Vet ni vad detta är?

Frågade sonen sina föräldrar, och visade fram ett papper där han precis plitat ned tre krumelurer, som såg ut som e n i. Nä, svarade vi, efter att först ha sagt e n i och fått till svar att det inte stämde.

Det hela började förresten med att jag frågade ”Vad har ni lärt er idag?”, under middagen. Tonårsdottern svarade ”Inget” men lillebror ropade glatt ”Jag har lärt mig nått idag!” och studsade iväg efter penna och papper för att visa oss.

De där krumelurerna var siffrorna 100 – 10 – 1 med egyptiska tecken. Sonen fortsatte med babylonska siffror, kinesiska, romerska osv. Vi fastnade på de romerska, för varken sonen eller hans föräldrar kom ihåg vilken av D C L som betydde vad (500 – 100 – 50, har jag lärt mig nu). Så maken googlade och landade på en sida på Wikipedia med en jämförelsetabell. Nytt papper fram och sonen kastade sig över det för att skriva av tabellen:20140224-191547.jpg

När han kom till det kinesiska tecknen så sa han ”Oj, den såg inte lätt ut!” och det höll vi med om (se längst upp till höger i tabellen, under kinesiska). Efter en stunds tystnad kom det ett glatt utrop ”Jag klarade det, kolla själv!”.

Detta ivriga studium av kinesiska tecken för siffror fortsatte och ett tu tre utbrast han ”Det var den kinesiska femman, mamma!”, och det var det. Det var den siffran han kom ihåg från lärarens genomgång under dagen, som han ritat som exempel på första lappen.

Frågade när tabellen var klar (han har själv lagt in de egyptiska talen 1 och 10 som han mindes från dagens lektion, eftersom de egyptiska ej fanns med på Wikipedia-sidan) om jag fick fota hans tabell och blogga om den. Han samtyckte. Och det är jag glad för.

För det här gör mig glad och det vill jag gärna sprida. Han är en gosse som gillar matte, men som tyckt det varit trist senaste året, ja, utom Kluringarna då. Så att se honom komma hem och vara så ivrig att dela med sig av sina nyvunna kunskaper och insikter, det värmer en mors hjärta. Tack Elenore, för att du än en gång öppnade den spännande dörren in i matematikens värld för honom!

Och tänk, jag och maken lärde oss också något nytt idag, tack vare att jag ställde frågan:
Vad lärde du dig idag?

4 tankar på “Vet ni vad detta är?

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.