Utflykt: Salzburg dag fyra

Idag bar det av hemåt, men innan dess hann vi med högmässa i Salzburger Dom, den gigantiska katedralen mitt i gamla Salzburg, med anor sedan 774 efter Kristus. Det är ett tag, onekligen! Maffigt till tusen, samtidigt som jag inte kan undgå att falla lite hårdare för små och intima (och gamla, det är en av de viktigaste komponenterna för mig personligen!) kyrkor, jämfört med kolosser som denna.

Därefter bar det av hemåt, med mellanlandning i Frankfurt, precis som på nervägen. Det har varit en underbar resa – detta gäng är en fröjd att vara på resande fot tillsammans med! – och Österrike/Salzburg ger mersmak, skulle verkligen kunna tänka mig att återkomma till dessa trakter för mer utforskande.

lördag den sjunde oktober 2017 kl 16 i Husie kyrka i Malmö, kommer Södra Sallerups kyrkokör framföra samma höstkonsert som i Salzburg, och jag hoppas att du och många många andra kommer. Vi sjunger bland annat Jens Erikssons Stabat Mater, detta mitt absoluta favoritstycke!

Om du är nyfiken på Stabat Mater finns våra två tidigare omgångar på YouTube, både uruppförandet påsken 2016 och samskapandet med MiMa-kören påsken 2017. Jag lyssnar på dessa spellistor ofta, och njuter för fulla muggar. Kan trots det inte säga vilken av de sju delarna som är min absoluta favorit, då varje stycke har sin charm och alldeles unika särart. I nästan varje stycke finns det någon del som gör mig alldeles hänförd; en fras vi sjunger, den rytmiskt drivande hjärtslagskänslan i arrangemanget, eller – som i ett av styckena – en ensam not som spelas av en av stråkarna i Friiskvartetten – gudabenådat vackert!

Nedan följer del nummer fem, Fac me tecum pie flere:

Inspirerad av Pia Kammeborn och Dennis Kammeborns vackra bok Picknick – Utflykter & Inflykter, fortsätter jag på temat fastän sommaren är över. För visst kan man göra utflykter året om!

4 tankar på “Utflykt: Salzburg dag fyra

 1. Gillar märkligt nog kyrkomusik. Det finns något stort i den, även när den är avskalad. Kanske är det ens barndoms alla kyrkobesök och förhållandet till min farfar kantorn som pratar. Hoppas körkonserten blir kanon!

 2. Åh så vacker musik!! Jag har provat kyrkokör, men det föll på tiderna tyvärr. Kvällströtta jag orkade inte med att bli helt speedad så pass sent på kvällen, när jag skulle upp tidigt på morgonen dagen efter. Men det var roligt! 🙂

  Det finns en katedral i Dublin, St Patric’s Cathedral, som är makalöst vacker. Där hade jag kunnat spendera timmar för att titta på alla detaljer.

  Förresten, jag kan ju passa på att tipsa om The Book of Kells i Dublin samtidigt. En underbar utställning! Se den om du någon gång åker till Irland.

  • Nu finns Stabat Mater av Jens Eriksson (och oss!) tom på Spotify – ljuvligt!
   Jag har turen att vi sjunger 18:30-20 och församlingshemmet ligger 300 meter hemifrån, så det finns tid kvar att varva ner. Dock så är körsjungandet för mig nedvarvning också på något vis – jag blir fokuserad och centrerad på något härligt vis.
   Och tack för tipsen – det var ett tag sedan jag var i Dublin och det vette hundan om jag kommer dit igen, men om – då ska jag ta vara på dina tips!

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.