Bortom alla vackra ord…

Bland annat i samband med senaste insändaren i Sydsvenskan, även publicerad här, får jag från flera håll höra att jag ‘verkligen lever min värdegrund/mina värderingar‘. Började fundera på vad det verkligen betyder. För…. leva sin värdegrund? Det gör vi ju alla. Det är ju värdegrunden: Det sätt jag agerar i vardagen. Svårigheten är väl att det vi ibland tror och vill ska vara vår värdegrund inte alltid är den värdegrund vi faktiskt lever.

Seth Godin lyfte det under #SethInLondon-dagen när han fick frågan hur man vet vilken värdegrund en person har/tar. Hans svar var kort och koncist: Ignorera allt de säger och titta på allt de gör. Carl Jung har uttryckt något liknande. Värdegrunden ligger bortom alla vackra ord och uttrycks i dina handlingar.

Så jag funderar vidare. Får jag höra detta omdöme för att många lever en annan värdegrund än den jag ger uttryck för? Att det jag agerar i världen sticker ut? Att grundbultarna i min värdegrund, den tänkta och uttryckta – den obändiga kraften i möjligheter och lösningar som finns inom räckhåll för oss alla och att försöka sprida kärlek, värme och ljus i världen – är det som är det ovanliga? Att få faktiskt lever utifrån det? Eller?

Alltså. Jag undrar verkligen vad det är som gör att jag får höra det där. Får du höra det? Kanske är jag bara blind för det, och det är något vanligt förekommande? Kanske jag är ovetande, för det är först de senaste åren, kanske tom året, som jag uppmärksammats på detta viset. För igen, alla lever sin värdegrund. Inte nödvändigtvis den värdegrund du önskar leva. Men så som du lever är hur din värdegrund ser ut.

Jag lever min värdegrund, precis som alla andra. Svårigheten uppstår när jag pratar om min värdegrund som vore den något den inte är. I jämförelse med någon som lever utifrån den värdegrund jag tror mig leva, kan det bli synligt för mig att jag inte lever som jag lär. Har folk gått vilse i själva begreppet? Har vi missförstått ordet värdegrund? Tror det är ett tillstånd vi kan nå, när det istället faktiskt är utgångspunkten i allt vi gör. Tror den kan definieras i ord men inte behöver levas. När det i själva verket är så att definitionen av din värdegrund kommer av hur du lever, dina val i vardagen, i stort som smått. Det är där din värdegrund definieras.

Kanske är det så att allt för många lever utifrån en mellanmänsklig värdegrund, den som bygger på igenkännandet. Gamla Siv på hemmet minner dig om din egen gamla farmor och därför blir du berörd av nyheter att hon far illa i vård och omsorg. Alternativet är den medmänskliga värdegrunden, som kräver mer av dig. Att välja den medmänskliga värdegrunden kräver att du ibland avstår vissa sammanhang eller sällskap, visar civilkurage nog att försaka sådant som är oetiskt, odemokratiskt osv. Den kräver av dig att du ser inte bara att Siv på hemmet har ett värde, som människa, utan även att den romska kvinnan som tigger utanför ICA, i hopp om att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna skicka hem så yngsta barnet kan få välbehövlig astmamedicin, också har ett värde, som människa. De är båda människor, har ett grundläggande värde som sådana och därför värda all kärlek och omsorg. medmänskligheten

Kanske är det inte svårare än att när någon säger ‘Stort Helena, du lever verkligen din värdegrund!‘ till mig, så är måhända det underförstådda ett budskap till dem själva som säger ‘Just ja, så kan man ju faktiskt göra, svårare än så är det inte.‘. Att det i all sin enkelhet pekar på små vardagliga handlingar, medvetna val i stunden, som fler kan testa? För det är så, att vill du leva en annan värdegrund så är det fullt möjligt, för var och en av oss. Allt som krävs är medvetna val. Allt som krävs är att ignorera det jag säger, titta på det jag gör och med en varsam självkritisk blick se om jag faktiskt lever den värdegrund jag önskar leva.

Själv fallerar jag. Ofta. Trampar i klaveret i parti och minut. Men ändå, som någon slags grundton, så finns den där, den värdegrund jag faktiskt vill leva. Och lever. Den är mycket tydligare för mig idag än någonsin innan, och min medvetenhet för när jag tar en ton som inte alls är i samklang med grundtonen, är numera hög. Jag är inte längre döv för den symfoni jag själv utgör, den symfoni som utspelar sig med varje andetag, varje yttrande, varje handling. Olika toner, stor skillnad i nyanser. Många budskap.

Lyssna och ta in dig själv. Vilken symfoni spelar du?

