Ej reklam, tack!

Har under sommaren fått insyn i reklamvärlden tack vare minstingens sommarjobb som reklamutdelare till Svensk Direktreklam. Jag har bistått på lite olika vis, inte minst genom att visa hur det går att effektivisera arbetet, både att sortera reklamlapparna, och att dela ut dem.

Insikterna har varit många. För det första blev jag paff över hur lite betalt det är, samtidigt som det gläder mig att en trettonåring via SDR kan få ”ett riktigt jobb”, något jag verkligen uppskattar. För det andra: gisses vilken enorm mängd reklam som delas ut varje vecka… inte klokt. Den gångna helgen skulle B dela ut nästan 200 kg reklam till knappt 450 hushåll. Vi snackar alltså i runda slängar ett knappt halvkilo reklam per brevlåda (fast det faktiskt blir än mer till de hushåll som vill ha reklam. Du förstår varför snart!) Så mycket har det inte varit de andra helgerna som tur är, men samtidigt…. det känns helt absurt!

”Technical difficulties” tjoade Mr B till mig, när vi sammanstrålade igen efter att vi delat upp oss och han hade den lille dra-maten-kärran. Lokalkändiskatten Lucas hade hoppat upp och lagt sig bekvämt tillrätta… fast så fort jag kom dragandes med storkärran hoppade han genast ner för att se om han kunde hitta ett bättre åk.

Men, det som jag egentligen vill förmedla är det här:
Bara för att du skriver EJ REKLAM TACK, eller varianter på temat som INGEN REKLAM eller NEJ TILL REKLAM, så innebär det inte att du går lottlös när reklamutdelarna är i farten. Står det EJ REKLAM på din brevlåda kommer du att få gratistidningar (t ex Lokaltidningen och Vi i Villa), och även samhällsinformation (t ex lappar från vatten/avfalls-verket och de politiska partierna).

Om du vill undvika gratistidningarna behöver du komplettera EJ REKLAM TACK-skylten med INGEN GRATISTIDNING. Då kommer du bara få samhällsinformation. Detta har jag inte själv vetat om, så även om jag brukar bläddra i Lokaltidningen när den kommer, så funderar jag allvarligt på att komplettera min EJ REKLAM-skylt med INGEN GRATISTIDNING, TACK också.

Vill du vara helt säker på att slippa annat än adresserad post i brevlådan, så kan du hämta lite inspiration från en brevlåda jag stötte på under sommaren, när jag bistått B med reklamutdelningen på de två distrikt han arbetat på. En enda brevlåda hade denna fullkomligt heltäckande lista: Ingen reklam, inga gratistidningar, ingen samhällsinformation, ingen politisk information, ingen information från något kyrkligt/religiöst samfund… och undrar om det inte stod ytterligare något som jag i nuläget inte kan komma på. Lite kul var det allt, och jag undvek noga att lägga någon lapp i just den brevlådan, det är ett som är säkert.

 

7 tankar på “Ej reklam, tack!

  1. Intressant, visste inte att man kunde skriva nej tack till gratistidningar också!
    Samhällsinformation går dock ej välja bort för där gäller tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen 🙂

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.