Korten på bordet

Vad vill du åstadkomma? En förändrad skola? Två? En kommun som gör något annorlunda? En ny läroplan? Eller bara att den nya implementeras bättre över allt? Färre nationella prov, läxfria skolor, annan betygsskala? Eller kanske tvärt om, fler nationella prov, bättre läxstruktur och betyg i fler årskurser? Mer i lön till lärare? Storsatsning på att renovera skollokaler?

Har många tankar kring ovanstående. Gillar somt och inte annat. Men, allt detta är för litet för mig. Det är mål som absolut kan skapa förbättring, visst, men inte på systemnivå. Jag tror inte en fantastisk skola (Nossebro är ett gott exempel, bland många) förändrar något i grunden för hela skolsystemet. Och det är vad jag vill. Förändra i grunden. Inte bara tänka utanför boxen, utan kasta bort den, och börja på nytt.

För jag vill bidra till att skapa ett hållbart lärande samhälle. Globalt. Varken mer eller mindre. Vad tror jag krävs för att nå dit? Tja, jag vet att jag inte åstadkommer detta ensam. Jag vet att jag inte besitter alla svar, om ens några.

Jag vet att min personliga övertygelse är att skola är ett verktyg för att nå dit. Därav #skolvåren. Kanske skulle jag twittrat om en #samhällsvår istället, men nu gjorde jag inte det.

Jag vet att detta är en process som pågått i många år i mig, och jag är därför mäkta glad över att ett fenomen som #skolvåren fötts. Jag har bidragit. Kanske tom agerat katalysator för det.

Tror jag att det räcker nu? Att vi nått tillräckligt många röster för att vi har 2000 följare på Twitter, 600 på Facebook och 54 000 träffar på skolvåren.se. Nä. Icke att vi ens tillnärmelsevis är i närheten av det som krävs för att nå ett hållbart lärande samhälle.

Jag vet att det för 100 år sedan krävdes att ca 10% av en befolkning börjat tänka tanken kring och agera för en förändring för att snöbollen skulle sättas i rullning, vilket möjliggjorde ett språng i utveckling. Jag vet även att det idag krävs mindre mängd, eftersom varje individ är hopkopplad med så många fler, på ett sätt som aldrig skett tidigare. Idag krävs det därför endast 1% för att snöbollen ska börja rulla.

Frågan ”Varför skola?” har inte nått 1% av befolkningen i Sverige än och därför tänker jag envisas med att ställa frågan ‘Varför skola?’ på alla sätt och alla ställen jag kan för att kunna åstadkomma VERKLIG förändring. Inte bara skapa något som kan bli ett gott exempel. Utan skapa något nytt, något som kan leda till ett hållbart lärande samhälle, där individens fulla potential uppmuntras, uppmanas och utmanas att blomma ut!

Min passion ligger inte i agerandet på det konkreta planet. Inte nu. Det är inte där jag är längre. Men här kommer vi till det riktigt viktiga: jag välkomnar helhjärtat alla som tänker och därefter agerar, som tar konkreta steg på vägen till något bättre i nuet! Inte minst för att mina egna barn befinner sig mitt inne i skolsvängen. Så om du är i en sådan position, snälla, gör allt du kan för att göra det bästa av det vi har idag, för alla de barn som befinner sig mitt i smeten just nu. Jag kommer att stå brevid och hurra och heja fram dig.

Själv ser jag inte konflikten mellan att göra det bästa av det som finns, samt att försöka skapa på nytt. Däremot har jag personlig erfarenhet av att det kan bli konflikt (om inget annat så bristande fokus och/eller tidsbrist) om en individ ska/vill göra båda sakerna samtidigt. Det kan leda till beslut som mitt eget, att inte ställa upp för omval till föräldraföreningen jag varit ordförande i de senaste fyra åren. Det är helt enkelt inte där jag ska vara längre.

