Proffs, del ett – om SJs tågvärd

I fredags satt familjen på tåget (SJ, tåg 530 från Malmö, avgångstid 9:11) norröver, för att fira en familjehögtid på Loka Brunn. Tågvärden gjorde ett trevligt utrop via högtalarsystemet, och jag minns att jag reflekterade över att han verkade gilla sitt jobb.

En eller två stationer före Mjölby, där vi bytte tåg, så kom tågvärden dragandes på en kvinnas resväska, och kvinnan gick bakom. Han stannade vid en man som satt snett framför oss, och bad mannen att översätta, för kvinnan hade klivit på fel tåg (ett icke-SJ-tåg) och behövde kliva av vid nästa station och kliva på tåget som kom bara några minuter efter vårt tåg. Kvinnan förstod inte svenska och tågvärden hade tydligtvis snappat upp att den här mannen kunde tala samma språk som kvinnan. Mannen förklarade och kvinnan insåg sin fadäs, och förstod att hon behövde byta tåg.

Tågvärden förklarade det väldigt pedagogiskt ”Hon har köpt biljett med ett annat bolag. Det vore ungefär som att köpa biljett på SAS och sen kliva på ett Norwegian-flyg till samma destination.”. Han var väldigt mån om att kvinnan såg var han ställt hennes resväska, och sa även åt mannen att översätta att han förvarnat stationsvärden på stationen i fråga så att de skulle kunna assistera henne.

image

När kvinnan klivit av och tåget var i rullning igen kom tågvärden till mannen som hjälpt honom med översättningen. Tågvärden, vars namn jag tyvärr inte minns, men det började på M, tackade så mycket för hjälpen och sa att stationsvärden hjälpt kvinnan ombord så allt var som det skulle.

Hela tiden jag såg honom var han vänlig, extremt service-inriktad, mån om resenärernas väl och ve och hade dessutom ett varmt leende spelandes på läpparna merparten av tiden. (Utom när han var bekymrad för att kvinnan inte skulle förstå vad det hela handlade om.)

Så tack SJ för en trevlig tågresa, även om jag bara var en observatör, och ännu hellre, varmt tack till dig, tågvärden M, för att du agerade som ett riktigt proffs. Än viktigare är dock att du så tydligt älskar det du gör, och att det skiner genom. Det gläder mig så enormt!

När såg du senast ett proffs in action, och var var det?

2 tankar på “Proffs, del ett – om SJs tågvärd

  1. Pingback: Älskar proffs! | HERO – the coach

  2. Pingback: Proffs, del två – om Melinda på Loka Brunn | HERO – the coach

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.