Tack och adjö, MFF!

Var på MFF-match igår, Malmö IP, träningsmatch mot Bröndby. Lite extra roligt eftersom vi har Bröndby-fans i familjen och därför var vi en utökad skara som i spänd förväntan begett oss till arenan.

sista MFF-matchen

Sista MFF-matchen för mig?!

Jag är ingen hardcore MFF:are, direkt, har snarare gift mig till supporterskapet, men har under årens lopp hängt med hyfsat ändå. Och hela familjen var i Madrid i december 2015 och såg Champions League-matchen mot Real Madrid (vi syns faktiskt 3 minuter in i det länkade klippet). Den typen av matcher kan jag tänka mig att gå på igen faktiskt, men vanliga Allsvenskan- eller Svenska Cupén-matcher, eller för den delen simpla träningsmatcher. Nope. Det var min sista igår.

Varför?
Enkelt.
Det stavas b e n g a l e r.
Och även s m ä l l a r e.
(Och vi snackar inte små kina-puffar, utan det smäller så det gör ont i öronen!)

Max WimanJag tycker inte det är ok. Inte på nått plan, något även Max Wiman ger intryck av i sin krönika över träningsmatchen. Inte heller är jag imponerad av MFFs och MFF Supports tama sätt att hantera det hela. För de facto är det så att det skapats en kultur där bengaler, smällare och även allsköns okvädingsord och buanden är tillåtna. Vill inte påstå att klubb och supporterförening uppmuntrar beteendet, men de gör heller inte allvar av sina ord att de vill få bort det.

Och tänk. MFF Support har så mycket bra att bygga vidare på istället. Minns hur fansen imponerade på världen i Madrid. Trummandet och sjungandet, det är fantastiskt. Minns med glädje också någon av Champions League-kvalmatcherna som jag såg på stadion. Vilket tryck. Sång och trummor i 90 minuter, rätt upp och ned. Oerhört häftig upplevelse, som jag aldrig kommer glömma – och dessutom helt utan bengaler och smällare eftersom Champions League ju bevisligen lyckats hålla de aspekterna av fotbollskulturen borta. Det är anledningen till att jag säger att sådana matcher går jag gärna på i framtiden. Även Malmös dam-matcher kommer jag gå på, för där har (ännu?) inte bengaler och smällare gjort sitt intåg. Men i övrigt säger jag tack och adjö.

Jag är inte den första, garanterat inte den sista, som lämnar som en markering, och/eller helt enkelt för att jag inte vill vara i en miljö som denna längre. Jag tycker verkligen det är sorgligt, inte minst för att det i mångt varit en av de saker som hela familjen samlats runtikring. Och på tal om familjen, så är det inte utan att jag räds minstingens stora fotbollsintresse. Är fotbollskulturen verkligen främjande för våra barn och ungdomars utveckling till kärleksfulla och omtänksamma vuxna?

1 tanke på “Tack och adjö, MFF!

