Vilken njutning!

Idag skulle jag på arbetsmöte i Lomma och hade redan i veckan avsikt att cykla dit. Har cyklat distansen förut men aldrig just den sträckan, så det blev en premiär helt enkelt. Väldigt skönt att:
1) vara billös vilket gör att ”ta bilen” inte var ett alternativ.
2) ha en cykel som fungerar tillräckligt väl för att kunna cykla en mil eller två på.
3) ha hälsan att kunna cykla 2,5 mil utan att smälla av på kuppen.

lommaDessutom är jag tacksam för att det inte blåser så mycket som det gjorde tidigare i veckan, hade det varit halv storm hade jag nog cyklat till Värnhem och tagit bussen därifrån istället.

Kom fram till Lomma lite för tidigt så jag tog en extrasväng bort till stranden/fyren.

Bjöds på lunch, marockansk myntateceremoni, delikata hembakta chokladbollar och korinterkakor och trevligt umgänge. Och jo, vi arbetade lite också, jag lovar. Planering för kommande året är i full gång!

På hemvägen påmindes jag om att jag hade tänkt plocka krikon (som jag just förstått kanske heter mirabeller istället, men det verkar vara rena rama djungeln vad som är vad inom plommonfamiljen, så det överlåter jag åt någon annan att rodda rätt på) igår vilket inte blev av trots allt, så jag vek av inne på Bulltofta och plockade ett par kilo. Tog kanske 10 minuter. Max! Plockade en bråkdel av det som låg på marken under ett (!) träd, så bor du i närheten, ut med dig och plocka! Allra bäst och mest finns enligt min erfarenhet på grusgången/cykelbanan bakom Vårberga förskola och vidare bort mot de gator som mynnar ut mot den grusgången (Gullbergagatan osv). Håll utkik efter körsbärsstora gula (och även röda) små plommonliknande bär på marken, du kan inte ta fel.

mirabeller

Gott är det, gratis och nyttigt dessutom, och det går att göra alldeles fantastiskt god plommonsylt osv om det lockar. Jag brukar frysa in urkärnade mirabeller som jag kan plocka fram och laga en sats sylt eller två av vintertid. Om du saknar en urkärnare (jag har flera stycken, brukar finnas att köpa på loppisar!) kan man ta en flaska och en stor hårnål/stoppnål, sätta bäret uppe på flasköppningen och pluppa nålen genom, så att kärnan skjuts ner i flaskan. Inte prövat själv, men det verkar funka. Kanske du har testat?

7 tankar på “Vilken njutning!

  1. Ljuvlig bild på plommonen och ett värmande inlägg i vintermörkret! Här i Luleå har vi en meter snö, 15 grader kallt och ljust ett par timmar om dagen. Men det är gnistrande vackert dom timmarna, så jag klagar inte

    • Herregistanes så mycket snö! Idag blev det frost i Malmö så även vi har fått lite gnistrande solsken idag, men senaste veckorna har just den aspekten lyst med sin frånvaro.

  2. Pingback: Plockarpromenad med Pop | HERO – the coach

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.