9 tankar på “Bortom alla vackra ord…

 1. Jag vet inte om jag tror att man alltid lever sin värdegrund. Det är svårt det där… alla har vi nog känd ibland att vi har agerat på ett sätt som egentligen inte kändes riktigt rätt. Antingen för att vi blev medryckta av omgivningen eller att vi var lite utom balans.

  • Och då ”lever vi ju inte vår värdegrund”. 🙂 Blir kanske semantik av det hela, men tror det är viktigt att fundera kring det i alla fall. För värdegrund existerar endast som ett uttryck av det görande jag uppvisar!

 2. tror att många inte lever sin värdegrund utan som det tror att andra tycker att de ska leva … Märks när det genuina kommer fram hos människor. Då lever de enligt sin egen värdegrund. Med magkänsla o allt J

 3. Det finns olika typer av värderingar. Många är vi medvetna om så kallade öppna värderingar. Andra är vi ofta inte medvetna om, de kallas dolda värderingar. Gemensamt för våra värderingar öppna eller dolda är att de styr vårt beteende. Jag tycker Isberg modellen är bra att lösa konflikter på en bra sätt.

 4. När du lever din värdegrund, så är du i balans. Du är sann. You walk your talk. You smoke what you sell. Och så vidare. Detta borde verkligen inte vara något svårt. Det är så jag förväntar mig världen och alla jag möter. Genom att du ich jag och flera kan vara så tydliga i detta så skapar vi utrymme för andra att våga. Att vara sina sanningar.

  Vi människor har det svårt med kognitiv dissonans tänker jag. Och att när det är avsaknad av skillnad i varandet och sägandet hos den vi möter ~ då blir det skönt, enkelt, befriande. Mer det åt alla ❤

 5. Att leva sin värdegrund är ett arbete som kräver dagligt underhåll. Varför är det då så förtvivlat svårt och varför faller jag så ofta ifrån de värderingar jag säger att jag har? Jag är bara människa och långt ifrån ofelbar, men jag försöker lära av mina misstag och bli lite modigare nästa gång och säga ifrån och stå upp för mina värderingar. Jag är mycket bättre på det idag än för t ex fem år sedan. Ju mer kunskap jag får desto mer förstår jag att jag inte fattar. Men jag tittar mig i spegeln varje dag och tänker att ”idag ska jag vara mitt bästa jag” Den värdegrund som vi ska leva och arbeta efter i skolan är för många bara en hög med ord som man har svårt att relatera till. Inte ens Gandhi och Dalai Lama är/var perfekta hela tiden. Att vara en god medmänniska är att göra sitt bästa hela tiden. När man blir hundra kanske man inte behöver tänka på det utan man bara är. Att tänka att människor gör det bästa de kan vid ett givet tillfälle kräver mycket träning när de faktiskt uppför sig idioter. (Donald Trump och Sarah Palin faller i tanken), de får mig att bli en sämre medmänniska för jag skulle vilja klippa till bägge två. Dags för underhåll. Jag jobbar på mig hela tiden. Jag älskar värdegrunden!

 6. Reblogga detta på Styrbords tankar och kommenterade:
  Min vän Helena bloggar sina funderingar efter ett samtal vi hade imorse några stycken. Det här med att leva sina värderingar och få uppskattning för det – hur kommer det sig att det ens beröms?
  Om att leva sina värderingar eller vad innebär det att vara människa, i en demokrati, i ett sällskap, med sig själv?

  Kan det vara skillnad mellan att ha värderingar och leva dem? Ja, såklart. Hur har du det med dina värderingar. Har du det civilkurage som krävs i tidevarv av narcissism, rasism och ett obegripligt underhållningsvåld många blundar och tiger inför…

 7. Mmm det där med att leva sina värderingar är trixigt. I den här tidsåldern av narcissism med selfiesar och egna middan på Instagram varannan minut kräver det andra skills tänker jag än att leva sina värderingar per automatik. Det KRÄVER att man medvetandegörs om vad som är mina läppar bekännelse i sammanhang där jag önskar att få vara och vad som är min reella värdering som kanske faktiskt kräver av mig att jag gör val som är obekväma för min omgivning (slutar skratta åt blondinskämt, ifrågasätter rasistiska uttal/handlingar eller underhållningsvåld) och i stunden satsas min rank i umgänget. Det är skillnad på att leva sin egen värdegrund eller andras värderingar tänker jag. Egentligen återkommer vi till vad det innebär att vara människa. Jo vi föds till människor men att fylla människan med innehåll det är det som blir att vara människa. Och där kan man åter ställa frågan – Lever du dina värderingar som en god medmänniska?

  Kul att du ville använda just den där bilden. Den betyder mycket.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.