Driven

Finns det oftast en stark och driven individ i en organisation, avdelning, grupp, förening, projektgrupp mm? Delar de starka/drivna upp världen mellan sig, tar sin plats i ett sammanhang där det saknas en tydlig ledarfigur? Blir det maktkamp om två drivna individer arbetar i samma sammanhang? Klarar de av att arbeta tillsammans? Vad händer med sammanslutningar som bara består av drivna ledare? Tar någon på sig rollen att leda gruppen, eller blir det ett vakuum? Är det därför t ex Copenhagen Summit 2009 och Rio-konferensen 2012 bara bidde en tummetott, om ens det?

Är vi så vana vid att det alltid ska vara hierarkiska organisationer så vi helt tappar förmågan att driva själva om organisationen är – åtminstone tänkt – platt? Vad händer när jag som driven individ kommer in som ny i ett sammanhang, där det finns andra som är erfarna och vana? Om dessa dessutom också är starka/drivna individer?

Visst är det förunderligt att jag, som normalt definierar mig som stark och driven, i en samling av likar agerar både osäkert och passivt. Är det för att jag känner att i förhållande till de andra har någon annan mer drivkraft än jag själv? Jag tror det är en pusselbit i alla fall.

I ett sammanhang där det saknas en tydlig ledare tar jag lätt på mig den rollen, kliver in i den enkelt och vant. Uppvisar någon/några andra ett stort driv, kan jag istället ta en mer passiv roll. Blir mer frågande och säker bekräftelse att jag är på rätt spår, vill inte fatta beslut utan att först stämma av med de gamla rävarna.

Och medan detta kanske är bra under en introduktionsfas, så kan det bli förödande om det håller i sig – för då kan den platta organisationen helt kullkastas. Från att ha varit en organisation med drivna individer som agerar utifrån eget ansvar, blir det ett intet, ett vakuum, där ingen ser sig som ledaren som ska fatta beslut och ge order, men ingen heller känner sig ha mandat att fatta egna beslut.

I värsta fall leder det till platt fall, organisationen klarar inte av att agera och blir helt handlingsförlamad.

I bästa fall tar gruppen tag i frågan, lyfter upp den på bordet, granskar, diskuterar och förhåller sig till den. Hur vill vi ha det? Vad passar oss bäst? Gruppen måste då också diskutera om vi vill behålla den platta organisationen. I sådana fall måste alla känna ansvar och både bemyndigas men också på eget bevåg kliva in i sitt eget mandat.

Kan Results-Only Work-Environment (ROWE) vara ett sätt att hantera detta för en platt organisation? Vilken cliff-hanger…

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.