Kassabok – check!

Under hösten har jag laborerat lite med att föra kassabok i Numbers mall för hushållsbudget. Men det har inte riktigt klickat för mig. Kanske för att jag aldrig arbetat i Numbers förut, trots att jag varit med Mac i tio års tid, om inte elva…

Nåväl. Öppnade Excel och kollade deras inbyggda mallar, men den för hushållsbudget fattade jag än mindre av. Så jag googlade ”hushållets kassabok” och trillade över en Excel-mall som jag genast laddade ner. Tack Peter och BackendMedia för det!

Nu har jag plockat fram de kvitton jag samlat på mig hittills under året och börjat lära känna kassaboksmallen. Gäller ju att ”göra den till min” genom att fundera igenom mina kategorier och organisationer, hur jag vill ha det uppdelat och vad jag de facto har för utgifter och intäkter.

För som jag föresatt mig i årets intentioner så har jag lovat mig själv att ha ekonomisk resurshushållning i fokus bland annat genom att:

  • föra kassabok över mina privata intäkter och utlägg

Så jag säger check på den och tänker mig att jag minst veckovis ska stämma av. Så det inte blir som nu, då jag har kvitton för både december och november som jag ännu inte tagit mig för att knappa in i Numbers-filen. Så vill jag inte ha det, och då är det ju bäst att jag ser till att skapa en rutin för att säkra att det inte blir så.

En fråga har jag dock till dig som för kassabok: hur gör du med kortköp? Jag menar, jag köper ju det mesta med kort, men sparar på kvittona och för in dem i min kassabok eftersom jag vill veta vart mina pengar går. Sen kommer ju kort-räkningen och då är det ju åtminstone till stor del utgiftsposter som jag redan fört in i min kassabok som finns med. Hur gör du då? Stämmer av och säkrar att alla enskilda utgifter på kort-räkningen faktiskt finns med i kassaboken för månaden, eller? Tar tacksamt emot tips och tricks från mer rutinerade kassabok-förare!

6 tankar på “Kassabok – check!

  1. Kassabok är intressant. Som ekonom jobbar jag dagligen med dessa uppgifter till företag..
    Allt är relativt och det är lätt att kvitton glöms bort/tappas bort. Ett tips kan då vara att ta ett kort med mobilen på det och sedan sätta sig ex varje tisdag och torsdag för att föra in dessa kvitton, bestämda dagar när man fixar annars är det lätt att det rinner ut i sanden..

    Ett tips jag har för övrigt är att gå med i gruppen Svenska bloggare som kommenterar hos varandra på Facebook. Där har du möjlighet att dela din blogg så andra kan se och kommer in för att kommentera!

  2. Vi har fört kassabok i snart 9 månader. Varenda utgift skrivs ner! Vi använder bara kvittona, själva korträkningen är ointressant eftersom utgifterna redan är nerskrivna. När jag sitter där med kvittona, så tänker jag igenom vi köpt något mer under de dagarna, som vi inte fått kvitto på. Knepet för oss är nämligen att föra in i kassaboken varje dag, eller varannan dag. Inte mer sällan. Då är det lätt att missa de där € som vi lagt på en tvättmaskin eller nåt som vi inte fått kvitton på.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.