Mästerpackaren!

Nja, det kanske är att ta i lite grann, men ärligt talat blev jag nöjd med mig själv när jag checkade in för en 10-dagars resa där jag checkar in ett bagage som väger 7,5 kg. Inklusive väskan. Sen har jag en liten ryggsäck med kamera, puttepadda, en kofta och lite smått och gott, på kanske 3 kg totalt, så jag reser iväg med ca 10 kg packning.

Mästerpackaren

Jag minns första gången jag packade riktigt medvetet, då jag och min då 8 månader gamla dotter skulle till Thailand och besöka hennes morbror i 2 veckors tid. Siffran 13 kg svävar i mitt minne, men det låter nästan lite väl bra, men, det är inte helt omöjligt ärligt talat. Mycket mer var det inte i alla fall, och då inkluderade det dotterns resesäng.

Men sedan dess har jag finslipat min packningsförmåga ytterligare och jag har några tricks som jag tänkte dela med mig av:
1) Bestäm dig för att packa i en liten resväska.

2) Kolla väderprognosen för resmålet så du inte behöver packa en massa bra-att-ha-kläder för ifall-ifall-väder. OBS – att välja bort solskyddsstiftet inför en resa till Sunny California är dock mindre smart…

3) Ta med dig lite tvättmedel (överkurs är en portabel liten tvättlina, har inte tagit klivet hit själv än!) så kan du handtvätta underkläder och plagg efter hand under resan. Detta betyder också att jag bara packar en fyra-fem ombyten av underkläder.

4) Färgkoordinera! Denna vändan blir en vit/blå-resa för min del, där jag har med 3 byxor och 4 toppar, som alla är fullt ut kombinerbara. Och ärligt talat kunde jag gott klarat mig med två byxor och tre toppar, men det kändes som jag behövde fylla ut väskan lite. Jag lägger ut kläderna på sängen när jag planerar min packning och säkerställer att allt kan användas tillsammans.

5) Galaklänningen får stryka på foten. Nu är detta inte en stor grej för mig, eftersom jag rent generellt är ganska ointresserad av kläder och mode, men istället för att ha med nått ”snyggt om jag ska på en lite snofsigare middag” så ser jag till att någon av mina kombinationer är snygg nog för att duga även om jag ska på något lite finare. (Enda undantaget var när vi faktiskt var bjudna just på galamiddag på St Johns College i Cambridge, där bror min numera huserar. Fast min gala-outfit bestod av en indisk salwar kameez som inte tar stor plats ändå så det var lugnt den gången med!)

6) Använd alltid reseförpackningar på hygienartiklar! Det går inte åt så mycket shampoo, balsam och tandkräm under en resa så du behöver ha med dig dina ordinarie förpackningar. Finns ingen anledning att tynga ner ditt bagage (och därmed använda mer flygbränsle t ex, alldeles i onödan) med det! Sen är jag ju behjälpt även här av mitt smink-ointresse, så själv packar jag endast det allra mest nödvändiga i necessären. Ja, necessär har jag mer eller mindre ratat det med, kör med 1 liters ziplock-påsar istället, eftersom jag så ofta undviker att checka in mitt bagage. Så behöver jag aldrig tänka på den saken heller!

7) Lägg ut en sarong i resväskan när du ska börja packa, som du sen sveper om packningen så den ligger innesluten som i en liten inre kokong. Omutifall att olyckan är framme och din resväskas låsanordning går sönder eller nått, så ökar dina chanser att få med dig alla saker hem ändå, om det ligger säkrat av en sarong (eller ett underlakan). För väskan ska verkligen gå sönder rejält för att sarong-kokongen inte ska räcka till att hålla allt samlat.

8) När du väl ska packa så kör flygvärdinnepackning, dvs rulla allting! Det är inte klokt vilken skillnad det gör. Hjälpte svägerskan packa urvuxna barnkläder som skulle till yngre kusiner, och vi vek och vek och fyllde resväskan, modell större. Minst en fjärdedel av allt som skulle med låg kvar på golvet när vi mer än rågat resväskan. Så kom jag att tänka på rull-knepet (som jag inte använt tidigare) och minsann om det inte gjorde susen! Allt åkte ur väskan, rullades och lades ned i väskan igen. Och yup! Allt gick ned, och väskan var ändå inte så rådag som den var när vi vek packningen.

9) Packa ner en sjal! Jag har alltid med mig en sjal, oavsett vilket väder det är på resmålet. En lättare sjal värmer mer än man tror, och ska jag till resmål med icke-sommar-temperaturer så åker min yllesjal med, som är världsbäst och har räddat oss mången gång. Den dubblerar även som täcke/kudde vid behov!

10) Notera när du packar upp vid hemkomst om du har oanvända kläder/saker med dig hem. Detta är en av de främsta metoderna jag har till att kunna fortsätta fintrimma och minimera min packning! För det ger mig svart på vitt på vad som behövs/inte behövs, och så kalibrerar jag liksom om min packningshjärna.

Jag drömmer om den dagen så familjen ger sig iväg på resor med enkom en rygga var, så som Leo Baubata bloggat om att han och hans familj gör. Men vi har en liten bit kvar till dess. Men det är sällan vi checkar bagage längre, när familjen är på flygande fot, oavsett reslängd. Bara det är ganska skönt faktiskt!

Men kanske du har några andra bra packningsknep att dela med dig av till mig, som kan göra att jag närmar mig mitt minimalistiska mål?

5 thoughts on “Mästerpackaren!

  1. Ping: Nått saknas mig | HERO – the coach

  2. Härliga tips! Och du har ju rätt i att titta i vad som är kvar. Hälften av barnens kläder var orörda och hälften av mina med nu då vi varit en vecka hos min mamma.. Så där hade jag ju absolut kunnat minimera packningen!

  3. Ping: Light travelling – undervalued! | HERO – the coach

  4. Tack Helena för bra tankar. Har som mål att vandra el Camino med endast 5 kg på ryggen. Blev 10 kg sist och måste fintrimma till nästa gång det bär av.

    • Men coolt – har du vandrat den? Wow!

      Den är en sak jag skrivit upp på min bucket list. Vore spännande höra mer om din upplevelse och tips och tricks – och hur du tänker att en 5 kgs packning skulle kunna se ut!

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.