Olika tidsperspektiv?

Hamnade i en mycket spännande och tankeväckande dialog på Twitter, i frågan betyg och urvalsprocesser. Desto djupare vi dök ner i frågan, desto svårare blev det att svara specifikt, framför allt eftersom jag inte tänkt klart (något jag hoppas att jag aldrig gör!). Men där någonstans landade världens insikt i mig!

För jag undrar om vi inte ibland (ofta?) talar förbi varandra, helt enkelt på grund av att vi har olika tidsperspektiv i åtanke när vi svarar?

Just när jag skriver detta minns jag en Twitter-dialog från tidigare i veckan också, som landade i ett svar om att…

… det måste vara som det är, för att omvärlden är sådan.

Hur svarar du på den frågan? Själv svarade jag att det inte räcker för mig. Jag vill mer än att acceptera rådande omständigheter. Jag vill spränga genom den mur som byggts av rådande omständigheter och komma ut på andra sidan där det är fritt fram att skapa nya omständigheter. Från grunden. Jag tror det är möjligt. Inte lätt och enkelt, men möjligt. Och framför allt så förlita jag mig inte enkom på min tro att detta är möjligt, jag testar helt enkelt.

20130606-073227.jpgSå jag återkommer till ovanstående fråga. Kan det vara så att en anledning till att vi ibland talar förbi varandra är att du talar om imorgon, jag talar om tio år framåt, men ingen av oss har de facto uttalat vilket tidsperspektiv vi utgår från?

När jag drömmer mig bort i den framtidsvision jag har om samhället – då är jag långt förbi den där muren. Jag är bortom befintliga system. Rådande omständigheter ser annorlunda ut. Jag kan inte i detalj beskriva hur denna framtida världs system är uppbyggda, men jag kan sätta känslor på min upplevelse av denna framtida värld.

Nästa gång jag upplever att jag talar förbi någon ska jag förtydliga mitt tidsperspektiv. Kanske det kan underlätta förståelse oss emellan. Det är värt ett försök åtminstone.

På vilken sida av muren befinner du dig i dina tankar och drömmar?

10 tankar på “Olika tidsperspektiv?

  1. Tydlighet är snällhet. Och tidsperspektiv är en av de saker som vi ofta talar förbi varandra om, det håller jag verkligen med om. För övrigt kommer jag att tänka på Gandhis ord när jag läser om att saker måste vara på ett visst sätt för att omvärlden är så: ”Be the change you want to see in the world”. Tre ord sticker ut: ”måste vara” och ”är”. Måste vara – vi har alltid, alltid ett val. Och Är – (om)världen är trots allt stadd i ständig förändring (sett över längre tid 🙂 ) och våra handlingar påverkar vilken riktning den utvecklas i. Om än i pytteliten riktning.

  2. Har faktiskt inte tänkt på just det där med tidsperspektiv … Däremot på missförstånd i kommunikation. Ord som inte blir sagda och frågor som inte vågar blir frågade för att skapa klarhet. Spännande perspektiv det här med tiden!

  3. Hm, jag vet inte jag. Det kan finnas så många skäl till missförstånd. Att en liksom be-tonar saker på olika sätt, att en tolkar olika, att en lägger olika värderingar i olika ord. Menar vi samma sak när vi säger ”feminism, makt, jämlikhet, mångfald”? Bara som exempel.

    • Ja, att tidsperspektiven skulle vara DET ENDA skälet till missförstånd, det vore att göra det för enkelt för mig (oss), men att det är ett, det tror jag. Liksom allt annat som du pekar på!

  4. Upplever att kommunikation på sociala medier är som upplagda för missförstånd då man inte är facetooface.
    Tidsperspektivet är viktigt, det ska jag tänka på att förtydliga.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.