 1. Hej Helena. Som vanligt är ditt engagemang beundransvärt! Jag är helt enig med dig om att det är riktigt obehagligt med dessa bangers och även bengalerna är ett ofog, även om jag hade varit för bengaler i organiserade, kontrollerade och säkra former, där ingen riskerar att komma till skada och där tillstånd sökts och beviljats i förväg, vilket en gruppering inom supporterleden har jobbat intensivt med, men där den tillståndsgivningen myndigheten än så länge inte har godkänt ansökningarna. Jag ett par kommentarer till ditt inlägg. Jag påstår att MFF verkligen gör allt som står i deras makt, för att komma tillrätta med detta problemen, vilket du skulle hålla med om om du har följt debatten intensivt. Både när det gäller bangers och bengaler, så är problemet att de smugglas in på läktaren på ställen på kroppen där visiterande ordningsvakter enligt svensk lasatiftning inte äger rätt att visitera åskådarna… Det är ett stort problem, som i kombination med att de som brukar dessa saker på läktarna maskerar sig på ett sätt som omöjliggör identifiering även om arrangören har högupplösningskameror installerade på läktaren, vilket MFF som ett led i denna kamp har installerat på Swedbank Stadion. Sen läser jag ofta att många blandar ihop MFF-Support med MFF-klacken i stort, vilket är felaktigt, eftersom dessa två inte är synonymer. I klacken finns en väldigt stor andel som inte tillhör MFF-Support. MFF-Support tar aktivt avstånd ifrån dessa handlingar, men har tyvärr ingen makt över individer. De som utför dessa handlingar tillhör andra supporter-grupperingar som klart har deklarerat att de gör som de vill och bryr sig inte om varken vad MFF eller MFF-Support tycker och har även kritiserat exempelvis Åge Hareide och Markus Rosenberg då de har uttryckt sitt ogillande av bengalbränning och smällande av bangers. Detta rör sig alltså om grupperingar som anser sig stå över alla andra och där ingen skall säga åt dem vad de får eller inte, utan dé bestämmer de helt själva. I dessa grupperingar finns det en del mindre mysiga individer, som om någon bland övriga åskådare på läktaren har synpunkter på vad de håller på med, tydligt markerar att vederbörande skall knipa igen, för att slippa mindre trevliga konsekvenser. Det jag vill komma fram till är att både MFF och MFF-Support gör vad de kan, men de medel som står till buds räcker tyvärr inte. Det har gjorts en utredning på riksnivå som Björn Ericsson höll i, med förslag till nya lagar, för att öka möjligheterna att komma tillrätta med problemen. Tyvärr är den lagstiftande församlingen inte så rask i detta ärende som vinskola önska, för några nya lagförslag har ännu inte lagts fram. Att det fungerar på UEFAS matcher beror helt enkelt på att deras regelverk är riktigt tufft. Det brändes en del bengaler på en av CL-matcherna under den första CL-säsongen och då straffades MFF av UEFA bl.a med ultimatum att om set hände igen, så skulle man därefter tvingas spela med hela den norra läktaren (ståplats) tom. DÅ blev även de hårdhudade hardcore-brännbara rädda för att gå miste om CL-matcher, så då lade de av. Inom Svenska Fotbollförbundet finns inte ett sådant extremtufft regelverk, så att göra som inom UEFA kan man därför inte i nuläget.

  Jag ogillar som sagt dessa företeelser lika mycket som du gör, men lovar dig alltså samtidigt att både MFF och MFF-Support gör vad som står i deras makt, men tyvärr är deras tillgängliga medel i nuläget tämligen tandlösa och jag garanterar att de är MINST lika frustrerade och upprörda över det som händer, som du, jag och många med oss är. Som regelverken ser ut i dagsläget så är en besvikelse riktad mot MFF och MFF-Support av den anledningen felriktad. Kritiken borde istället riktas mot lagstiftande församling som i detta ärende intebhar fått ändan ur vagnen, trots att det sedan ganska långt tid tillbaka finns en utredning med färdiga förslag till lagändringar. Att det tar sådan tid har även Björn Ericsson uttryckt sitt missnöje över.

  Fotbollsrörelsen som sådan, i betraktelsen fotbollsföreningarna själva, bär alltså inte på någon kultur som är sunkig och moraliskt tveksam, utan det är endast vissa supportergrupperingar som vägrar låta sig styras som gör det. Dessa grupperingar visar bara fulfingret mot alla som kritiserar dem… Jag har följt skeendena och debatten under några år nu och känner mig tyvärr ganska uppgiven för tillfället, även om jag inte kommer låta det påverka frekvensen av besök på Swedbank Stadion. Jag har dock full förståelse för alla som tvekar att ta med sina barn till dylika evenemang. Jag har haft min 8-åriga dotter med ett par gånger utan problem, men då har vi inte tittat på någon ”högriskmatch”. De diskuterade företeelserna inträffara nämligen i regel endast då MFF möter något av storstadslagen AIK, Djurgården, Hamarby, IFK Gbg eller HIF.

  Jag fortsätter dock hoppas på att lagstiftarna kommer loss snart…

  Mvh
  Bo

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.