Tvärtom

Kom i säng senare än vanligt igår, eftersom jag & maken var på invigningsfest. Har jobbat hela dagen idag & när maken hämtade mig på väg från jobb var jag så trött att jag lutade mig tillbaka & vilade ögonen.

Väl hemma kände jag mest för att lägga mig på sängen & vila lite… men så tänkte jag steget längre. Har mest suttit framför datorn hela dagen – jag måste röra lite på mig! Valet föll på trädgården (kunde också blivit en sväng till kolonin eller en promenad). Började vattna tomatplantorna, och övergick därefter till ogräsrensning. Resultatet blev en hel bunke full. Härligt!

Dessutom fick jag en insikt!
Under årtusendena har vi jobbat & slitit, rört mycket på oss & aktivt jobbat med kroppen hela dagarna. Då är det ju naturligt att ryggmärgsreflexen säger ”Jag är trött, bäst jag lägger mig & vilar en stund!” när man kommer hem från en dag på jobbet. Men idag jobbar de flesta av oss alldeles för lite med kroppen. Åtminstone gör jag det. Så därför blev jag så nöjd när jag lyckades göra en tvärtom-reflex idag – istället för att vila (vilket min kropp gjort hela dagen framför datorn) så bestämde jag mig för rörelse, samtidigt som min hjärna kunde vila lite. Att rensa ogräs/jobba i trädgården är mycket meditativt & kräver inte mycket tankeverksamhet. Win-win-win helt enkelt! (Trädgården, kroppen, hjärnan!)

Vad brukar du göra för tvärtom-sak, när kropp & hjärna behöver byta fokus?

7 tankar på “Tvärtom

 1. Verkligen superviktigt att vi rör oss mer. Så smart med tvärtomtänket för det är så lätt att hamna i soffan.
  Önskar dig en härlig söndag.

  Linda

 2. Bra att bli påmind om tvärtomtänket ibland. Är dålig på att aktivera mig efter jobbet, däremot går/joggar jag gärna tidigt på morgonen. När jag hade trädgård var det ofta där jag spenderade kvällar, likaså i stian när jag hade grisarna.

   • Jag tror det finns studier som visar att ett träningspass ”läkes” med läsning samt att läsning kompleteras väl med träning. Så det ligger mycket i det du skriver!

   • Ja, det e ju så klart så att det funkar på båda hållen. Och som sagt, vikten av att röra på kroppen när man har ett icke-fysiskt jobb är verkligen stort. Kanske ska googla lite för att se om jag kan hitta någon av de där studierna du nämner!
    /Helena

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.