Jag brinner för att skapa en bättre värld, och jag tror på att få fler att få upp ögonen för att vi kan berätta en annorlunda berättelse om samhället än det rådande (Tack Hadar för att du gav mig det citatet den dagen då jag behövde det som mest!).20130906-134014.jpg

Jag vill bidra till att fler får upp ögonen för möjligheten till en annan berättelse än den rådande. Det är vad jag vill göra. Och det är vad jag gör. Om du samtidigt gör detsamma, eller något mer konkret i nuet så kan det bli en synergieffekt av det hela. För jag tror de flesta skriver under på önskan om ett hållbart lärande samhälle.

Där la jag mina kort på bordet. Jag agerar. På mitt sätt.

Vad gör du?

8 tankar på “Korten på bordet

 1. Pingback: Charlie Söderberg, inte visste jag det om dig! | HERO – the coach

 2. Snart 2 år sedan du publicerade detta inlägg Helena. Tack för du pekade mig hit från Facebook.

  Har under framförallt det sista året fått möjlighet att reflektera över min egen tid som jag delat det samhälle vi har gemensamt. Har varit många intressanta tillbakablickar till då jag själv gick i skolan, hur den fungerade då och hur det utvecklats sedan dess. Du kanske har sett något av dom blogginlägg i ämnet jag publicerat framförallt sedan april i år.

  Du, Skolvåren och massor av andra engagerade i hur vi lär ut, och utvecklar lärandet, jag mött med framförallt @Baksteg som utgångsläge har visat mig några viktiga saker:

  – Medias bild av skolan ljuger kraftigt!
  – Skolan fungerar sämre idag än på min tid
  – Politiker hanterar skolan som om den är isolerad från resten av samhället
  – Sverige har en fantastisk engagerad lärarkår som kämpar i motvind

  Har tappat räkningen på alla lärarinitiativ, såsom bloggar, återkommande twitter-chat, facebook-grupper osv jag stött på.

  Dom allra flesta med en sak gemensamt:
  Det är lärare, och andra inom skolan, som på sin egen fritid lägger ner ett enormt arbete med att öppet samarbeta om hur skolan kan göras bättre så att eleverna, som skolan faktiskt är till för, blir så bra förberedda för vuxenlivet som möjligt.

  Det tråkiga är att allt detta fantastiska arbete, denna enorma källa till kunskap baserad på erfarenheter utifrån vardagen i skolan, inte når ut, inte når igenom till den offentliga arenan där skolan debatteras av media, politiker och självutnämnda experter.

  Du nämner ”Mer i lön till lärare?” och det är ju regeringens stora lösning för skolan. Det som på något magiskt sätt ska lösa situationen för överarbetade och överbelastade lärare.

  Jag tror inte på det, definitivt inte på längre sikt.

  Idag publicerades http://javlaskitsystem.se/2015/08/fungerande-it-viktigare-an-hog-lon/ där dom tillfrågade rankar fungerande IT-lösningar högre än just hög lön. Det har jag full förståelse för, inte minst då jag själv jobbat med IT sedan 1980-talet.

  Vi behöver tänka om. Skolan behöver öppnas upp, göras till en naturlig del av hela samhället och ny teknik och lösningar (som till stor del redan finns och används i många andra länder) behöver införas på smart sätt så att alla som vill, oavsett ålder, får tillgång till lära sig ny kunskap, nya sätt tänka och skapa sig själva egna nya förutsättningar till bättre liv för både sig själva och oss andra.

  Den som idag påstår att lärande inte är en process som pågår genom hela livet har inte fattat hur omvärlden har utvecklats sista 10-20 åren.

  Tråkigt nog, för samhället Sverige, sitter en oroväckande stor andel med den gamla uppfattningen på stolar där dom effektivt fungerar som bromsklossar till den förändring som redan borde vara i full gång.

 3. Pingback: Meteoritnedslag i mitt inre | HERO – the coach

 4. Pingback: Världen skapas mellan människor | HERO – the coach

 5. Pingback: Upp i ringhörnan! | HERO – the coach

 6. Pingback: Valet att kroka fast eller ej! | HERO – the coach

 7. Pingback: Engagemang någon? | HERO – the coach

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.