Här skulle jag kunna stanna länge

Sommarfest med kören i Simremarken, ett stenkast från havet. Mellan middagen och efterrätten drog halva gänget ner till bryggan rakt nedanför huset. Jag med lånad handduk. Skönt väder efter en höstruskig dag… efterdyningarna av dagens blåst märktes rejält ute på bryggan.

Men vad tusan!
Har jag lånat med en handduk så har jag.
Klart jag ska kallbada!

Nöjd och uppfriskad efter kvällens kallbad!

Så jag börjar strippa, tar mig naken nedför stegen, ner i vattnet. Skönt! Ligger i en 30-40 sekunder, sen kliver jag upp. Mest för att inte mina fina körkollegor som stod och huttrade på bryggan skulle lida alltför länge. Känslan av här skulle jag kunna stanna länge, länge följer mig.Inte bara har jag vant mig vid det kalla badet (eller den kalla duschen), utan jag har kommit att njuta av det. På riktigt. Det ä r skönt, och framför allt, det är något helt annat att plurra i 10-gradigt vatten (det börjar bli väl varmt! Frågan är var gränsen för kallbad går? Vet du?) eller +20-gradigt dito, det går inte att jämföra mer än att du blir blöt.

Nyckel till njutningsfullt kallbad: andningen. Djupandas (gärna en vända Wim Hof-andning före, men framför allt under tiden) och låt dig slappna av. Där finns Zonen, och bäst av allt: den tar inte slut när jag kliver ur vattnet utan stannar kvar i mig en lång stund efteråt.
Ljuvligt!

 

5 tankar på “Här skulle jag kunna stanna länge

  1. Pingback: Uppföljning maj 2019: Som jag är. | HERO – the coach

  2. Älskar att bada i havet men inte under 18 grader och så 25 grader i luften och sol när jag kommer upp 🌞. Men förstår av er som kallbadar att det är något speciellt 👍❤

    • Det ÄR verkligen något annat, som inte går att jämföra med ”vanliga bad” liksom. Det tror jag är en viktig aspekt att ta till sig, så det inte blir jämförelsen med känslan av ett ljummt bad en sommardag!

  3. Jag har länge velat prova på att kallbada men är frusen av mig…. Är ingift i finsk familj och de pratar varmt om det. Kanske en dag vågar jag! 🙂

    • Om man bastar först är det inte så farligt, det är tuffare att hoppa i utan bastun (särskilt om man, som jag oftast gör, varken bastar före eller efter), men det är så himla skönt, framför allt efteråt. Med reell djupandning före (Wim Hof) och fortsatt djupandning under tiden så klarar man mer än man tror!

      Så jag håller tummarna för att du testar! (Jag är också frusen av mig, men det börjar ändras. Tar kallbaden som orsak till det!)

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.