Den snäva normen

Vi lever i en värld av problematiserande. Överallt ser jag individer, organisationer, myndigheter, företag som problematiserar. Som har tydliga normer för hur man ska vara, se ut, bete sig, agera. Faller någon utanför normen så problematiserar vi gärna detta. Och gör vårt bästa för att avhjälpa problemet. Fixa det. Lösa det. Få problemet att försvinna.

Och många gånger undrar jag om inte det är vårt tänkande kring problemet som är problemet, snarare än problemet i sig. Har skrivit om det innan. Och det är på något vis som att jag fått upp ögonen för detta, på riktigt, på sistone.

Ponera att någon i din omgivning ”har ett problem”. Är det personen i fråga som upplever det? Eller är det du, och andra runtomkring, som tycker att det där är ett problem? Är det verkligen ett problem? Finns problem på riktigt, eller är det just hur vi tänker kring något som gör att vi uppfattar det så? Blir det ett verkligt problem tack vare att vi tänker problematiserande kring det? Blir det kanske tom till, just av den anledningen?

Jag vet inte jag. När jag började knattra på detta blogginlägg var mina tankar grumliga, och jag upplevde att jag var långt från klarsikt, för jag var mitt uppe i ett sånt här problematiserande skeende. 20140506-173731.jpgSedan dess har det gått ett par veckor, och fast jag fortfarande inte är säker så har jag agerat, och bestämt mig för att inte problematisera. För jag vet inte om det verkligen är ett problem, eller bara ”ett problem” som jag och omgivningen skapar för att det faller utanför ramarna. Något som inte är som det brukar. Ska man då fixa, avhjälpa, återföra till fållan, till normen? Eller ska vi försöka vidga den där förbenat snäva normen?

3 thoughts on “Den snäva normen

  1. Jag hade en kompis som sa: ”Problem, så härligt, nu får jag kavla upp ärmarna och göra något”. Han menade att det är bra med problem, för då kommer något till ytan, som en kan göra något åt. Det är en infallsvinkel.

  2. Du har rätt, men eftersom vi är många som faller in i normen och tänket att ett problem ska lösas så är detta något man får jobba med. Men det är verkligen bra att du tar upp det, så att man får tänka till.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.