Inte mitt fel – det är Ditt fel!

Zarembas senaste artikel snurrar rundor på sociala media. Vissa ser rött och andra vädrar morgonluft.

Själv blir jag mest trött. Så trött att jag inte ens har läst artikeln i fråga ordentligt. Men de reaktioner jag sett på den, kopplat till allt annat jag läser och hör av skoldebatten – och för den delen stora delar av samhällsdebatten – gör att jag börjar surna till ordentligt. Förstår jag det rätt så pekas den (tydligen vedervärdigt dåliga) lärarutbildningen ut som syndabock för att vi fortsätter att rasa i PISA-undersökningarna?!

Se där.

Så kanske det är. Men inte enkom. Du får mig aldrig att tro att vi kan hitta en (1) anledning till varför det ser ut som det gör i svenska skolsystemet. Det finns inte en chans. En ordentlig rotorsaksanalys kommer garanterat ge vid hand att det finns ett flertal anledningar. Och därmed finns det inte en syndabock. Och för den delen, hur intressant är det egentligen att jaga syndabockar? Vad ger det oss? Hur kommer vi framåt? Och det här med att skylla på nån annan. Ä det fler än jag som associerar till sandlådebråk om vem som kastade sand på vem? Jag har svårt att se att nånannanismen gagnar en endaste kotte.

Därför drömmer jag om en tid då vi
1) slutar jaga syndabockar!
2) slutar skylla på nånannan!

För tro’t eller ej, alla har vi del i att skapa det skolsystem vi lever med idag, oavsett om vi är lärare, rektorer, huvudmän, politiker, journalister, företagare, föräldrar, väljare osv. Vi har alla del i samhällsutvecklingen och skolan är ett av de främsta verktygen för att bygga samhället. Skolan är inte fristående samhället i övrigt, utan är en integrerad del (även om det finns mycket övrigt att önska vad gäller samverkan mellan olika parter!), och kanske dessutom i stor del ett symtom på det samhälle vi lever i.

Det betyder att jag som förälder inte kan säga ”Allt är skolans fel”. För det stämmer inte. JAG har en del av ansvaret! Inte ensamt ansvarig, men delansvarig.

20131211-100941.jpg

Någon mer som vågar erkänna sin del i ansvaret?

3 thoughts on “Inte mitt fel – det är Ditt fel!

  1. Någon gång i forntiden samarbetade vi och hade ett samhälle. Om vi idag börjar med att samarbeta, inte bara tro att felet är den andres, lyssna på åsikter och inte tro att man är sååå duktig att man kan allt och då det brister skriker man på andra, det är alltid någon annans fel, ju! Låta barn vara barn innebär inte att de inte ska lära sig något, t.ex. att man inte behöver skrika det värsta man kan alltid,ljudnivån i skolan är inte acceptabel, även att utbildning här är gratis, för barnen! Lär dem visa respekt, inte bara för lärare utan för alla! Lärare ska uppföra sig professionellt inte vara ledare för mobbing av elever, de är väl vuxna människor?

  2. Att lyfta upp det som behöver åtgärdas för att vi ska kunna lyfta skolan är väl inte att skylla på någon annan.

    Lärarutbildningen behöver tveklöst förbättras radikalt. De som undervisar där har i genomsnitt alldeles för lite erfarenheter av skolverkligheten och glappet mellan abstrakta teorier och konkret skolverklighet blir för stort. Samtidigt är de nedskärningar som gjorts på undervisningstid inte något att skryta med för politiker. Båda dessa förbättringsområden behöver lyftas och jag känner tacksamhet över att någon vågar.

    Samtidigt är det förstås ingen orsak att inte göra något åt andra problem och den som läser Zaremba inser snabbt att han menar att i stort sett hela skolvärlden har saker de behöver göra. De enda han lämnar utanför är lärarna då han har åsikten att de har gjorts till syndabockar så mycket genom åren att de gott kan få en paus från ökade krav. De andra spelarna får se till att lärarna ges förutsättningarna vare sig det handlar om löner, autonomi, resurser eller metoder.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.