Ekologisk varumärkeskonspiration?

Först försvann Pågens ekologiska fullkornsskorpor från hyllan. Kvar fanns bara Änglamarks egna, och jag tänkte att det bara var något övergående. Inte minst eftersom Änglamarks fullkornsskorpor, vilka vi köpt av misstag några gånger, inte är goda överhuvudtaget. Vi gav dem till hönsen till slut, för ingen i familjen ville äta dem. Så de vill jag inte köpa. Men Pågens fullkornsskorpor har inte synts till på flera månader på vår lilla COOP, så det är nog ingen tillfällig slump utan som medvetet beslut. Alltså får familjen Roth inte längre några fullkornsskorpor (om vi inte handlar just den varan på en annan butik vill säga).

Här om dagen skulle jag köpa krossade och passerade tomater. Samma sak där. På COOP finns endast deras eget varumärke om jag vill ha ekologiskt. Så skulle jag köpa smör. Och nu blev det faktiskt uppenbart att detta måste vara en medveten strategi, en varumärkeskonspiration för ekologiska produkter helt enkelt. Tidigare har det bara funnits ARLAs ekologiska smör. Nu fanns bara Änglamarks, som jag aldrig tidigare sett. Att Änglamark tar fram en ny ekologisk produkt i sitt sortiment har jag inget emot, men varför får jag ingen valmöjlighet, bara för att jag handlar ekologiskt? Kolla själv hur hyllan ser ut, det finns massvis med icke-ekologiska valmöjligheter, men för ekologiskt endast Änglamark (översta hyllan åt vänster till, lite svårt att se men där finns det).

Varumärkeskonspiration

Klev vidare och skulle ta ett paket röda linser också. Gissa vad jag upptäckte? Jo, det enda ekologiska alternativet var Änglamarks röda linser.

Välj en annan butik då, kanske du säger. Jo det går kanske, men lika illa är det på ICA Maxi, även där har jag börjat notera trenden att andra ekologiska märken försvinner, för att endast lämna ett alternativ: I love Eco på ICA och Änglamark på COOP. Sen vi sålde bilen handlar jag mer på COOP, för det ligger lite närmre hem, därför kommer de flesta av mina exempel därifrån. Men jag har noterat detsamma på ICA. De är lika goda kålsupare, med andra ord.

Tillägg efter publicering:
Samtidigt är det så att det finns en ekohörna på vårt COOP med Kung Markatta och Renee Voltaire och andra ekologiska märken, så på sätt och vis känns det som att det finns fler ekologiska valmöjligheter på lite udda saker – vilket jag storligen uppskattar – samtidigt som det minskar på basvarorna.

(Och hur butikerna väljer att dela upp varor efter märken snarare än efter produkt gör mig frustrerad, springer som en tätting mellan hyllorna i febril jakt på än det ena, än det andra, som aldrig står tillsammans så jag kan jämföra och därmed välja enklare. Men det är en annan fråga…)

Därav att jag ställer mig själv – och världen – frågan:
Är det så att detta är en medveten ekologisk varumärkesstrategi? Är det ICA och COOPs tanke att endast de egna ekologiska varumärken ska finnas på hyllorna? Att jag som kund ska inte få en chans att själv välja mellan olika ekologiska varumärken? Varför i sådana fall? Hur är detta bra för mig som kund? Och varför gäller det endast (i nuläget, vissa av) de ekologiska varumärkena?

4 tankar på “Ekologisk varumärkeskonspiration?

    • Vet du Roger – du har rätt. Jag har glömt att jag stört mig på att Pågens skorpor inte är eko, därav kanske vi köpte Änglamarks eko medvetet någon gång till och med. Men inte tyckt om och därav gått tillbaka till Pågens. Det är dock likförbaskat så att Pågens fullkornsskorpor inte längre finns på mitt lilla COOP. Och det tycker jag är trist.

  1. Arla smör har en orsak.
    Arla har brist på ekomjölk efterfrågan ökar på ekomjölken. Samtidigt som flera större leverantörer börjar splitleverera/lämnat Arla pga av att de får bättre betalt av andra.

    Man har uppenbarligen prioriterat bort smör då.

  2. Willys gör samma sak. Började fundera på om det var nån taktik dom pysslar med för några månader sedan. Var skisned när axa krav havregryn byttes mot garant eu eko.

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.