige, med tanken att testa. Och jag gav mig själv lov att backa ur när som helst, om jag inte tyckte om livet som egenföretagare, eller om det skulle smyga sig, eller för den delen om ett helt fantastiskt erbjudande som anställd skulle dyka upp. Uppenbart nog så blev så inte fallet (fast jag fick ett bra attraktivt och ego-smekande erbjudande under de första åren, det fick jag. Under vånda och samtidigt trygg i beslutet, tackade jag nej.), jag har kört på, har haft roligt, har utvecklats och utmanats, och fullkomligt älskar den variation jag skapat i min(a) yrkesroll(er). 

För så är det ju. Jag har idag många olika yrkesroller. Jag är kvalitetskonsult, utbildare, coach, trädförmedlare, nätverkare på olika vis, och banne mig om jag inte också ser mig som både bloggare och poddare om än i blygsam skala. Och jag älskar det! Dessutom är det onekligen så att mitt egenföretagande gjort det enklare för mig att vara God Man till ensamkommande, för att anknyta till ursprungstexten Tolv år.

Och faktiskt har jag på sistone insett att jag såg blivit i det närmaste oanställningsbar (för alla andra utom mig själv, vill säga). Lite svårt att sätta fingret på vari det oanställningsbara ligger, men det är som om jag blivit lite förvildad. Så där som katter kan bli, om de helt sonika flyttar hemifrån för att klara sig själva. Passar inte längre in i de normer och regler som gäller på arbetsplatser. Givetvis menar jag inte att jag biter och rivs, eller mjauar om jag blir instängd i ett rum… utan snarast att jag liksom inte vill gå till e t t kontor, inte heller träffa samma människor varje dag, definitivt inte ha en chef som säger till mig vad jag ska eller inte ska göra, och gud förbjude att jag inte skulle ha friheten att säga Ja eller Nej på eget bevåg. Nu vet jag ju att det finns anställningar som definitivt inte matchar denna min (månne) nidbild, men jag har ju allt jag önskar mig och lite till i min roll som egenföretagare, så varför ändra på ett vinnande koncept?

Nä. Som det ser ut just nu satsar jag på minst 12 år till i egen regi, och… ärligt talat, i dagsläget kan jag inte se att jag nånsin skulle göra något annat än att vara egen. Så jag hoppas innerligt det blir bra många fler än tolv år till!

7 tankar på “Tolv år

  1. Pingback: Uppföljning oktober: Som jag är. | HERO – the coach

  2. Vilken härlig inspirerande blogpost som vanligt! Heja dig och att du skapar en vackrare värld med alla dina projekt! ❤

  3. Jag sa upp mig från mitt sista fasta jobb 1988. Hade fått mitt andra barn 1987 och fått tillåtelse av min chef på nyhetsbyrån att testa frilanseri under barnledigheten. När den var över sa jag upp mig. Jag ville testa mina egna vingar. Jag vet inte om jag hade vågat det om jag vetat att jag aldrig mer skulle ha en fast anställning – så tack universum för det. Jag slutade för att kostymen började kännas för trång, som att den skavde och att det fanns mer saker att utforska. Första steget lite vid sidan om journalistiken var att skriva boken ”Börja tala” och sedan fortsatte det… jag blev kursledare… också. Jag blev redaktör också. Jag blev författare också… och jag kunde ge mig tid att utforska frågan: Vem är jag. I dag är jag så mycket att det skulle fylla en roman. Men det enklaste är kanske… jag älskar att vara min egen, även om den lyckan inte räknas i pengar eller status. Och jag kan också känna mig som en katt vid tanken på en fast anställning. Tack för påminnelsen. ❤

  4. Vilken härlig inspiration till mig som är i starten av mitt företagande. Som håller fast vi anställningen och jobbar lite vid sidan av men har en dröm om att en dag göra bara det jag själv vill göra. Tack för inspirationen. Tack för att berätta att du vågade och lyckades Tack.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.