Ekologiskt knäcke någon?

Ja, det finns redan, så klart. Men har du tänkt på att Wasa Bröd inte har något ekologiskt knäcke i sitt sortiment? Vi slutade handla köpebröd för ganska många år sen men knäckebröd går det åt riktigt mycket av här hemma. Eftersom vi försöker handla så mycket ekologiskt som möjligt, och Wasa fyller hyllorna i knäckebrödsgången så hamnar jag i bryderi vareviga gång det står knäcke på inköpslappen.

BoldomaticPost_Nar-kan-jag-handla-ekologiskaSå jag skrev följande till Wasa Bröd och skickade via kontaktformuläret på deras hemsida:
Hej,
Min familj har helt slutat äta köpebröd, med ett enda undantag, nämligen knäckebröd. Samtidigt så väljer vi alltid ekologiska produkter och det är där svårigheten dyker upp… för Wasa har inga ekologiska knäckebröd, mig veterligen. Så frågan är enkel: När kan jag handla ekologiska wasa-knäckebröd i min matvarubutik?
/Helena

Fick svar ganska omgående, från Barilla, vilket i sig var en överraskning för mig. Så här löd svaret:
Hej Helena,
Tack för ditt mail. Wasa använder mycket stora mängder spannmål varje år och det skulle inte vara möjligt att säkerställa behovet av den mängd ekologisk spannmål av rätt kvalitet som skulle behövas till hela Wasas produktion av knäckebröd. Wasa har tidigare tillverkat ekologiskt knäckebröd men har inte den möjligheten idag, eftersom det kräver särhållning vid lagring, transport och malning av spannmål och vid bakning i bageriet. Den tekniska möjligheten till särhållning av ekologisk och konventionell spannmål finns inte idag.
Vi är tacksamma att du tagit dig tid att höra av dig till oss med din förfrågan. Vi skickar ditt mail vidare inom företaget inför framtiden.
Med vänlig hälsning,
Konsumentkontakt
Barilla Sverige AB

Nu vet jag inte om jag är kinkig, men jag bad dem inte ställa om hela sin produktion, även om det så klart vore bra. Och att det skulle saknas teknisk möjlighet till särhållning av ekologiska och konventionella spannmål, ja men ursäkta, det känns som nys. Jag lovar att de klarar av att särhålla vete från havre från korn från råg, till exempel. Men det är klart, underförstått är det kanske följande som Wasa/Barilla egentligen vill kommunicera: Vi vill inte producera ekologiskt för det kan innebära lite jobb att få till och det pallar vi inte med. Och det är väl ok. Men varför inte skriva det då?

Så jag surnar till en smula och landar i dessa två saker:
1) Jag snokar vidare, så jag har just skickat en fråga till Leksands också, eftersom vi har några favoritsorter bland deras knäckebröd, som tyvärr inte heller de är ekologiska. (Lite sugen på att testa en knäckepizza blir jag definitivt dock.)
2) Om Wasa får många förfrågningar kanske de inser att det vore värt besväret att faktiskt ställa om delar av sin produktion till ekologiskt. Så jag skulle vilja uppmana även dig att skicka ett brev till Wasa Bröd/Barilla Sverige AB och fråga efter ekologiskt knäckebröd. Antar du utmaningen?

 

 

 

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.