”Kom ihåg att frågors värde sällan ligger i de svar de leder till utan snarare i det man upptäcker medan man försöker besvara dem. Leta efter frågor som får dig att tystna och finn någon som ställer sådana frågor.”
Min favoritpodcaster Krista Tippett lyfter om och om igen fram Rainer Maria Rilke och hans ”Letters to a young poet”, där även han uppmanar till att leva frågorna, i hopp om att en dag leva in i svaren, precis som Patrik gör i Bortom tanke.
Häri bor även skillnaden mellan att reflektera och att analysera. När jag analyserar något så ställer jag frågor som jag ska besvara, där jag ofta redan vet hur jag ska få fram svaren, något som kanske kräver sin beskärda del arbete, men de finns där, och jag går på målmedveten jakt efter dem. När jag reflekterar så kastar jag ut frågan. Utan att den måste besvaras. Jag måste inte ”hitta svaret”, utan snarast så kanske – om jag har tur? – så kan ett svar, eller två, hitta mig. Två sätt att ställa och besvara frågor, som gör en oändligt stor skillnad i mig.
Leta efter frågor som får dig att tystna…
Frågorna som får mig att tystna, som får mig att släppa taget, och öppna mig, för ett svar, någon gång, någonstans, de frågorna är mycket värda. Jag älskar det! När jag tystnar, och en känsla kommer krypandes, en känsla som har sitt ursprung i något bortom tanke, outtalat, omöjligt att sätta ord på.
…finn någon som ställer sådana frågor.
Som coach upplever jag om och om igen vad som händer, när jag lyckas ställa en sådan fråga. Och kanske min förmåga att ställa den typen av frågor utvecklats än mer tack vare de utbildningar jag gått. Men det är långt ifrån enkom i ett coachande samtal som jag ser dess nytta. Jag har blivit en person som ställer denna typ av frågor, i alla möjliga och omöjliga sammanhang jag befinner mig i. Jag ställer frågorna som ingen annan ställer, kanske av rädsla? Eller av ovana? Av en tro att det inte är i deras roll att göra det? Jag vet inte. Jag ställer dem dock. Och tänker att bara det, det faktum att jag ställer dem – trots egen rädsla emellanåt, trots att det kanske inte ligger uttalat i min roll heller att göra det – kanske ger folk i min närhet en liten knuff i riktning att själva börja ställa den typen av frågor?
Så inspirerar vi varandra, när vi ser andra göra sådant som vi själva ännu inte vågat testa och prova på. Ännu en gåva att ge vår omgivning, gåvan att våga ta plats, sårbar och naken, men stor, ack så stor, som människa. När jag möter en själ som är sårbar, naken, som visar sitt stora Jag (helt annat än allas våra små ego-jag), så ges jag oändligt utrymme att själv ta plats, att själv vara sårbar, naken, att replikera från mitt stora Jag. Så gör vi varandra bra, och så gör vi världen bättre, tillsammans.
#Blogg100-utmaningen 2017 – inlägg nummer 26 av 100.
Boken ”Bortom tanke” av Patrik Rowinski.
Svenska inlägg här, engelska på helenaroth.com.
Frågor öppnar de flesta samtal och därmed skapar de nya tankar.
Att ställa öppna frågor kan ge ledtrådar till många olösta svar. Det är häftigt. Jag ska jobba mer på det.
Att fråga eller inte fråga… Intressant perspektiv. I min värld är frågorna allt. De som får någon att tystna eller att börja berätta. Fast då handlar det om ett litet annat sätt att se på frågorna. T ex om hur du får någon att berätta för dig.
Intressant! Jag tycker frågor, att våga fråga, är jätteviktigt och många är så rädda för det. Jag brukar säga att man ska våga! Det värsta som kan hända är att man inte får något svar. Bara man ställer öppna, intresserade frågor så tror inte jag att någon kan ta illa upp heller.
Jag gick en kort kurs i coachande förhållningssätt (som mellanchef) en gång, den var bra. Jag lärde mig att ställa öppna frågor, inte ha svaren själv.
Skön inställning, att våga fråga – oavsett fråga så att säga. Jag tror vi svenskar (även övriga i världen) behöver fråga mer. Men också fråga ”rätt”.
Vet inte om det finns ”rätt” och ”fel” frågor – kanske är det av större vägrde att våga fråga, och experimentera med olika frågor, i olika situationer, och därmed bli allt bättre på att ställa frågor? Öva öva öva, liksom!