Ut och humla idag!

Ingela Netz la upp en tweet igår om att agera som en humla:

20130427-100203.jpg

Jag kunde inte hålla mig från att svara:

20130427-100218.jpg

Och där tog konversationen fart:

20130427-100235.jpg

20130427-100254.jpg

20130427-100312.jpgJag gläds åt att verbet humla nu sprids, för det är ett härligt koncept tycker jag. Det var på Graniten Engineering som jag, under en tänkolog-utbildning, myntade begreppet och vi spånade vilt på betydelsen. Vi arbetade med kulturskapande, vilket var oerhört inspirerande. Vi landade ungefär i detta:

Att humla, dvs att gå från person till person, nyfiket fråga och lyssna till vederbörandes kunskaper och klokskaper, dela med mig av lite av mina egna dito, och sedan humla vidare (dvs förflytta mig), till nästa person, som jag då kan pollinera både med mina egna kunskaper, men även med det jag snappat upp från de jag redan humlat hos.

Ju mer jag humlar, desto mer kan jag bidra med, jmf pollinera. För ett företag med kontor på flera platser är det viktigt att uppmuntra humlandet mellan kontoren, så att alla har en bra koll över vilka kompetenser som verkligen finns tillgängliga. Själv var jag en något udda fågel på Graniten. Som projektledare och valideringsingenjör från läkemedelsbranschen, i denna kompetenta skara av mekanikkonstruktörer, automations- och testingenjörer med stor erfarenhet från livsmedelsbranschen, var humlandet väsentligt för att fler skulle förstå vad jag kunde bidra med till helheten.

Jag betecknar mig gärna som humlanist, och jag skulle tro att vi åtminstone är tre; jag, Ingela och Ann-Gerd! Hoppas att fler anammar detta, för nog är det ett roligt begrepp? Och detta är ju, som vi diskuterar ovan, något som definitivt är relevant inom och mellan alla branscher och skikt i samhället.

Att humla – slå det an en sträng i dig? Kan du se att du kan bidra med värdefulla pollenkorn, för att fortsätta liknelsen, varhelst du går?

9 tankar på “Ut och humla idag!

 1. Pingback: Tio tankar om tid (bok 7 av 26) | HERO – the coach

 2. och så inser jag när du tipsar mig om detta inlägg igen – att jag har ju redan läst det tidigare och gillat då med. Kanske att det liksom lade sig där bak i bakhuvudet så att jag visste att det kändes bra när jag skulle skriva idag 🙂

 3. Pingback: Målgång #Blogg100 | HERO – the coach

 4. Att humla. Det är ett riktigt bra begrepp och jag gillar tonen i det. Kan så här i efterhand se att det var det du höll på med på #skolvårens Stockholmsmöte förra veckan : ) Jag tänkte på det under kvällens gång, hur du flyttade dig runt hela bordet och slog dig ner hos person efter person, medan jag satt still på min blomma hela tiden. Ska definitivt humla mer i fortsättningen!

  • Ja, det har du rätt i – oj vad jag humlade. Och det var väldigt medvetet också, jag var så nyfiken på alla, och lyckades nästan humla med alla!
   Ge mig gärna lite återkoppling på hur humlandet funkar för dig!

   Läste upp denna kommentar för min Master Mind-grupp idag – de tyckte det var en ofantligt fin komplimang, och det är det! Så tack min vän!

 5. Pingback: Generositet föder utveckling | HERO – the coach

 6. I humlandet tycker jag att det finns en ton av det där som också karaktäriserar substantivet humla; ickeaggressiv, lite eftertänksam.. Jag tänker mig att humlor lyssnar mycket bättre än t ex getingar. Man måste ha en vilja att bekräfta, att ställa nyfikna frågor för att hjälpa den man just möter att själv komma på svaren eller de nya frågorna. Humla kan man bara göra om man älskar att se andra människor gro och växa, och om man hittar sin egen bekräftelse i att bidra, genom pollinering, till den växten! Sedär, så filosofisk kan man bli en vårlördag :0) Och på måndag humlar jag vidare i Södertäljes grundskolor!

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.