Frågor

Får en tanke när jag läser Niklas Orrenius krönika, där han beskriver hur han översköljs av sin åttaårings frågor vid läggdags. Tanken som väcks lyder:

Är förmågan att ställa en fråga viktigare än om någon har förmågan att besvara den?

Jag förväntar mig näppeligen några svar på den frågan, för det är just det som eg är min poäng. Dvs, när jag kommer på en fråga – så tror jag, i många fall åtminstone – att jag besitter svaret själv. Men det kan hjälpa att höra den uttalad, för att få igång mina egna tankar i frågan. Och ibland är jag inte kapabel att ställa frågorna som jag behöver – då är det skönt att umgås med andra frågvisa människor.

Jag landar i följande, för egen del:

20130930-124708.jpg

Jag har funderat kring det här med frågor tidigare, och sedan dess kan jag lugnt säga att jag verkligen arbetat med min förmåga att ställa frågor. Har du?

8 tankar på “Frågor

  1. Frågan är det som driver något framåt. I coaching, i terapi, i den konstnärliga processen måste frågan alltid komma till, annars rör det inte på sig. Det går inte att utforska från en massa påståendet av typen ”så här är det”. Jaha? Tack, nästa! Nä, det måste till nyfikenhet och då är frågan där! 😉

    • Den där lilla kommunikationsskolan är fantastisk – vilket jag redan skrivit där. 🙂
      Men tack för länken – nu fick jag en uppfräschning, och jag hoppas alla andra som läser detta också tar sig tid att läsa din kommunikationsskola, för det är den verkligen värd!

  2. Oh ja, jag jobbar dagligen med min förmåga att ställa frågor! Får utmärkt coaching i det av min 9-åring hemma, som frågar saker som ”om man byter hjärna med någon, tänker man fortfarande samma tankar då”? Funderade länge på hur jag skulle kunna svara på den, och insåg till slut – och efter att ha frågat kloka och på ämnet välutbildade vänner – att det bästa sättet att bemöta en så genialisk fråga var genom fler frågor… För den som har förmåga att ställa en sån fråga har också förmågan att finna svaren!

Kommentera här/Please comment here

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.