Övergångsåldern – prata om eller tiga ihjäl?

Under 2017 hade jag, flertalet gånger, samtal om övergångsåldern med olika väninnor. Insikten slog mig då, att klimakteriet är lite som ett stort mörkt hål – nått jag hört talas så klart, men i princip inget jag någonsin talat om med någon, innan förra årets samtal då. När jag tänker efter, så vet jag inte ens när mina kvinnliga släktingar och väninnor – med få undantag – kom in i klimakteriet. Inte heller vet jag hur det varit för dem, om det varit problematiskt eller utan bekymmer. Varför vet jag inte det? Och finns det något jag kan lära mig av dem som är inne i övergångsåldern, och av de som tagit sig genom dem?

Ja. Det är klart det finns! Så, ett perfekt tema för årets första ChattyMeals event i egen regi helt enkelt, något jag kläckte tillsammans med en av sagda väninnor. Jag synkade innehåll och meny med henne och sa sen att jag behövde hitta ett lämpligt foto att illustrera det hela med. Hon föreslog då att jag skulle stoppa huvudet i kylskåpet och be någon i familjen ta ett foto. Sagt och gjort:

Frågade henne sen om just detta var ett tips, och jodå, ”det är skönt när det bränner” fick jag till svar. 🙂 Så, kom du med, ta chansen att prata övergångsåldern, att dela med dig av farhågor och rädslor om du liksom jag ännu inte riktigt är där, likväl som tips och tricks från dig som är mitt uppe i det, eller genom det, för vad man kan göra för att lindra besvär som svallningar, sköra slemhinnor och jag vet inte allt. För ärligt talat, det är verkligen så – jag vet inte så mycket om det! Men vill veta, inte minst för att jag, född 1972, inte lär ha lång tid kvar innan det är jag som på riktigt sliter upp kylskåpsdörren i jakt på momentan svalka!

 

11 tankar på “Övergångsåldern – prata om eller tiga ihjäl?

 1. Pingback: Uppföljning av 2018 års intentioner – februari | HERO – the coach

 2. Pingback: Pratat Övergångsåldern! | HERO – the coach

 3. Ja! Klart vi ska prata om´et! Har jag tänkt länge, men inte gjort nåt åt! Är tre år äldre än dig och inte heller där än, men … tänker att det är ta mig tusan dags att vi prata om övergångsålder och klimakteriet. (olika ord på samma sak va?). För några år sedan var det mens-snack. Det är mycket inkontinens- och mammamagesnack i hälsovärlden där jag befinner mig. Det är mkt prat om småbarnsåren. Men … vi då? Som har halvvuxna ungar som flyttar hemifrån. Som gråter mycket (är DET ett tecken?) och ändå har massor med livsglädje och energi och tid. Men ändå inte lika mkt energi som förr … Nu kör vi! Tack för inlägg 🙂

 4. Det är en kvinnlig företeelse, därför inget som det pratas om. Precis som mens. Eller kvinnors sexualitet. Är mitt i och det är upp och ner. Att mensen kommer allt er sällan älskar jag!

  • Och varför i allsindar är det något som inte snackas om? *retorisk fråga*

   Smått frustrerande är det i alla fall. 🙂

   Även jag ser fram emot att bli kvitt mensen, även om menskoppens intåg i mitt menstruerande liv verkligen gjort att mensen inte öht är samma bryderi som det var innan!

 5. Hej Helena! Intressant ämne! Mörkt och ibland något överdrivet upplevd kanske, men det har ju sin förklaring 🙂 Min egen klimat-förändring, det var så jag upplevde klimakteriet. Nu hade jag en del kunskap vilket säkert hjälpte mig över det värsta. Men jag var förberett på förändring. Efter ett års oregelbundenhet med en skrapning som avslut så upphörde mensen helt. Så kom värmevallningarna. Då var jag 52 -53 så där. De finns ännu lite då och då nu när jag är 63. Sköra och torra slemhinnor finns det bot för, både med östrogen och utan.
  Det är en tid för förändring också psykologisk för några av oss. Men tiden av svarthålsupplevelsen kan bli kort och ett gott liv kan uppnås. Var tid har nog med sitt. Och en är inte slut som kvinna för det, i dag kan vi fortsätta vårt kvinnoliv på det sätt vi själv önskar när vi accepterar övergången. Möt den i farstun ❤

 6. Bra att du lyfter detta ämne. Känsliga kvinnliga ämnen talas det tyvärr inte så mkt om. Men det behövs! Jag vet inte ens när min mamma kom in i klimakteriet, det borde man fråga efter. Det kommer ngn gång mellan 45-55 har jag förstått…

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.