Fakta vs Åsikt

Vi tar det igen: 
Du har en plan. Du vill åstadkomma något. Du agerar och får ett resultat.
Kanske blev resultatet precis det du avsåg att åstadkomma. Kanske blev det delvis det du avsåg, eller så blev resultatet definitivt nått helt annat än vad du avsåg. Men oavsett vad, så har du ett resultat. Och det resultatet är ren och skär fakta.

Sen då?
Jo, om resultatet blev det avsedda, kanske du tänker Wihoo, så lyckat resultat. Det här blev ju helt fantastiskt, så lyckad jag känner mig!

Om resultatet blev lite sisådär, kanske du tänker Njae, det blev ju inte helt lysande det här, fast, det duger kanske.

Och om resultatet inte alls blev det avsedda, är risken stor att du tänker Amen gud så kass jag är, vilket katastrofalt misslyckande, jag är ju helt värdelös, lika bra jag lägger ner, det här kommer ju aldrig att gå. 

Ovanstående är exempel på åsikter, på mitt dömande, mina tankar, om resultatet.
Och vad händer när jag, du, vi alla lite till mans, förväxlar åsikten med fakta?

Jag skulle tro att jag inte är ensam om att landa i en rädsla för misslyckandet, en rädsla som lätt gör mig handlingsförlamad, vilket leder till passivitet. För är jag rädd för misslyckandet (dvs åsikten om) så kommer jag med stor sannolikhet inte att agera. Och mitt icke-agerande gör att jag inte ger mig en chans att ta reda på vad jag hade kunnat få för resultat.

Fakta = Önskat eller oönskat resultat.
Åsikt = Lyckat eller misslyckat resultat.

 

5 tankar på “Fakta vs Åsikt

  1. Jag tycker det finns ännu en aspekt. Tänk om det oväntade – det icke förväntade ”misslyckandet” i själva verket är en utveckling? Det kanske bara krävs att en ser situationen ur ett annat perspektiv?

    • Preciiiiis, och det är det som blir möjligt tänker jag när vi ser skillnaden mellan fastan och åsikten.

      Testa och lek med lite olika åsikter helt enkelt!

  2. Jag misslyckas hela tiden men ser det ofta som en lärpeng till mig själv. Jag vet att jag bara lyckas när jag själv har bestämt mig för att göra det som gör mig lycklig, inte göra saker för att bli lycklig. Det vill säga det jag tror att andra vill ha av mig. Fast det misslyckas jag med också. Hehe…

  3. Tänk om det är så att allt blir som det ska vara? Även om det inte blev enligt planen. Jag försöker hitta meningen i det som blev. Även om det kan vara nog så svårt när åsikterna står och knackar på dörren…

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.